Binlerce Yillik Yöresel Kiyafetlere Ilgi Artti

Binlerce Yillik Yöresel Kiyafetlere Ilgi Artti

Elazig’da son yillarda yöresel kiyafetlere ilgi artti. Gündelik hayatin yani sira dügünlerde yöresel kiyafetlerin tercih edilmesi satislari artirirken, dügün sezonunun da baslamasiyla birlikte terziler siparislere yetismek için yogun mesai harciyor.

Kuruldugu ilk günden itibaren bünyesinde birçok medeniyete ev sahipligi yapan Elazig, tarihi ve yemek kültürünün yani sira folklorik ögelerinin en önemlilerinden biri olan yöresel kiyafetleriyle de adindan sikça söz ettiriyor. Türkiye’nin 81 ilinde yöresel kiyafet farklilik gösterse de Elazig’a özgü yöresel giyimin basinda 8 köse kasket, salvar, yemeni ayakkabi ve bindalli geliyor. Unutulmaya yüz tutan yöresel kiyafetlere ise son yillarda ilgi bir hayli artti. Gündelik hayatin yani sira dügünlerde yöresel kiyafetlerin tercih edilmesi satislari artirdi. Dügün sezonunun baslamasiyla birlikte terziler siparislere yetismek için yogun mesai harciyor. 60 yasindaki terzi Resul Korucu da unutulan kültürü gelecek nesillere aktarmak için her sabah erken saatlerde dükkanini açarak yöresel kiyafet dikiyor.

“Yöresel kiyafetlere ilgi artti”

Yaklasik 50 yildir bu meslegi yaptigini belirten Resul Korucu, “1986 yilindan beri yöresel kiyafetlerin imalatini yapiyorum. Yeni dogandan en büyük yasa kadar her renk, her boy kiyafet yapiyoruz. Salvar, yelek, gömlek, kusak, sapka ve yemeni ayakkabi dikiyoruz. Yöresel kiyafetleri Elazig ve ilçelerine satiyoruz. Erzincan, Bingöl, Tunceli, Mus gibi illerde bizim yöresel kiyafetleri giydigi için o illere de satiyoruz. Yurt disindan ve il disindan insanlar geldigi zaman yöresel kiyafetlere bir özlem duyuyorlar. Dügün sezonu oldugu zaman gelin kina gecesi için bindalli giyiyor. Damatlar da salvar, yelek giyinip dügün yapiyor. Yöresel kiyafetlerimiz yüzyillardir var. Ben yaklasik 50 yildir terzilik yapiyorum. Bu kiyafetler var, benden öncesi de vardir. Geçmise özlem çok var. Bu dönemde bundan 10 yil önceye göre su an yöresel kiyafetlere ilgi daha iyi bir durumda. Dügün sezonu ile birlikte yazin islerimiz daha iyi oluyor. Yurt disindan ve il disindan vatandaslar gelince islerimiz daha da artiyor. Takim komple hazir oldugu zaman 750 TL ama özel dikimlerde bin 500 TL olur" dedi.



"Gençlerin de bu yöresel kiyafetlerimize büyük bir talep gösterdigini görüyoruz"

Elazig’in yöresel kiyafetlerinin tarihinden bahseden Elazig Terziler Odasi Baskani Erdem Özatli ise, "Yöresel kiyafetlerimiz tarihi Harput kültüründen gelmektedir. Çok güzel bir kültürümüz var. Çiraklik dönemlerimizde o zamanlar büyüklerimiz salvar, yelek, Elazig ayakkabisini giyerdi. Insanlar büyük bir heyecanla beklerdi ve bütün insanlar bizim kültürümüzün geleneklerini yerine getirirlerdi. Gün teknoloji çagi olunca, farkli gençler yetisince degisti ama su anda gençlerin de bu yöresel kiyafetlerimize büyük bir talep gösterdigini görüyoruz. Gün geçtikçe giyilen bir kiyafet olmaya basladi.

Özel günlerde veya baska günlerde giyiliyor. Ustalarimizin satislari çok iyi. Dügün mevsimi de geldi. Il disindan gelenler de hatira kalsin diyerek kültürümüzün kiyafetlerini aliyor. Satislarimiz basladi, dügün merasimlerinin baslamasi ve yaz tatiline gelenler hepsi yöresel kiyafet aliyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile