Binici, Kent Konseylerini Anlattı

Binici, Kent Konseylerini Anlattı

Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, kent konseyinin faaliyetlerini anlatırken, "Kesinlikle kent konseyleri müstakildir, kimsenin arka bahçesi değildir" dedi.

Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, kent konseylerinin çalışma alanları, faaliyetleri, amacı ve hedefleri olmak üzere birçok konuda düşüncelerini dile getirdi. İlk olarak kent konseylerinin kuruluş aşamasını anlatan Binici, kent konseylerinin aslında daha önce ‘kent meclisi’ adı altında çalışmalar yaptığını söyledi.

Kent meclisinin 2006 yılında yayımlanan genelgeyle yeniden şekillenerek kent konseyini oluşturduğunu ifade eden Binici, "Gaziantep Kent Konseyi özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in göreve gelmesiyle birlikte yasal olarak kent konseylerinin kurulmasından önce ‘kent meclisi’ adı altında kurulmuştu. İçişleri Bakanlığımızın 2006 yılında çıkardığı genelge ile bütün illerde kent konseylerinin kurulması zorunlu hale getirmiştir. Bu süreçten sonra hazır olan kent meclisi, kent konseyi çatısı altında Gaziantep’te yeniden oluşturuldu ve o günden beri başarılı çalışmalar yaptığına inanıyorum. Çünkü kent konseyleri seçilmiş ve atanmışların ötesinde sivil inisiyatifi temsil eden en üst kurul olarak bulunuyor. Çünkü çıkan yönetmelik kent konseyi genel kurulunu oluşturan isimleri bizzat tek tek sıralayarak yazmış. Faal olan odalar, borsalar, noterler, sendikalar, kamu yararına çalışan dernekler, valinin vereceği 10 isim ve diğer STK'lardan oluştuğunu belirtmiş ve bu genel kurul bu çerçevede toplanarak kendi içerisinde yönetim kurulu, yani kent konseyi yürütme kurulunu seçerek görevine başlamıştır" şeklinde konuştu.

KENT KONSEYİ SORUNLARIN PEŞİNDE "Kent konseyi nasıl çalışıyor" sorusunu cevaplandıran Binici, şöyle devam etti: "Şu anda Gaziantep Kent Konseyi meclisleri ve çalışma gruplarında müteşekkir. Birde yürütme kurulumuz var. Şu anda Gaziantep’te 8 tane çalışma grubumuz var. 9'uncusunu inşallah kısa sürede oluşturacağız. Onlarda akil adamlar meclisi olacak. Kadın ve gençlik meclislerimiz var. Çalışma gruplarının ortaya koyduğu, kentin sorunları ve çözümleriyle ilgili konuları genel kurulda tartışarak karara bağlıyor. Bu çıkan karar Büyükşehir Belediye Meclisimizin ilk genel kuruluna ve öncelikli görüşülmek üzere meclisimize gönderiliyor. Ve meclis ilk toplantısında konuyu değerlendiriyor, sonuca bağlıyor. Meclisimizin olumlu ya da olumsuz kararlarına saygı duymak zorundayız. Çünkü onlar seçilmiş insanlar. Belediye meclis üyelerinin kararına saygı duyuyorum. Alınan karar kent meclisinde kabul edilmişse biz bunları teşekkür olarak bütün vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Ama reddedilmişse, bu reddinin de gerekçeyle birlikte yanlışlığı varsa yanlışlığını Gaziantep halkıyla paylaşarak bir kamuoyu oluşturmak suretiyle baskı unsuru oluyoruz." "AKLISELİM YÖNETİCİLER SONUÇLARI MUTLAKA DEĞERLENDİRMELİ" Kent konseyleri tarafından sonuca bağlanan sorunların ve çözümlerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Necati Binici, "Yöneticilerimiz görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor ama eksik bulduğumuz şeyler var. Eğer kentli seçilmişlere bir hesap soracaksa, seçilmişlerle ilgili bir eleştirisi varsa bunu kamuoyuyla paylaşmanın ana organı kent konseyi olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda özellikle Avrupa Birliği sürecindeki ülkemizde kent konseylerinin kentin yönetiminde daha aktif olabilmesi için bu tür çalışmaları zaten yapmak zorunda. Ben inanıyorum ki, aklıselim bir belediye başkanı, aklıselim bir vali buradan çıkan sonuçları mutlaka değerlendirmelidir. Çünkü o insanların bunu ortaya koyarken tek düşünceleri kentleridir, şehirleridir. Yani arka planda başka bir şey yoksa o kurulların, tabi ki bu ortaya konulan önerileri belediye başkanlarımız ve mülki amirlerimiz değerlendirirse, kent için doğru bir adım atmış olacaklar. Ne olacak? Yine kentli için seçilmiş belediye başkanı, kentli için katkısını ortaya koyacak. Dolayısıyla eğer bir yanlış varsa hesap sorma konusunda yine kent konseyleri yetkin bir güce sahip. Çünkü bünyesinde bulundurduğu STK’ların Gaziantep’in neredeyle tamamına yakınını temsil ettiği için hesap sorma konusunda da etkili. Çalışma gruplarımızın ve meclislerimizin dile getirdiği doğru yaklaşımlar varsa mutlaka bunu da seçmişlerle paylaşıp, yanlış anlaşılma varsa bunun düzeltilmesi konusundaki adımlarımızı da hızla inşallah gelen taleplere göre atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

"KENT KONSEYLERİ MÜSTAKİLDİR, KİMSENİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLDİR" Binici, kent konseylerinin belediyeye bağlı çalışmalar yürüttüğü iddialarına da açıklık getirerek, "Kent konseyleri belediyelerin arka bahçesi olarak görülebiliyor. Kesinlikle kent konseyleri müstakildir, kimsenin arka bahçesi değildir. Kent konseylerinin belediyelerle olan ilişkisi nedir? Son yönetmelikte yürütme kurulu seçiliyor. Genel sekreteri, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın önereceği 3 kişiden birisi olarak yürütme kurul seçerek yönetime alıyor. Dolayısıyla müstakil olan kent konseyleri belediyeyle olan birlikteliğini genel sekreter vasıtasıyla sağlamış, irtibatı kurmuş oluyor. Gaziantep Kent Konseyi’nin yürütme kurulunu oluşturan üyeler arasında, birçok siyasi parti çatısı altında siyaset yapmış ve hala görev yapan, çeşitli sendikalarda görev yapan arkadaşlarımız mevcut. Bu da kent konseyi yürütme kurulumuzun ne kadar şeffaf ve doğru kurulduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. YÖNETİCİLER KENT KONSEYİNİN MERCEĞİ ALTINDA Kent konseylerinin sahip olduğu yetkileri ve etki alanlarını açıklayan Binici, sorunların çözümü noktasında baskı unsuru olduklarını belirtti.

"Kent konseyi, yöneticileri sürekli izleme şansına sahip" diyen Binici, "İkincisi, geçtiğimiz günlerde elim bir terör olayı ile karşı karşıya geldi Gaziantep. İlk yaptığımız iş bütün tarafları bir araya getirmek oldu. Milletvekillerini, sendikaları, sivil toplum kuruluşlarını, belediye başkanlarını, valiyi, siyasi parti il başkanlarımızı bir araya getirdik. Gaziantep’ten güçlü bir sesi bütün Türkiye’ye, terörü lanetleyerek duyurduk. Bunu, teröre karşı kenetlenme toplantısı adı altında ortaya koyduk ve bütün Türkiye terörden sonra oluşan bu birlikteliği görmüş oldu. İnşallah bu tür olaylar bir daha yaşanmaz da biz de bu tür toplantılar yapmayız. Biz kentin adına yapılabilecek her olayda gündem belirleyerek, yalnızca eleştirerek değil, bir soru varsa bu sorunu sorun olarak ortaya koymaktan ziyade çözümünü de yaparak ilgililere iletiyoruz. İlgili buna duyarsız kalabilir. Bu defa Gaziantep kamuoyuyla paylaşarak gerçek anlamda baskı unsuru olmaya devam ediyoruz ve inşallah olacağız" dedi.

"KENT KONSEYLERİNİ DİĞER STK'LARDAN AYIRAN ÖZELLİK, BİR ÜST ÇATI OLMASIDIR" Kent konseyleri bağlı bulundukları illerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) uyum içinde çalışıyor. Kent konseyinin STK’ların üst çatısı olduğuna değinen Binici, şunları söyledi: "Diğer STK’lardan kent konseylerini ayıran özellik kent konseyinin bir üst çatı olmasıdır. Bütün STK’ların içinde bulunan bir kurum. İki, bununla birlikte atanmış ve seçilmişlerde bu heyetin içinde. Dolayısıyla STK’ların bir üst kurulu olarak kent konseylerini kabul edebiliriz. STK’lar kendi branşlarıyla ilgili birçok çalışma yapabiliyor. Ama kent konseyi, Gaziantep’teki tüm STK’ların üst çatısı olduğu için etkili ve tesirli. Diğer STK’larla iç içeyiz. Son zamanlarda onlarla yaptığımız toplantılar hızlı bir şekilde gelişiyor. Son olarak muhtarlarla bir toplantı düzenledik. Muhtarlar şaşırdılar. Kent konseyi muhtarlarla ne yapabilir diye düşündüler. Muhtarlar ilk başta tedirgin geldiler ama toplantının ileri ki süreçlerinde daha da ısındılar, sorunları dile getirdiler. Peki biz ne yaptık? Bütün bu sorunları üst kurul olarak ilgili mercilere yazarak sorunların çözümü noktasında taleplerimiz oldu. Bu taleplerimize olumlu ve olumsuz cevaplar geldi. Biz bunları muhtarlarla paylaştık. Olumsuz gelenlerin üzerine gitmeye başladık. Bu defa Ankara’ya yazmaya başladık. Bundan cesaret alarak bu defa meslek oda başkanlarıyla bir toplantı yaptık. Onların odalarının sorunlarını dinledik. Tabi ki onlar kendi bünyeleri içinde sorunlarına çözüm arıyorlar. Ama biz üst kurul olduğumuz için Gaziantep’teki kurumlara hem de Ankara’daki kurumlara daha rahat yazı yazma imkanına sahibiz. O sorunun çözümü için müdahil olabiliyoruz. Kimin adına? Kent adına. O odalara, Gaziantep'e hizmet ediyor." VATANDAŞLAR TALEP VE SORUNLARINI İNTERNETTEN İLETEBİLECEK Binici, vatandaşların sorun ve taleplerini internet sayfası üzerinden iletebileceğini de söyleyerek, "gaziantepkentkonseyi.org bizim web sayfamız. Web sayfasına bütün vatandaşlarımız net olarak ne istediklerini, dileklerini, varsa gördüğü bir yanlışı, gördüğü bir sorunu bize ilettikleri taktirde mutlaka yürütme kurulunda değerlendiriliyor. Araştırmaların ardından bu sorunları ilgililere başvurarak bir nokta, vatandaşla ilgililer arasında bir köprü vazifesi görevini yerine getiriyoruz" bilgisini aktardı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile