Bir Paletle Basladiklari Tuz Ihracatini 70 Ülkede 200 Bin Palete Çikardilar

Tuz Gölü'ndeki Koyuncu Tuz Isletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner: 'Basladigimizda Türkiye'nin tuz ihracati yoktu. Komsumuz Romanya'ya bir paletle ihracata basladik. 2020 yili sonunda ise ihracatimiz 200 bin palete yani 200 bin tona ulasti' 'Fabrikamizda ürettigimiz katma degeri arttirilmis, yüksek kaliteli mamul maddeyi 70 ten fazla ülkeye gönderiyoruz'

ANIL KURU - Konya'da bir firmanin Tuz Gölü'nde hasadini gerçeklestirdigi tuz, 70 ülkeye gönderiliyor.

Tuz Gölü'ndeki Koyuncu Tuz Isletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, AA muhabirine, 16 kilometrekare kontrollü havuzlara alinan suyu buharlastirarak yillik yaklasik 1 ila 1,5 milyon ton tuz hasat ettiklerini belirtti.

Bu yil 1,1 milyon ton ham madde üretimi yapmayi hedeflediklerini aktaran Çetiner, "Bunun yaklasik 400 bin ton kadarini fabrikamizda isleyerek katma degeri yüksek mamul haline getiriyoruz. Üretimimizin büyük çogunlugunu ihraç ediyoruz. Iç pazara nispeten daha az ürün veriyoruz. Fabrikamizda ürettigimiz katma degeri arttirilmis yüksek kaliteli mamul maddeyi 70'ten fazla ülkeye gönderiyoruz." diye konustu.

- 250 bin ton ihracat hedefi

Ihracata 2009-2010 yillarinda basladiklarini ifade eden Çetiner, sunlari söyledi:

"Ihracata komsumuz Romanya'ya bir paletle basladik. 2020 yili sonunda ise ihracatimiz 200 bin palete yani 200 bin tona ulasti. Bu sene pandeminin etkisiyle bir miktar düsse bile 2022'de tekrar toparlayip hedefimiz olan 250 bin tona ulasacagiz. Geçtigimiz yil özellikle salginin etkisinde geçti. Dünya çapinda yasanan kriz herkesi gibi bizi de etkiledi. Ona ragmen satis miktarlarimizda çok büyük düsüsler yasanmadi. Yasadigimiz düsüsü de 2022 yilinda telafi edebilecegimizi düsünüyoruz. Ihracat yaptigimiz ülkelerin basinda ABD geliyor. Rusya, Avrupa Birligi, Afrika ve Uzak Dogu ülkelerine de gönderiyoruz."

- "Dünyada tedarik zincirinde bir kirilma meydana geldi"

Tuz ihracatinda gerilemenin nedenlerinden birini de dünyadaki tedarik zincirinin kirilmasina baglayan Çetiner, sunlari kaydetti:

"Tüm dünyada tedarik zincirinde bir kirilma meydana geldi. Maalesef bu kirilma sonucunda dünyada navlun, gemi ve konteyner fiyatlari yüzde 300-400 oranlarina kadar çikti. Böyle olunca nispeten ekonomik degeri daha düsük olan tuz gibi ürün çok ciddi etkilendi. Öyle ki navlun fiyati tasinan ürün fiyatinin üzerine çikti. Ihracatta geçen yildan bu yila küçük bir düsüs yasadik. Hayata geçirdigimiz önlemler sayesinde az da olsa bir düsüsle bu seneyi de kapatacagimizi tahmin ediyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile