Bingöl'de Su Ve Günesin Gücüyle 400 Bin Hanenin Enerjisi Karsilaniyor

Kalehan Enerji Grubu Genel Müdürü Gültekin Keles: 'Bu proje ülkemizde ayni noktada iki farkli enerji üretimi yapilan ilk projedir, hibrit proje olarak tanimlaniyor. Hem hidroelektrik tesisten hem de günes enerjisinden elektrik üretilmektedir'

AYDIN ARIK - Bingöl'de Kalehan Enerji Grubu tarafindan kurulan Birlesik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi'nde hidroelektrik ve günes enerjisi kullanilarak 400 bin hanenin ihtiyacini karsilayan 580 megavat enerji üretiliyor.

Genç ilçesi sinirlari içerinde bulunan Murat Nehri üzerinde 2016'da insaatina baslanilan Asagi Kaleköy Baraji ve hidroelektrik santrali, 2020'nin ilk çeyreginden itibaren 500 megavat kurulu gücüyle enerji üretimi yapmaya basladi.

Kalehan Enerji Grubu, 2020'de Çevresel Etki Degerlendirme Olumlu Raporu ve Enerji Piyasasi Düzenlenme Kurumu tarafindan verilen lisans islemlerinin ardindan Asagi Kaleköy Baraji'nin kuyruk suyu bölgesinde nehrin sag ve solunda yer alan 1100 dönüm arazi üzerine 200 bin fotovoltaik panelin bulundugu günes enerjisi santrali kurdu.

Bu yilin mayis ayindan itibaren günes enerjisi santralinden 80 megavat düzeyinden elde edilen enerji, hibrit teknolojisi kullanilarak hidroelektrik santraliyle birlestirildi.

Kalehan Enerji Grubu Genel Müdürü Gültekin Keles, AA muhabirine, bölgedeki çalismalara 2011'de basladiklarini, 3,5 yilin ardindan Asagi Kaleköy Barajini tamamladiklarini söyledi.

107 metre yüksekligindeki barajin asfalt çekirdek gövde tipi ile Türkiye'de bu sekilde tamamlanan ilk, özel sektör tarafindan yapilan altinci büyük baraji oldugunu aktaran Keles, isinlama düzeyi olarak Türkiye ortalamasina yakin olan Genç ilçesinde, arazinin de uygunlugu nedeniyle günes panellerinin kurulumuna karar verdiklerini kaydetti.

Keles, 6 ay gibi süre içinde 200 bin panelin kurulumunu gerçeklestirdiklerini ve ülke ekonomisine kazandirdiklarini ifade ederek, söyle konustu:

"Bu proje ülkemizde ayni noktada iki farkli enerji üretimi yapilan ilk projedir, hibrit proje olarak tanimlaniyor. Hem hidroelektrik tesisten hem de günes enerjisinden elektrik üretilmektedir. Yaklasik 200 bin panel kurulmus ve toplam gücü 80 megavat kurulu gücü olmak üzere. Buradan üretilen enerji ile yaklasik 400 bin hanenin yillik enerji üretimi karsilaniyor."

- "En büyük ikinci lisansli günes enerjisi santrali"

Hibrit teknolojisiyle ayni iletim hattindan 2 veya 3 farkli kaynaktan üretilen enerjinin sisteme verildigini anlatan Keles, hidroelektrik santrallerinin suyun az oldugu zamanlarda kurulu sistemin atil kaldigini, o dönemde faydalanmak için günes enerjisinden üretilen enerjinin sisteme verildigini, böylelikle mümkün olan tüm yenilenebilir enerji kaynaklarinin ülke ekonomisine kazandirilmasinin saglandigini vurguladi. Keles, "Kurdugumuz günes enerjisi santrali de 80 megavat kurulu gücüyle ülkemizin en büyük 2. lisansli günes enerjisi santralidir." dedi.

Yukari Kaleköy, Asagi Kaleköy barajlari ve HES projelerinin yapiminda yaklasik 5 bin kisinin çalistigini dile getiren Keles, konusmasini söyle sürdürdü:

"Su anda da isletme döneminde yaklasik 150 kisi çalisiyor. Istihdam olarak ciddi katki sagladigimizi düsünmekteyiz. Bingöl'ün Solhan ilçesinde olan projelerimizle beraber ülke ekonomisine 2 milyar dolarlik yatirim katkisi yaptik. Planlama asamasinda oldugumuz 1 barajimiz, 2 adet de regülatörümüz var. Ilave olarak mevcut barajlarimizi yine bu sekilde hibrit santrale dönüstürmek için planlamamiz ve projelendirme çalismalarimiz devam etmektedir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile