Merkez Dik Köyü’nde düzenlenen programda konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, insanların soflarındaki aşın ve ekmeğin arttırılmasının peşinde olduklarını söyledi.
Bingöl’ün toprak varlığının yüzde 50’sinin meralardan oluştuğunu ifade eden Köşger, “Bingöl’de küçükbaş hayvancılık kadimden beri halkın geliştirdiği bir üretim modelidir. Bingöl’de geçmiş yıllarda bir milyonlara varan küçükbaş hayvan varlığı olduğu söyleniyor. Şimdi tekrar kademe kademe bu rakama yaklaşmaya çalışıyoruz. Şuan itibariyle Bingöl’deki küçükbaş hayvan sayısı 545 bine ulaştı ama bu yeterli değil. Kentlere kaçırdığımız üreticilerimizi tekrardan üretmeye yönlendirmeye çalışıyoruz. Bunu Bu üretimleri eski geleneksel yöntemlerle yapmak zor dolasıyla yeni yöntemler denememiz lazım ve az alandan çok üretim sağlamamız lazım. Bunları da bu tür projelerle sağlamaya çalışıyoruz ve devlet olarak her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz. Burada esas olan bu işin çiftçiler tarafından ve üreticiler tarafından sahiplenmesi gerekiyor. Çiftçi ve üreticilerimizin de sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilmesi lazım. Biz insanların soflarındaki aşın, ekmeğinin artmasının peşindeyiz, bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bu sayıyı 20’lere, 30’lara çıkararak Bingöl ahalisinin gayri safi milli hasılaya hem katkısı artsın, hem de soflarındaki aşları, ekmekleri artsın” dedi.
“KOYUN VE KEÇİ MİLLİ BENLİĞİMİZE KADAR İŞLEMİŞTİR”
Bu tür faaliyetlerin hayvancılıkla ilgili ürünlerin alındığı, şenliklerin yapıldığı noktalar olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcisi Daire Başkanı Ali Aydar ise, “Bizim kültümüzde koyun ve keçi milli benliğimize kadar işlemiştir. Bizim 1980 yıllarına kadar koyun ve keçi varlığımızdaki dramatik azalma bakanlığımızın da dikkatini çekti ki bu tür ıslah ve destek çalışmaları başladı.
Projelerle birlikte koyun ve keçi sayımız her yıl yüzde 10 miktarında artış göstermektedir” diye konuştu.
“YETİŞTİRİCİLERİMİZE 29 MİLYON 116 BİN TL DESTEK VERİLDİ”
Bakanlıkça yürütülen projeler kapsamında 5 yıllık süreçte anaç koyun ve keçi desteklemesinde 29 milyon 116 bin TL destek verildiğini kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım, “Saf ırkın ıslahı projesi kapsamında ise 5 milyon 258 bin TL destek sağlandı. Yeni bakanlar kurulu kararıyla destek miktarları attırılmıştır buna göre proje kapsamındaki kuzu başına 70 TL, proje dışındaki kuzular için ise 40 TL destek veriliyor. Bu projeyi yürüten birlik başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.
“HAYVAN VARLIĞI SAYIMIZ 540 BİNE ULAŞTI”
Halk elindeki hayvanların ırklarının iyileştirilmesi, et ve süt üretiminin attırılması için çaba sarf ettiklerini ifade eden Bingöl Damızlık Koyun Keçi ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu ise, şunları kaydetti:
“Şuanda ilimize tahsis edilen üç projemiz bulunuyor. Şuan aday belirleme sürecindeyiz en kısa süre içerisinde bu süreci tamamlayıp projelerimizi sunacağız. Her projemizde 6 bin 300 hayvan bulunmaktadır dolayısıyla 18 bin 900 yeni hayvan alacağız. Bingöl’ümüzde geçmiş yıllarda 1 milyona yakın hayvan varlığı vardı. 2005 yılına kadar hayvan varlığımız 160 bine kadar düştü. Yeniden bu sektörü canlandırmak için var gücümüzle çalıştık ve çok şükür bugün hayvan varlığı sayımız 540 bine ulaştı. Bugün fiilen destek alan anaç koyun sayımız 307 bin ve 2015 yılı desteklemeleri kapsamında toplamda 6 milyon 770 bin destek alacağız. Hayvan varlığımızdaki hedefimiz, 1 milyona ve bunun için çalışacağız.”
Yapılan konuşmaların ardından her kategoride 10’ar hayvanın yarıştığı etkinlikte, Zülküf Borak’a ait kuzu “En iyi Mor Karaman Kuzu”, Resul Aksu’ya ait koç, “En iyi Akkaraman Koç” ve Selahattin Kaysadu’ya ait koç da “En iyi Mor Karaman Koç” seçildi. Birincilere tam altın, ikinci ve üçüncülere yarım altın, tüm yarışmacılara ise çeyrek altın hediye edildi.
Bingöl'de Ödüllü Koç Ve Kuzu Yarışması
Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı’nca “En iyi Mor Karaman Koç”, “En iyi Mor Karaman Kuzu” ve “En iyi Akkaraman Koç” yarışması düzenlendi.