Özellikle kırsal kesimlerde daha fazla rağbet edilen tandır ekmeğinin modern ekmek pişirme teknolojisiyle kent merkezinde yok olmaya yüz tutmasını iş fırsatına çeviren fırın işletmecisi Selahattin Bulut, günlük 400-500 tandır ekmeği üreterek müşterisine sunuyor. Beşyol mevkiinde bulunan ekmek fırınında tandır kurarak satışa başlayan Bulut, vatandaşların hizmetten memnun olduğunu söyledi.
Tandır ekmeği kültürünü sürdürmeye devam ettiğini ifade eden Bulut, “Bu kültür geçmişten günümüze kadar sürdürülmüştür. Özellikle doğu illerinin vazgeçilmesi olan tandır ekmeğine vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Bu hizmeti yeni sunmamıza rağmen işler oldukça bereketli” şeklinde konuştu.
Tandır ekmeğinden vatandaşların vazgeçmemesini ekmeğin lezzetine bağlayan Bulut, “Tandır ekmeğinin fırın ekmeğine nazaran daha farklı bir tadı var. Vatandaşlar ekmeği sıcak iken çok fazla tüketiyor” dedi.
Ekmek lezzetinin kadın elinden geçtiğine de dikkat çeken Bulut, “Tandır ekmeğinin değişmez hamaratlı elleri ise kadınlar. Kadınlar, odunla ateşi iyice kızdırıyorlar, ekmeğe elleriyle şekil veriyorlar. Bu kültürü geçmişten günümüze kadar kadınlar getirdi. Anneden kızlarına geçen kültür yüzyıllar boyu devam ettirildi” ifadelerini kullandı.
Yanında bir kadını istihdam ettiğini beyan eden Bulut, “Şimdilik bir tandır kurduk. Bir bayana iş olanağı sağlıyoruz. Vatandaşlar tarafından talep oldukça fazla. İkinci bir tandırın kurulması halinde iki bayan arkadaşımıza daha iş olanağı sağlayacağız. Kültür ve geleneğimizde yıllardır var olan tandır ekmeğini tekrar günlük yaşantımıza katmanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Bingöl’de Tandır Ekmeğine Yoğun İlgi
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaygın olarak devam ettirilen ve geçmişten günümüze kadar gelen tandır ekmeği kültürüne Bingöllüler yoğun ilgi gösteriyor.