Bingöl'de Sertifikalı Çoban Yetiştiriliyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İŞKUR, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin işbirliğiyle düzenlenen "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamındaki sürü yönetimi elemanı eğitimlerine başlandı.
Eğitimli çoban olmak isteyen vatandaşlar arasında çekilen kurayla belirlenen 25 kursiyere, ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler tarafından teorik ve mera uygulamalı 120 saat eğitim verileceği belirtildi. Eğitimin başlaması nedeniyle Bingöl Halk Eğitim Merkezi'nde tören düzenlendi.
Düzenlenen törene Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, İŞKUR İl Müdür Vekili Cevdet Timuroğlu, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaarslan ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yetkilileri katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, çobanlığın önemli bir meslek olduğunu, bu sebeple ehemmiyetinin büyük olduğunu söyledi.
Bingöl’ün önemli bir hayvan varlığına ve mera açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Ildız, “Sürüyü yöneten 'Sürü Yönetimi Elemanı'na, bir sürüde bilinmesi gereken temel unsurlar, beslenme şartları, hayvan sağlığı, sürünün idaresi konularında temel bilgiler verilecek. Kurs sonunda sertifika alan katılımcılar, bakanlığımızca yeni bir takım desteklemelere tabi tutulacak. Öncelikle sosyal güvencesi olmayan çobanlara bir statü kazandırılacak. Böylelikle hem sürü sahipleri hem de yeni haliyle çobanlık cazip hale gelecek. Sürü yönetimi elemanı kursu ile hem bu işe mesleki bir statü kazandırılacak hem de çoban ihtiyacı karşılanacak. Bu kursların il ve ilçelerimizde sonraki süreçte devam edilecek” şeklinde konuştu.