AKÜREM’de geçtigimiz yil adeta yaban hayatin kurtarilmasi için seferberlik gerçeklestirildi.
AKÜREM sadece Afyonkarahisar’a degil ayni zamanda bölgenin yaban hayvanlarinin da hayatini kurtarmayi sürdürüyor. AKÜREM Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandir, merkezde hayvanlar için yapilan müdahaleleri Ihlas Haber Ajansi muhabirine anlatti. Geçtigimiz 2021 yili içerisinde kendilerine tedavi ve rehabilitasyon için getirilen bir çok hayvana müdahale edildigini ifade eden Kandir, “Yaban Hayati kurtarma merkezimize son zamanlarda çok sayida hayvan gelmektedir. Bunun sebebi de yaban hayvanlarinin kis sezonunun süreci altinda olmalaridir. Basta memeliler olmak üzere çakal, kurt, tilki, geyik, yaban domuzu ve bunlarin yana sira çok farkli kus türleri suan merkezimizde tedavi altida. 2 tane kara akbaba, küçük akbaba, kaya kartali, kizil sahinler, kerkenezler, puhu kusu, balikçil ve pelikanlarin tedavileri merkezimizde devam ediyor. Bu hayvanlarin genel durumlari söyle kimisi dogaya dönebilecek asamaya yaklasirken kimisi de belki de ömürlerini bizimle tamamlayacak düzeyde çesitli yaralanma vakalari almis durumdalar. Önceligimiz dogaya dönmelerini saglamak ama dönemeyecek olanlar içinde hem egitim amaçli hem de farkindalik olusturmak amaçli yasatmaya devam ediyoruz” dedi.
“Yirtici kuslarda çok fazla travma vakasina rastlamaktayiz”
2021 yilinda bine yakin hayvana hem tedavi süreçlerinde hem de rehabilitasyon süreçlerinde destek verdiklerini vurgulayan Kandir açiklamalarini söyle sürdürdü:
“Bu hayvanlarin gelis nedenlerini siralayacak olursak basta travmalar en agir ve yogun sekilde gelen vakalar. Özellikle de yirtici kuslarda çok fazla travma vakasina rastlamaktayiz. Yine atesli silahla yaralanmalari özellikle kis aylarinda karsilastigimiz av sezonun basladigi dönemde en çok rastlandigimiz yirtici kuslarda görülen bir durum. Bunun yani sira araç çarpmasi, elektrik telleri ve kis sezonuna özgü olmak üzere yetersiz beslenme ve enfeksiyon hastaliklari merkezimizde siklikla karsilastigimiz durumlar.”
"Yaban hayvanlarini insan baskisi etkiliyor"
Yaban hayatini olumsuz etkileyen en büyük faktörlerin basinda insan baskinin geldigini dile getiren Kandir, dünya genelinde zaten insan baskisindan dolayi yaban hayati üzerindeki popülasyonlarda büyük bir azalmanin söz konusu oldugunu söyledi.
Kandir, “Bu durum her yil biraz daha artarak devam ediyor. Biz de yaban hayati kurtarma merkezi olarak daha fazla sayida yaban hayvani ile karsilasiyoruz. Farkli problemler ile karsilasiyoruz. Insanlik olarak bizim gelecegimizi sürdürebilmemiz adina yaban hayatinin da sürdürebilirligini saglamimiz gerekiyor. Simdi bizler ekosistemde bir bütün ve bütünün parçalariyiz. Bu baglamda üzerimize düsen bir takim sorumluluklar var” diye konustu.
“Dogaya tüfek yerine fotograf makinesiyle gidin”
Açiklamalarinin sonunda avcilik sporu ile ugrasan kisilere de seslenen Kandir, “Burada insanoglunun vazgeçebilecegi avcilik içgüdüsü ya da hobi olarak nitelendirilse de avciligin kaldirilmasi gerekiyor ki, hayvanlarin zaten barinma problemi habitat (yasanilir bir çevre) kayiplari, beslenme sorunlarinin arttigi bir süreçte avcilikla ya da avcilarin bu hayvanlara biraz daha vurmaktan vazgeçmeleri gerekiyor. Dogaya tüfek yerine fotograf makinesiyle gidip onlari fotograflari belki çok daha dogru bir karar olacaktir” ifadelerine yer verdi.
Yarali hayvanlara iste bu cerrahi müdahaleler yapiliyor
AKÜREM Müdür yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Hanifi Aydin ise merkeze gelen hayvanlara gerçeklestirilen cerrahi müdahalelere hakkinda bilgilendirme yapti. Aydin sunlari söyledi:
“Merkezimize gelen hayvanlari öncelikle genel muayenelerini yaptiktan sonra ilk müdahalemiz açik yara varsa ona oluyor. Yarayi dezenfeksiyon yapip gereken muayeneyi yaptiktan sonra sariyoruz. Daha sonra hayvanin röntgenini çekip, kirik varsa kirik tedavisi uyguluyoruz. Gerekli tedavileri yapip hayvanlari iyilestirmeye çalisiyoruz. Merkezimizde yeterince sagligina kavustuktan sonra dogaya tekrardan saliyoruz.”
Binlerce Yaban Hayvani Bu Merkez Sayesinde Hayata Döndü
Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatini Kurtarma Rehabilitasyon Egitim Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde (AKÜREM) geçtigimiz 2021 yilinda bine yakin hayvanin tedavi edildigi kaydedilirken, tedavi edilen hayvanlar arasinda atesli silahla yaralanan kuslarin sayisinin fazla olmasi dikkat çekti.