'Bir Globalleşme Öyküsü'

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Vekili Yılmaz Yaman, "2020'de dünyanın en etkili 5. ajansı olmak için çalışıyoruz" dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Hünkar Salonu'nda, "Bir Globalleşme Öyküsü" AA örneği konulu sunum yapan Yaman, AA'nın tarihi, çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
AA'nın 2020'de kuruluşunun 100. yılını kutlayacağını belirten Yaman, buna uygun plan ve hedef oluşturduklarını söyledi.

Yaman, bu hedefe ulaşmak için dünyanın en etkili ajanslarını incelediklerini belirterek, "Hedeflere uygun bir yönetim, kadro oluşturuldu. 2020'de dünyanın en etkili 5. ajansı olmak için çalışıyoruz. Yayın, üretim, dil, operasyon, teknoloji altyapısında değişiklik ihtiyacı olduğu gördük ve buna göre bir ekip kuruldu ve çalışma yapıldı" diye konuştu.

Ajans çalışanlarının eğitim seviyesinin de arttığını dile getiren Yaman, şunları kaydetti:
"2011'de yüzde 40,6 lisans mezunu sayısı yüzde 64'e geldi. Yüksek lisans mezunlarında da artış oldu. Kıdem, yaş ortalaması düştü. Yabancı dil bilme oranı, yüzde 13'ten 35'e çıktı. Hedeflerimiz büyük. Bunlara ulaşmak için 'global network' kurmak gerekiyordu. Bu kapsamda, dünyayı 5 bölgeye ayırdık ve buna uygun network oluşturmaya çalıştık. Bu bölgelerde alt bölgeler oluşturduk. 32 ülkede ofis, 86 ülkede temsilcimiz bulunuyor. 74 uyruktan 2 bin 302 personelimiz var ve 45 ülkede bin 300 abonemiz bulunuyor."
Yaman, 3 yıl öncesine kadar AA'nın sadece Türkçe yayın yaptığını anlatarak, "Artık 8 dilde yayın yapıyoruz. Günlük 600 haber üretirken, şu an 2 bin 50 haber, bin 900 foto, 250 görüntü üretiyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni yönetimin "Haber Akademisi" kurduğunu aktaran Yaman, şöyle devam etti:
"Akademi kapsamında 8 eğitim programı düzenledik. Bunlara 4 bin 500 kişi başvurdu, 390 kişi eğitime alındı. Başarılı 170 kişi istihdam edildi. Ayrıca, 'Editör Masası' diye Türkiye ve dünyanın her tarafındaki ofislerimizin canlı bağlantıyla katıldığı, haberlerin, gündemin konuşulduğu bir sistem getirdik. Buraya bazen devlet başkanları, bakanlar konuk olarak katılıyor, soruları cevaplıyor."
Yaman, kurumun tüm yazılım altyapısının değiştiğini belirterek, "Haber Akış Sistemi, finans terminali, şirket haberleri bülteni, enerji haberleri terminali, Global TV ve Haber Takip Sistemi kurduk. İstanbul Photo Awards diye uluslararası bir fotoğraf yarışması düzenledik. İlk defa seçim sonuçlarını verdik. Anadolu Images kuruldu. Arşivinde 5 buçuk milyon fotoğraf var. Dünyanın her yerinden isteyen buradan fotoğraf satın alabiliyor. Ayrıca tüm bilgilerimizin depolandığı Veri Merkezi'ni oluşturduk. Uluslararası ajanslarla işbirlikleri yaptık" ifadelerini kullandı.
Yaman, sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevapladı.
Konuşmasının ardından YTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın, Yaman'a plaket verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile