Antalya'da yumurtalık tümörü nedeniyle kanser tedavisi gören kadın, yaşama azmiyle kanseri yendi. Kanser tedavisi sırasında böbrek yetmezliği çeken hastaya, onkoloji doktorlarının da izniyle bir yakınından böbrek nakledildi. Böylece dünyada ilk kez yumurtalık tümörü nedeniyle tedavi gören ve kanseri yenen bir hastaya böbrek nakli yapıldı.
Afyonkarahisar'da işletmecilik yapan 40 yaşındaki Şerife Keskin, 18 yaşındayken yumurtalıklarında oluşan kist nedeniyle tedavi görmeye başladı. Afyonkarahisar'da 2 yıl süreyle ilaç tedavisi gören Keskin, ardından kist oluşumunun tekrar etmesi nedeniyle kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görmeye başladı. Keskin, 3 kür kemoterapi ve bir ay radyoterapi tedavisinin ardından kanseri yenmeyi başardı, ancak yoğun radyoterapi nedeniyle 10 yıl sonra böbrek yetmezliği çekmeye başladı. Yaklaşık 10 yıl ilaç tedavisi
gören ve diyet yapan Şerife Keskin'in böbrekleri 10 ay önce tamamen işlev göremez hale geldi. Diyalizden kurtulmak için böbrek nakli olmak isteyen Keskin'in karşısına bu kez de bağırsak sorunu çıktı. Yapılan muayenede Keskin'in bağırsaklarının gördüğü radyoterapi tedavisinin etkisiyle birbirine yapıştığı, ayrıca ayaklarında ödem ile belinde kayma oluştuğu belirlendi. Keskin'in durumunun giderek kötüleşmesi üzerine ailesi, böbrek nakli için Antalya Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne başvurdu.
Onkoloji doktorlarının da onay vermesiyle nakil için hazırlıklara başlandı. Yaklaşık 15 gün önce ameliyata alınan Keskin'in ilk önce bağırsakları birbirinden ayrıldı. 4,5 saat süren ameliyatın ardından Keskin'e bir yakınlarından alınan böbrek başarıyla nakledildi.
Operasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Alper Demirbaş, "Hasta, 20 yıl önce yumurtalıklarında oluşan kist nedeniyle kanser tedavisi görmüş. Çok yoğun bir ışın tedavisi uygulanmış. Radyoterapinin etkisiyle bağırsakları birbirine yapışmış. Karın duvarı dahi yanmış durumdaydı. Son zamanlarda da böbrek yetmezliği çekmeye başlamış. Bu açıdan çok zor bir hastaydı" dedi.
Nakil sırasında böbrekleri bağlayacak damarları bulmakta büyük güçlük çektiklerini kaydeden Prof. Dr. Demirbaş, "Normalde verici ve alıcı aynı anda alınır ama biz önce alıcıyı ameliyata aldık. Güç oldu ama damara ulaştık. Karnında bir böbreğin sığabileceği boşluğu yarattıktan sonra nakli gerçekleştirdik. Şuan sağlık durumu oldukça iyi. Birkaç gün içerisinde de taburcu edeceğiz" diye konuştu.
Dünyada ilk kez böyle bir operasyon yapıldığını belirten Demirbaş, "Yaptığımız literatür araştırmasına göre yumurtalık tümörüne bağlı kanser tedavisi gören bir hastaya dünyada ilk kez böbrek nakli yapıldı. Bazı kanser türlerinde tedaviden sonra organ nakli yapılabilir, ancak bunun için kanser tedavisinin ardından hastanın tamamen iyileşmesi gerekir. Ayrıca onkoloji uzmanları da buna onay vermelidir" şeklinde konuştu.
Önce kanseri yenen, ardından böbrek nakliyle hayata yeniden 'merhaba' diyen Şerife Keskin ise, "Kanseri yenmenin sevincini yaşarken bu kez radyoterapinin yan etkileri nedeniyle hastaneye mahkum olmuştum. Tekerlekli sandalyeyle dolaşıyordum. Nakil olabileceğim aklıma bile gelmiyordu. Çünkü daha önce görüştüğüm bazı doktorlar, karnımı açmaya cesaret edemediler. Şimdi kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum" dedi.
Bir Azmin Örnek Hikayesi
Antalya'da yumurtalık tümörü nedeniyle kanser tedavisi gören kadın, yaşama azmiyle kanseri yendi