Binlerce kişi nevruz ateşi yaktı

Binlerce kişi nevruz ateşi yaktı

Nevruz kutlamaları nedeni ile Kars, Güroymak, Suruç, Kozluk, Kocaköy, Beytüşşebap, Hani ve Dicle'de binlerce kişi düzenlenen kutlamalara katıldı.

Kars, Güroymak, Suruç, Kozluk, Kocaköy, Beytüşşebap, Hani ve Dicle'de yapılan Newroz kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı. Newroz ateşini yakmak için bedenlerini ateşe veren Mazlum Doğan ve Zekiye Alkan’lar anılırken, kutlamalarda Öcalan’a özgürlük sloganlarının atıldı.

Kars'taki kutlamada konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 2010 Newroz'unun Kürt halkı için çözüm yılı olacağını, Newroz'un da bunun başlangıcı olduğunu belirtti.

Kars'ta Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan kutlamalara BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, BDP PM Üyesi Hatice Çoban, Belediye Başkanları ve binlerce kişi katıldı. Newroz alanına gelenler polisler tarafından arandıktan sonra alana alınırken, alana "Ya demokratik çözüm, ya görkemli bir direniş" yazılı pankart asıldı. Alanda sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı atılırken, bazı gençler üzerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının bulunduğu tişörtleri giyerek alana geldi. KAÖ-DER üyesi öğrencilerinin alana girdiği sırada bir öğrencinin polislerin üstünü aramasına izin vermemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşadı. BDP'li yöneticilerin devreye girmesiyle gözaltına alınmak istenen KAÖ-DER'li öğrenci, yeniden serbest bırakıldı. BDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan yaptığı kısa konuşmada, Türkiye'de insanların AKP-CHP arasında sıkıştırıldığını belirterek, bunun alternatifinin demokratik güçler olduğunu söyledi.

'2010 YILI ÇÖZÜM YILI OLACAKTIR'

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise konuşmasını Çanakkale savaşında yaşamını yitirenleri anarak başladı. Çanakkale'de göğüs göğüse çarpışan ve halen kucak kucağa yatan şehitlerin ortak bir vatan, ortak bir ülke için canlarını feda ettiklerini söyleyen Demirtaş, "Bugün bunun kıymetini anlamayanlar, orda koyun koyuna yatanları bugün inkar edenler utansın. Biz onları saygı ve rahmetle anıyoruz" dedi. Kars'ın Türkiye'nin protipi olduğunu vurgulayan Demirtaş, Türkiye'de barış ve kardeşlik adına toplumsal bir model yaratmak isteyenlerin öncellikle Kars'a bakmak zorunda olduğunu belirtti. Demirtaş, "Burada diliyle, kimliğiyle, inancıyla yüzyıllardır birlikte yaşamayı başarmış Kars halkı Türkiye'ye örnektir. Cumhuriyet'in demokratikleştirilmesi için yürüttüğümüz mücadelede Kars bizim için bir modeldir. Herkes bilmelidir ki, bu kadar baskıya, inkara, zulme, kışkırtmaya, darbelere ve zalimane tutumlara rağmen Kars halkı bir aradaysa işte çözüm budur. Halkların kardeşliği bizim çözüm modelimizdir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin temel problemi olan demokrasi sorunu, Kürt sorunu, Alevi sorunu, başörtüsü sorunu, açlık, yoksulluk, işsizlik bütün bu sorunların çözümünün demokratik mücadele ve demokratik direnişte olduğunu ifade eden Demirtaş, bu nedenle 30 yıldır coşkuyla, kararlılıkla yürüttükleri mücadelenin 2010 yılında artık bir çözümü, demokratik bir zafere kavuşmasını istediklerini kaydetti. 2010 yılının Kürtler için çözüm yılı olduğunu ve Newroz'un bunun başlangıcı olduğunu belirten Demirtaş, "Newroz ateşi çözümün, barışın, özgürlüğün ateşidir. Kars'ta da bu coşkuyla yakılan ateş 3 gün içinde bütün Türkiye'ye dolaşacak ve gittiği her yere barış mesajlarını iletecektir" diye konuştu.

'ERDOĞAN’IN ZİHNİYETİ 1915 ZİHNİYETİDİR’

Konuşmasında anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Demirtaş, AKP'nin yeni bir anayasa yerine kısmi değişikliklerle yetindiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bizler burada Newroz coşkusu yaşadığımız saatlerde Ankara'da başka bir tartışma sürüyor. Yeni bir anayasa tartışmalarını rafa kaldırmış olan AKP Hükümeti kısmi bir kaç maddelik çözümle Türkiye'ye demokrasi getireceğini yargıyı demokratikleştireceğini iddia ediyor. Elbette bugüne kadar demokrasi adına atılmış en küçük adımı bile biz sahiplendik. Çünkü demokrasi mücadelesi asıl bizim yürüttüğümüz, bedel ödeyerek büyük bir kararlılıkla yürüttüğümüz mücadeledir. Ebetteki demokratikleşmeye katkı sunacak her türlü yasal ve anayasal değişiklik bizim talebimiz ve beklentimizdir. Ama şunun altını kararlılıkla çiziyoruz. Bu değişiklikler AKP'nin kendi yargı alanını ve yargı üzerinde kendi hakimiyetini oluşturmaya dönük olursa biz böyle bir oyunun içerisinde olmayacağız. Biz istiyoruz ki Anadolu topraklarında kendi ana vatanlarında özgürce yaşamak isteyen herkes sadece Kürtler içinde değil, herkes diliyle, diniyle, inancıyla özgürce yaşasın ve bunlar anayasal güvenceye kavuşturulsun. Bu ülkede halen Newroz kutlanırken W'mi, V'mi tartışması yaşanıyorsa Ankara'da yeni bir anayasayı tartışmanın zihniyeti oluşmamış demektir. Bu ülkede halen bu ülkenin Başbakanı 'Ben yüz bin Ermeni'yi sınır dışı ederim' diyorsa, Ankara'da halen demokratik bir zihniyet oluşmamış demektir. Bu bir utançtır, işte bu 1915 zihniyetidir. Öncellikle bu zihniyetin değişmesi gerekiyor, yoksa yasa maddelerini değiştirmek kolaydır."

Demirtaş konuşmasının ardından vatandaşlarla birlikte halay çekti. Çekilen halayların ardından kutlamalar Sanatçı Heme Heci'nin verdiği konserle sona erdi.

GÜROYMAK’TA BİNLERCE KİŞİ NEWROZ’DA BULUŞTU

Bitlis'in Güroymak (Norşîn) İlçesi'nde ise, Newroz kutlaması Belediye arkasında bulan arazide gerçekleştirildi. Alana sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi akın etti. Alan'da 'Ya demokratik çözüm ya görkemli bir direniş' pankartı asılırken, kutlama yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından yakılan Newroz ateşinden sonra Norşin Belediye Başkanı M. Emin Özkan bir konuşma yaptı. Özkan konuşmasında, Newroz'un bir diriliş ve direniş bayramı olduğunu söyleyerek, Newroz'a halkın katılımı bunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Özkan'dan sonra kürsüye çıkan BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Kürt Sorunu'nun ancak muhataplarını kabul edilerek çözülebileceğini kaydetti. Karabaş, son dönemde gelişen gözaltı ve tutuklamalara ilişkin olarak da, "Biz baskılar ve zülümler gördükçe direnişimiz gençleşiyor, direnişçi bir ruha sahip oluyoruz. Newroz bunun kanıtıdır" şeklinde konuştu. Karabaş'ın konuşması sık sık, "PKK halktır halk burada", "Bê Serok Jiyan Nabe", "Dişe diş seninleyiz Öcalan" sloganlarıyla kesildi.

Karabaş'ın konuşmasından sonra sanatçılar Mehmet Sipan, Berivan ve Yerel sanatçılar sahneye çıktı. Kutlama müzik eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

ADANA’DA BASIN AÇIKLAMASI

Adana Newroz Tertip Komitesi, 20 Mart günü Adana'nın Merkez Seyhan İlçesi Mimar Sinan Meydanı'nda düzenleyecekleri Newroz kutlamasına ilişkin İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Newroz piroz be, baskıya inkara kelepçeye karşı emek barış ve özgürlük için yaşasın halkların kardeşliği" yazılı pankart açıldı. Basın açıklamasını okuyan tertip komitesi üyesi Hasan Beliren, Newroz'un Kürtler için anlam ve önemine değindi. Beliren, "BDP yöneticilerinden, belediye başkanlarına, üniversite öğrencilerinden, küçük çocuklara kadar binlercesi hapiste olan, televizyonları kapatılmaya çalışılan Kürt Halkı ile dayanışmanın zamanı. TEKEL işçilerinin barış mücadelesini birleştirmenin bir şenliği olarak Newroz'u kutlayalım" dedi. Herkesi 20 Mart'ta Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'na davet eden Beliren, tüm ezilenleri işçileri, emekçileri davet etti. Açıklanın ardından grup, bildiri dağıtıldı.

BEYTÜŞŞEBAP’TA NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Beytüşşebap'ın Atatürk Meydanı'nda yapılan Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Mahallelerden yürüyüşle kutlamanın yapılacağı alana gelen vatandaşlar, Botan yöresine özgü yöresel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Soğuk ve yoğun kar yağışına rağmen alanı dolduran binlerce kişi, şal û şapik giyerken, kadınlar fistanlarıyla soğuk havaya rağmen Newroz alanını renk cümbüşüne çevirdi.

Kutlama öncesi davul zurna eşliğinde halay çeken binlerce kişi, arama noktasından geçerek, kutlama alanında toplandı. "Daha çok kadın daha çok demokrasi", "Newroz Pîroz be", "Kato Dağı'nın canlı gülleriyle sizleri selamlıyoruz" pankartlarının açıldığı kutlama alanında, sık sık "Biji Newroz", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Demokrasi şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından BDP Şırnak Milletvekilleri Sevahir Bayındır, Hasip Kaplan ve BDP Şırnak İl Başkanı Abit İk ile Beytüşşebap İlçe Başkanı Yusuf Temel Newroz ateşini yaktı.

Daha sonra konuşan BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, "Dün Gever'de kutlanan Newroz bir milattı. Bu halk demokratik cumhuriyet istiyor. Hukukun önünde eşit olmak istiyor" dedi.

Konuşmasında Bayındır, " Baykal ve Erdoğan tüm inkar tecrübelerini kullansalar da Kürtlerin iradesini kıramazlar. Kürtleri kandırmaktan vazgeçip yeni bir sözleşme yeni bir Anayasa yapsın. Bahar geldi savaş başlamadan önce Kürtlere güvenin ve bu fırsatı kaçırmayın. Biz parlamenter olarak muhatabız ama gerilla komutanı değiliz. Bunun için Öcalan'ın koşulları düzeltilsin ve muhatap görülsün" dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da yaptığı konuşmada, "Buraya gelirken kardelenler beyaz açmıştı. Beyaz barış rengidir. Bu kutlamalar umarım barışa vesile olur" dedi. Partilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlara da dikkat çeken Kaplan, "İnsan iki şeyden kaçamaz, biri sandık diğeri de mezarlık. Cezaevindeki çocuklarımızın belediye başkanlarımızın ve kadınlarımızın hesabını mezarda değil sandıkta soracağız" dedi.

Konuşmaların ardından BDP'liler beyaz güvercin uçurdu. Kutlama davul zurna eşliğinde devam ederken, Sanatçı Diyar'ın verdiği müzik dinletisiyle son buldu.

HANİ İLK KEZ RESMİ İZİNLİ NEWROZ KUTLAMASI

Diyarbakır'ın Hani İlçesi'nde ilk kez resmi izin verilen Newroz, Hani Futbol Sahası'nda gerçekleştirildi. Kutlamaya, BDP PM üyesi Mehdi Perinçek, BDP Hani Belediye Başkanı Abdurrahman Zorlu, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, BDP Hani İlçe Örgütü yöneticilerinin yanı sıra kişi katıldı. "Umudu haykırmanın ve direnişin simgesi Newroz kutlu olsun", "Newroza sıma piroz be" yazılı pankartların açıldığı kutlamada, "Müslüm Yoldaş ölümsüzdür", "Şeyh Said'in torunlarıyız", "Ceylan'ı unutmadık" dövizleri taşındı.

Kutlamada, konuşma yapan Hani Belediye Başkanı Abdurrahman Zorlu, Kürt halkı üzerinde siyasal katliamlar gerçekleştirildiğini belirterek, Kürt halkının buna karşı ayakta duracağını ve mücadelesini sürdüreceğini söyledi. Roj Tv'ye yönelik yapılan operasyonu da kınayan Zorlu, bu yaşananların AKP ve Avrupa devletlerinin danışıklı bir dövüşü olduğunu söyledi.

DİCLE’DE NEWROZ ATEŞİNİ AYNA YAKTI

Dicle İlçesi'nde ise BDP ilçe binası önünde Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, Eğil Belediye Başkanı Petek Çapanoğlu, Ergani Belediye Başkanı Fesih Yalçın, Dicle Belediye Başkanı Mustafa Uyguner, Kaygusuz (Cindiyan) Belediye Başkanı Mehmet Salık, İHD Bölge Temsilcisi Ali Akıncı da katıldı.

"Umudun haykırışın ve direnişin simgesi olan Newroz şima proz bo", "Adirê Newroz serê koyande azadî ra slam rendone" ve "Ya onurlu bir barış ya görkemli bir direniş ya özgür bir yaşam ya da hiç" pankartlarının asıldığı Newroz alanında, "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo", "Bijî Kürdistan" sloganları atıldı. Katılımcıların giydiği yöresel kıyafetler dikkat çekti.

Kadınların giydiği renkli giysiler, Newroz alanına ayrı bir renk katarken, özellikle çok sayıda ilk öğretim ve lise öğrencilerinin okulu barıkarak Newroz alanına okul formalarıyla gelmesi dikkat çekti. Güneşli havada kutlanan Newroz Bayramı'na Koma Mamoste söylediği birbirinden güzel parçalarla renk kattı. Kürçe'nin dimili ve kurmanci lehçelerinden söylenen şarkılar eşliğinde halaya duran kitle, Newrozu'u coşkuyla kutladı.

AYNA: BİZ HAYKIRACAĞIZ

Newroz ateşini yakan BDP Milletvekili Emine Ayna, Newroz için yanan her kibrit çöpünün zulüm edene zulmünüzde yanacaksınız mesajı olduğunu söyledi. Geçen yıl Yüksekova Newrozu'nda oğlu yaşamını yitiren bir annenin "Ne olurdu geçen yılda Newroz şenlik içinde geçseydi. "Ya onurlu bir barış ya da görkemli bir direniş" pankartının bir çok yerde yasaklandığını ifade eden Ayna, "Onlar istediği kadar yasaklasın. Biz alanlarda bu şiarı haykıracağız" diye konuştu. Tüm Kürtlere birer Kawa olma çağrısı yapan Ayna, şunları ifade etti: "Gelin zalimlere ve onların zulmüne boyun eğmeyelim. Düne kadar korucuda olabilirsiniz. Gelin bırakın bu silahı. Newroz Kürtlerin ulusal bayramıdır. Tüm Kürtleri birlik olamaya çağırıyorum." Kürt siyasetçilerinin hala tutuklu bulunduğunu hatırlatan Ayna, siyasetçilerin biran önce serbest bırakılmasını istedi.

KOCAKÖY’DE İLK KEZ NEWROZ KUTLAMASI YAPIDLI

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde ilk kez düzenlenen Newroz kutlamaların coşkuyla gerçekleşti. Newroz kutlamasın Barış Grubu üyesi ve BDP PM Üyesi Nizar Buldan, Kocaköy Belediye Başkanı Remzi Çalı'nın yanısıra çevre köylerden yüzlerce kişi katıldı. Etkinliğe yöresel kıyafetler ile katılan kadınlar ellerinde, "Ya demokratik çözüm ya da görkemli direniş", "Newrozun ateşi halkın iradesidir" dövizlerini taşırken, Newroz platformunun üstüne de "Umudun, Haykırmanın ve direnmenin simgesi olan Newroz Pîroz Be" pankartı asıldı.

Diyarbakır Bismil İlçesi'nde de Akpınar mahallesi hasat şölen alanında yarın yapılacak Newroz kutlaması için son hazırlıklar tamamlanırken, ilçede üç gündür aralıksız yapılan anonsların yanı sıra ayrıca ilçenin değişik yerlerine "Cejna Newrozê pîroz be" yazılı pankartlar asıldı. Alanda ise stabilize çalışmaları yapılarak son hazırlıklar da tamamlandı. Yarın saat 12:00'de start alacak kutlamaya, binlerce kişinin katılması bekleniyor.

‘ÖCALAN’A BİN SELAM’

Urfa’nın Suruç ilçesinde BDP ilçe binasının önünde biriken binlerce kişi, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, PM üyesi Mahmut Çelik, BDP İl Başkanı İbrahim Ayhan, Suruç Belediye Başkan Vekili Mehmet Özkan ve partili yöneticilerin öncülüğünde Aligor Caddesi'nden 3 kilometre yürüyerek Buğday Pazarı'na geldi. Yöresel kıyafetleri ile yürüyen binlerce kişi sık sık, 'Bijî serok Apo', 'PKK'yi yaratan Öcalan'a bin selam', 'Newroz'a te piroz be ey serok Apo', 'Suruç ovası Apocu yuvası' sloganlarını attı. Yürüyerek alana gelen kalabalık kitle, alanda binlerce kişi tarafından karşılandı.

Kutlamada konuşan Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, alandaki kitleyi göstererek Kürt sorununun çözümünde, halkın muhatap olduğunu belirtti.

‘MAZLUM’LARI ZEKİYELERİ UNUTMADIK’

Batman'ın Kozluk İlçesi'nde (Hezo), Newroz'u kutlamak için halk kutlamanın yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçti. Çocuk ve kadınlarla birlikte binlerce kişi renkli görüntüler ortaya çıktı. Kutlama alanında "An çareseriyek demokratik an jî berxwedana bi heybet" pankartı ve "Bi destana Zapê re Newroz pîroz be", "Dün Halepçe bugün Kelepçe" ve "Roj roja me ye kes nikare Roja me tarî bike" dovizleri taşınırken, sık sık" Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz", "Şehît Namirin", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

Aralarında, BDP Batman Milletvekilli Ayla Akat Ata, BDP PM Üyesi Mehmet Candemir, BDP Batman İl Eşbaşkanları Saadet Becerikli, Şehmus Aslan, Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Batman İl Genel Meclis Başkanı Salih Aktan, Kozluk Belediye Başkanı Raşit Haşimi, Gercüş Belediye Başkanı Esat Öner Bekirhan Belde Belediye Başkanı Selahattin Bulat ve çoğunlu kadınlarından oluşan binlerce kişi, Newroz ateşi yakarak halaylar çekti.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, konuşmasına "Mele Avdilehê Tmokê ve Mala Eliyê Unis'in torunları, tarihe serhıldanlarıyla anılan Hezo halkı Newroz bayramınız kutlu olsun" sözleriyle başladı. "Newroz ateşini yakmak için bedenlerini ateşe veren Mazlum Doğanlar, Amed surlarında bedenini ateşe veren Zekiyelere selam olsun, sizleri unutmadık, unutmayacağız" diyen Akat Ata, bu şehitler sayesinde her geçen yıl Newroz ateşini gürleştirerek özgürlüğe yaklaşıldığını dile getirdi. Akat Ata, "İşte Kürt sorununda muhatap yoktur diyenlere biz cevabımızı 29 Mart 2009'da cevabımızı verdik. Muhatap, çocukları dağlarda özgürlük arayışında olan, barış ve demokrasi için mücadele verirken tutuklananlar, yaşları kat be kat fazla alan çocukların aileleridir muhatap. Yani Kürt halkıdır muhatap. Yani 3,5 milyon tarafından beyan edilen Sayın Abdullah Öcalan'dır muhatap" dedi.

Akat Ata'nın konuşmasından sonra, kitle sık sık "Şehit Namirin", "Bijî Serok Apo", "Newroz Pîroz be" slogan ve zılgıtlar atıldı. Alan'da renkli görüntüler oluşurken, kitle İstanbul MKM'ye bağlı Koma Afat ve Hozan Bamerd şarkıları eşliğinde halay çekildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile