Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu, "Küresel çapta biyoteknolojik ilaç üretimi önemini hizla artirmaktadir ve yakin gelecekte konvansiyonel ilaçlarin yerini alacagi öngörülmektedir. Türkiye de biyoteknolojik ilaç üretiminde yatirimcilar nezdinde yükselen bir yildiz olarak öne çikmaktadir." ifadelerini kullandi.
Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi'nden yapilan açiklamaya göre, Türkiye; Cumhurbaskanligi koordinatörlügünde, Ilaç Endüstrisi Isverenler Sendikasi (IEIS)-Türkiye Biyoteknolojik Ilaç Platformu destekleri ve 5 Türk biyoteknolojik ilaç sirketinin katilimlari ile alaninda düzenlenen en büyük uluslararasi etkinlikler arasinda yer alan Uluslararasi Biyoteknoloji Fuari ve Konferansi BIO KOREA 2021'e katildi.
Bu yil 15'incisi 9-11 Haziran'da Güney Kore'de gerçeklestirilen hibrit organizasyonda, tüm dünyadan çok sayida firma ve ülke temsilcisi, biyoteknoloji alanindaki gelismeleri paylasmak, önemli ortakliklarin ilk adimlarini atabilmek ve ilgili egitimlerden yararlanabilmek adina bir araya geldi.
BIO KOREA 2021 kapsaminda bugün, çok sayida izleyicinin katilimi ile Türkiye ülke paneli düzenlendi. Panelde, Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi'nin yani sira, biyoteknoloji alaninda mevcut faaliyetleri ile öne çikan Türk sirketleri Abdi Ibrahim Ilaç, Dem Ilaç, Florabio AS, Ilko Ilaç ve Nobel Ilaç üst düzey yöneticileri sunumlari ile yer aldi.
Açiklamada görüslerine yer verilen Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu, 100 yili askin bir geçmise sahip olan Türk ilaç sanayinin, günümüzde birçok küresel ilaç sirketine ev sahipligi yaptigini belirterek, sunlari kaydetti:
"Türk saglik sektörünün güçlü yönlerine odaklandigimizda; güçlü kamu saglik politikalari, tesvikler, yatirim ortamini iyilestirici düzenlemeler, çevre ülkelerdeki pazarlara erisim için jeostratejik konumu ve 84 milyonluk nüfusumuz göze çarpmaktadir. Bugün Türkiye'nin sundugu cazip yatirim firsatlarini ve Türk ilaç sektörünün kabiliyetlerini Asya'nin en önemli saglik sektörü etkinliklerinden olan BIO KOREA 2021 kapsaminda düzenledigimiz 'Avrupa ve Asya'yi Baglayan Bölgesel Biyoilaç Merkezi' panelimizde 5 güzide ilaç sirketimizin de katkilariyla tanitma imkani bulduk.
Küresel çapta biyoteknolojik ilaç üretimi önemini hizla artirmaktadir ve yakin gelecekte konvansiyonel ilaçlarin yerini alacagi öngörülmektedir. Türkiye de biyoteknolojik ilaç üretiminde yatirimcilar nezdinde yükselen bir yildiz olarak öne çikmaktadir. Güney Koreli yatirimcilarin biyoteknoloji alanindaki yetkinliklerinin ve ülkemize olan ilgisinin farkindayiz. Bu ilginin ilerleyen dönemde somut yatirimlara ve is birliklerine dönüsecegine inaniyoruz."
Daglioglu, bu süreçlerde Türk saglik sektörü basta olmak üzere Türkiye'nin katma degerli üretimine ve gelisimine katki saglayan Ilaç Endüstrisi Isverenler Sendikasi'na, Türkiye Biyoteknolojik Ilaç Platformu'na tesekkür etti.
- "Biyoteknolojik ilaçlarin ülkemizde gelistirilmesi ve üretilmesi kritik önem tasiyor"
BIO KOREA 2021'e katilarak Türkiye'yi temsil eden 5 ilaç sirketinden biri olan Abdi Ibrahim'in ve Ilaç Endüstrisi Isverenler Sendikasi'nin Yönetim Kurulu Baskani Nezih Barut da bu tarz etkinliklerin hem Türkiye'nin temsili hem de is firsatlari açisindan son derece önemli oldugunu vurguladi.
Biyoteknolojinin dünya ilaç endüstrisinde büyümenin ve gelisimin lokomotifi oldugunu belirten Barut, su degerlendirmelerde bulundu:
"Özellikle son 10 yilda biyoteknolojik ilaçlar sayesinde birçok hastaligin tedavisi mümkün hale geldi. Ilaç pazarindaki biyoteknoloji lehine dönüsümü gören tüm ülkeler, biyoteknolojik ilaçlari toplum sagligina sunabilmek adina yogun çalismalar yürütüyor. Ilaç sektörüne biyoteknolojik ilaçlar yön veriyor. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de biyoteknolojik ilaç pazari hizla büyüyor. Buna karsilik ülkemiz, biyoteknolojik ilaçlarda büyük oranda disa bagimli durumda.
Hastalarimizin biyoteknolojik ilaçlara daha kolay erisimini saglamak, endüstrimizin rekabet gücünü artirmak ve kamu üzerindeki maliyet yükünü düsürmek açisindan biyoteknolojik ilaçlarin ülkemizde gelistirilmesi ve üretilmesi kritik önem tasiyor. Konvansiyonel ilaçlara göre katma degeri çok daha yüksek olan biyoteknolojik ilaçlarin Türkiye'de üretilmesi, ülkemizin katma degerli ihracat hedefine büyük katki saglayacaktir. Ülkemizde bugün ihracatta kilo degeri 1,3 dolar seviyesinde. Oysa biyoteknolojik ilaçlarin ihracat kilo degeri 1.000 dolarin üzerinde. "
- "Ülkemizi biyoteknolojik ilaç üretim ve ihracat üssü yapabilecek güçteyiz"
Nezih Barut, yüksek katma degerli bu ürünlerin Türkiye'de üretilmesinin hem ithalattan kaynaklanan açigi azaltacagini hem de ihracat gücü ile döviz girdisi elde edilmesine imkan taniyacagini, bu nedenle de cari açiga çift yönlü pozitif bir katki sunacagini aktardi.
Ilaç endüstrisi olarak bir süredir biyoteknoloji alaninda büyük yatirimlar yaptiklarini belirten Barut, sunlari kaydetti:
"Sektör olarak, ülkemizi biyoteknolojik ilaç üretim ve ihracat üssü yapabilecek güçteyiz. Bu alanda hizla gelismemizi saglayacak unsurlarin basinda, toplum sagligi ve bilimsellikten ödün vermeden, biyoteknolojik ürünlerin pazara sunulma sürelerini mümkün oldugunca kisaltacak, ülkemize özgü bir mevzuatin uygulamaya alinmasi gelmektedir. Bunun yani sira özellikle molekül gelistirme çalismalarina devletimizin nakdi tesvikler yoluyla destek vermesi de son derece önemlidir.
Güney Kore, bu açidan bizim için önemli bir basari örnegidir. Zira bu sekilde kisa zamanda küresel pazarda etkili yer edinen bir ülke olmustur. Ilaç Endüstrisi Isverenler Sendikasi olarak, bu önemli organizasyonda ilaç endüstrimizi güçlü bir sekilde temsil etmemize destek veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanligimiza, Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Sayin Ahmet Burak Daglioglu ve degerli ekibine tesekkürlerimizi sunuyoruz."
- Türk ilaç firmalari, 2024 yilina kadar piyasaya sürülecek 32 biyoteknolojik ilaç üzerinde çalisiyor
Verilen bilgiye göre, küresel alanda firsatlar sunan gelismekte olan bir pazar olarak Türkiye'deki biyoteknolojik ilaç endüstrisinin çalismalarinin ele alindigi oturumda, Koreli biyoteknoloji sirketlerine yatirim çagrisinda bulunuldu.
Son 6 yilda biyoteknolojik ilaç gelistirme ve üretimine 1,1 milyar dolardan fazla yatirim yapan Türk sirketlerinin üzerinde çalistiklari yeni biyobenzerlerin devreye girmesiyle pazarin gelecek yillarda yükselis egilimi göstermesi bekleniyor.
Bugün Türk ilaç firmalari, 2024 yilina kadar piyasaya sürülecek 32 biyoteknolojik ilaç (29 biyobenzer, 2 referans biyoteknolojik ilaç, 1 biyoüstün) üzerinde çalisiyor.
2006 yilindan beri her yil düzenlenen BIO KOREA, biyoteknoloji sirketleri için bir is platformu olarak hizmet veriyor. Kore Saglik ve Refah Bakanligi tarafindan desteklenen BIO KOREA, biyoteknoloji endüstrisini canlandiran, uluslararasi bilgi ve teknoloji alisverisinin yapildigi bir platform olarak öne çikiyor.
Fuar, is forumu ve konferans kanallariyla birçok konunun masaya yatirildigi etkinlik; akademisyenleri, 15'inci yilinda "Yeni Normal: Biyolojik Inovasyonla Engelleri Asmak" temasi ile çok sayida ülkeden profesyonel ve biyoteknoloji sirketlerinin üst yöneticilerini bir araya getirdi.
BIO KOREA 2021'De Türk Biyoteknolojik Ilaç Sirketleri Konusuldu
Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu: 'Küresel çapta biyoteknolojik ilaç üretimi önemini hizla artirmaktadir ve yakin gelecekte konvansiyonel ilaçlarin yerini alacagi öngörülmektedir. Türkiye de biyoteknolojik ilaç üretiminde yatirimcilar nezdinde yükselen bir yildiz olarak öne çikmaktadir' 'Güney Koreli yatirimcilarin biyoteknoloji alanindaki yetkinliklerinin ve ülkemize olan ilgisinin farkindayiz. Bu ilginin ilerleyen dönemde somut yatirimlara ve is birliklerine dönüsecegine inaniyoruz' Abdi Ibrahim ve Ilaç Endüstrisi Isverenler Sendikasi Yönetim Kurulu Baskani Nezih Barut: 'Ilaç sektörüne biyoteknolojik ilaçlar yön veriyor. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de biyoteknolojik ilaç pazari hizla büyüyor'