Bir Kova Buzdan Çok Daha Fazlası; Als

Bir Kova Buzdan Çok Daha Fazlası; Als

Sevilen yıldızların Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına dikkat çekebilmek için bir kova buzlu suyu başlarından dökmeleriyle başlayan ALS hastalığı farkındalık videoları hızla yayılıyor.


Yapılan proje ile milyonlarca kişiye ulaşıldığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Nöroloji Bölümü Uz. Dr. Emel Bilgin, ALS hastalığı ile ilgili tüm merak edilenleri paylaştı. Bilgin, “ALS, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Hastalık alt ve üst motor sinirleri etkiler. Motor sinirler beyinden omuriliğe, oradan kaslara giderek hareketleri düzenler. Bu hastalık motor sinirleri etkileyerek kas hareketlerine engel olur. Hastalığın yüzde 90-95’ı tesadüfi, yüzde 3-10’u ailesel olarak ortaya çıkar” dedi.

Genellikle 40 ila 70 yaş arası kişilerde görülen ALS hastalığında kaslarda güç kaybı gözlemlendiğine işaret eden Dr. Bilgin, “Hastalığın diğer belirtileri ise kol ve bacaklarda kuvvetsizlik, cisimleri kavrama gücünün azalması, kol ve bacak adalelerinde zayıflık, cisimleri tutma ya da kaldırma da zorluk, yorgunluk, kas ağrıları, kas krampları, kas seğirmeleri, anlaşılmaz ve bozuk konuşma, kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler ile kol ve bacaklarda zayıflıktır. Bununla birlikte hastalığın ileri evrelerinde; kaslardaki zayıflık ağız yutak bölgesinde ve dilde de görülerek yayılır. Bu yayılım, konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerinde solunum yetmezliği de görülür. ALS hastalarına yakalanan kişilerine 3 ile 5 yıl yaşayabildikleri söylense de dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking gibi hastalık ile uzun yıllar mücadele etmekte olan kişiler de vardır” diye konuştu.

ALS NASIL TEŞHİS EDİLİR?
ALS hastalığının teşhisine de değinen Bilgin, şöyle konuştu: “ALS hastalıkğı pek çok kas ve sinir hastalığı ile karışabildiği için teşhisi uzun zaman alabilir. Teşhiste manyetik rezonans görüntüleme ve Elektro Myelografi (EMG) denen yöntemlerden, kastan parça alınarak değerlendirilmesinden ve kanın incelenmesinden yararlanılabilir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile