İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 'Siyaseti bırakıyor' iddialarına yanıt verdi. Topbaş, AKŞAM'ın konuyla ilgili sorusu üzerine 'Sayın Başbakanımız diyor ya 'ustalık dönemi' diye... Benim ikinci dönemim bitiyor. Herhalde ben de bir ustalık dönemi isterim' dedi. Yarım kalan işlerini tamamlayıp bu süreç sonunda emekliye ayrılacağını açıklayan Topbaş, Belediye Başkanlığı dışında bir hedefi olup olmadığını da şu sözlerle ifade etti: 'Hiç ihtirasım yok. 'Partim ne görev verirse hazırım' diyenlerden olmam. Başka pozisyonlara göre tavır almam.'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ve Türk Medya yöneticileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Topbaş, daha sonra Sütlüce'deki Büyükşehir Belediyesi Tanıtım Merkezi'nde, görev süresi boyunca hayata geçirdiği projeleri ve çalışmaları, bir sinevizyon gösterisiyle anlattı. Başkan Topbaş ardından 1453 Panorama Tarih Müzesi'ni gezdirerek tanıttı. Topbaş, 'Önceliğimiz ulaşım. Önümüzdeki yıllarda bütün gücümüzle metroya ağırlık vereceğiz. Levent - Hisarüstü raylı sistem hattını önemsiyoruz' dedi.
İŞTE MASADAKİ ÜÇ BÜYÜK PROJE
1- Levent-Aşiyan 8 dakikaya inecek
BaŞkan Kadir Topbaş'ın önemsediği üç önemli proje ve ayrıntıları...
Projeyle İstanbullular 3 bin 320 metre uzunluğunda, 5 istasyonlu Levent-Hisar-üstü raylı sistem ile Aşiyan Füniküleri sayesinde Boğaz'a inebilecek. Belediye, 2 yıl sürmesi planlanan proje inşaatının Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesiyle ilgili resmi talepte bulundu. Projeyle Boğaziçi Üniversitesi güzergahını kapsayan Etiler trafiğinin rahatlatılması amaçlanıyor. 'Levent-Hisarüstü Raylı Sistem Hattı' bölgeyi İstanbul Metrosu'na bağlayacak. Projeye göre, Boğaz'a füniküler sistem yüzeyden inşa edilecek. Böylece sahil trafiği de rahatlamış olacak. Vatandaşlar sahilden metro hattına kolaylıkla ulaşma imkanını elde edebilecek.
Topbaş, bu projenin bir benzerini de Ümraniye Altunizade hattında uygulamak istiyor. Böylece Ümraniye bölgesinde, sahile inen yine füniküler tarzında bir inişle sahile ulaşabilecek. Tepelerden gelenlerin sahile inmesi, sahildekilerin de tepelere çıkması kolaylaşacak.
- Hisarüstü-Aşiyan Parkı Füniküler Hat uzunluğu 730 metre.
- Başlangıç ve bitiş istasyonları arasındaki yükseklik farkı ise 104 metre.
- Sahile Büyükşehir Belediyesi'ne ait Aşiyan Parkı'nın bulunduğu alandan inilecek.
- Proje hayata geçtiğinde, sahilden fünikülere binen İstanbullular, 3 dakikada Hisarüstü'ne çıkacak.
- Vatandaşlar, entegre konumdaki 'Hisarüstü-Levent Mini Metrosu'na aktarma ile Levent Metro istasyonuna ulaşabilecek.
- Metroya yeraltından entegre olacak proje, yüzeye büyük asansörler, sabit ve yürüyen merdivenlerle bağlanacak.
- 2'li dizi tren işletmesi ile başlayıp, ileride yolcu arttığında 3'lü diziye çıkabilecek mini metro, Hisarüstü'nden Levent'e 5 dakikada erişim sağlayacak. Seferler 4 dakikada bir yapılacak.
2- TAKSİM ARTIK GERÇEK 'MEYDAN' OLUYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da büyük önem verdiği Taksim Meydanı yayalaştırma projesinde de sona gelindi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli projeleri arasında yer alan Taksim Meydanı projesi Anıtlar Kurulu tarafından geçtiğimiz ay onaylandı. Proje hayata geçtiğinde Taksim Meydanı'ndaki trafik ve AKM ile Taksim Anıtı çevresindeki ara yollar yeraltına alınacak. Tüm Taksim Meydanı yayalara tahsis edilecek. Bin 131 metre uzunlukta yeraltı araç yolu inşa edilecek. Taksim Gezi Parkı ve AKM önü araç trafiğinden arındırılmış olarak İstiklal Caddesi'ne kesintisiz bağlanacak. Çalışmaların yaklaşık 15 ay sürmesi bekleniyor. Böylece Taksim ile Tarlabaşı Bulvarı birleştirilecek. Meydandaki otobüs durakları kalkacak. 1806'da inşa edilip, 1939'da yıktırılan Taksim Topçu Kışlası kültür merkezi ve sanat galerisi olarak hizmet verecek. Gezi Parkı yine yeşil alan olacak. Altında katlı otopark yer alacak.
TUVALETLERİ İBB İŞLETECEK
Topbaş, İstanbul'daki bütün tuvaletleri de belediyenin alıp işleteceğini belirterek 'Daha sonra Sağlık A.Ş. eliyle halka arz edilecek. Burada büyük para var' dedi.
3- Metrobüsle yola devam
İstanbullularIn yoğun şekilde kullandığı ve trafiği rahatlatan Avcılar-Edirnekapı ve Söğütlüçeşme hatlarında hizmet veren metrobüsün yaygınlaşması çalışmaları devam ediyor. Avcılar-Beylikdüzü hattı inşası sürüyor. Topbaş, başka güzergahların da olabileceği sinyalini verdi. Yolculuk talebinin yeterli olması ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nden gerekli izinler alınması durumunda metrobüsün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçirilebileceği belirtiliyor. Topbaş, yeni hatların etüt aşamasında olduğunu açıkladı. Şu anda 40 kilometrelik hatta 700 bin yolcu taşınıyor. Hat Beylikdüzü'ne uzayıp 50 kilometreye ulaşınca 1 milyon yolcu kapasitesine ulaşılacak.
METROBÜSTE HATAMIZ VAR
AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'nın 'Metrobüsle ilgili şikayetler son zamanlarda arttı. Özellikle Beylikdüzü bölümünde çok sorun yaşanıyor. Ne yapacaksınız' sorusuna Topbaş 'Evet bizim de müteahitin de hatası var. Üzgünüz, özür diledik. Ama kamuya mal ve hizmet alırken böyle sorunlar yaşanabiliyor. İhale mevzuatından kaynaklanıyor fakat üzerinde çok çalışıyoruz, çözeceğiz' yanıtını verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Türk Medya Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Çaloğlu, SHOW TV Anchorman'i Ali Kırca, AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, SHOW Haber Yayın Yönetmeni Tuba Atav, Haber Koordinatörü Ayhan Bölükbaşı, SKY Türk 360 Genel Müdürü Tolga Alişoğlu, SKY Türk 360 Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Özçelik ve Murat Sabuncu ile buluştu.
Bir Dönem Daha Başkanlığa Talip
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, siyaseti bırakacağı yönündeki iddialara yanıt verdi: Başbakanımızın dediği gibi ben de bir ustalık dönemi isterim. Böylece yarım kalan projeleri tamamlayıp emekliye ayrılırım...