Bir şişe ne yapabilir ki!

Bir şişe ne yapabilir ki!

Yapılan deneyler, ani bir frenleme ile basit bir cam şişenin araç içerisinde doğru yerleştirilmediğin de araç içinde korkunç sonuçları olabileceğini gösteriyor.

İşte Goodyear, aracın güvenli şekilde yüklenmesine yardımcı olmak, aileniz ve diğer sürücüleri tehlikeye atmamak için sürücülere birkaç basit kural öneriyor...

Önce yolcuların güvenliği!

Yolcu güvenliği ve rahatı her şeyden önce gelir. Büyük veya taşınması güç eşyalardan dolayı yolcuların güvenliğini riske atmayın. Araca eşyalarınızı yerleştirmeden önce çocuk koltuğunu takın, çünkü aracı doldurduktan sonra onun takılması hayli zor olacaktır.

“Son giren ilk çıkar”

Bu deyiş, yolculuk esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz eşyaları çıkarılması kolay bir yere koymanız için size ipucu vermektedir. “Olmazsa olmazların” ne olduğunu iyi düşünün. Yiyecek, içecek, mendil, ilaç ve çocuklarınızın oyuncaklarını, ayrıca diğer temel eşyaları varış yerine kadar rahatça erişebilmeniz için aracınıza en son yerleştirin.

Her şeyin güvende olduğundan emin olun.

Sürücünün ayağının çevresindeki alanı temiz tutun. Etrafta yuvarlanan eşyalar dikkati dağıtır ve sürücünün ayağının veya pedalın altına girmesi durumunda özellikle de acil durum frenlerinde oldukça tehlikeli olabilir.

Her zaman için büyük ve ağır eşyaları bagajın alt kısmına yerleştirin, bu şekilde ağırlık merkezinin mümkün olduğunca düşük olması sağlanacaktır. Ağır eşyaların bagajın arkasına doğru yerleştirilmesi sonucunda daha iyi bir ağırlık dağıtımı yapılmış olacaktır.

Bagajların taşınması için araç içerisindeki yolcu alanlarını kullanmaktan kaçının. Eşyalar beklenmedik bir şekilde etrafa saçılabilir ve yolcuları yaralayabilir. Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Pierre Poncelet, “Avrupa'nın lider otomotiv kuruluşlarının yapmış olduğu testler, basit bir cam şişesinin veya çocuk oyuncağının, ani frenlemelerinde ne kadar tehlikeli olabildiğini göstermiştir. İlk bakışta hafif gibi görünen bir eşya, ani frenlemelerde inanılmaz bir şekilde hızlanmaktadır ve fiili ağırlığının çok üzerinde bir etkiyle ön koltukta bulunan yolculara çarpmaktadır” diye açıklıyor.

Görebildiğinizden emin olun.

Station vagon aracınızın olması durumunda arka koltukların üzerine eşya koymaktan kaçının. Bu sadece sizin görüş açınızı engellemekle kalmaz, aynı zamanda ani frenleme halinde eşyaların etrafa saçılma olasılığını da artırır. Araç tamamen dolu ise portbagaj veya römork kullanmayı düşünün.

Lastiğin patlama ihtimalini göz önünde bulundurun.

Aracınızda, Goodyear’ın RunOnFlat lastikleri gibi patladığında bile gidebilen lastiklerin olmaması durumunda, aracınızı yerleştirirken lastiğin patlama ihtimalini de gözden geçirin. Yoğun bir yolun ortasında yedek lastiği çıkarabilmek için bütün bagajı boşaltmak oldukça tehlikeli ve yorucudur. Lastiğinizin patlaması durumunda öncelikle ailenizin güvenliğini sağlamayı unutmayın. Patlak lastik ile ilgilenmeden veya yardım çağırmadan önce tüm yolcuları yolun kenarında bulunan bariyerlerin arkasında güvenli bir yere alın.

Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Pierre Poncelet, “RunOnFlat lastiklerinin bu gibi tehlikeli durumları önlemede benzersiz bir avantajı bulunmaktadır. RunOnFlat Teknolojisi sayesinde sürücülerin lastik değiştirmek için artık yol kenarında tehlikeli bir şekilde durmalarına gerek kalmadı. RunOnFlat lastikler sayesinde sürücüler, lastiğin patlamasından veya lastik içerisindeki hava basıncının tamamen bitmesinden sonra bile 80km mesafe içerisinde sürüşe devam edebilmekte, evlerine veya en yakın tamirhaneye kadar maksimum 80km/saat hızında gidebilmektedir” dedi.

Aracın tavanı üzerindeki bagajların güvenliği için


Eşyaların aracın tavanına yerleştirilmesi, bazı ihtiyaçları da beraberinde getirir: ilave yükseklik, ilave ağırlık ve ilave direnç. Aracın tavanına yerleştirilen yükler, araç üzerindeki direnci artırmaktadır. Hava akımı, yükün ön tarafını kaldırmaya çalışacaktır. Ani frenleme halinde ise yük hafifçe öne doğru kayacaktır. İdeal olanı; aracın tavanı üzerindeki eşyaların tamamını, araç için izin verilen ağırlık sınırlandırmalarına bağlı kalarak aracın üzerine güvenli bir şekilde yerleştirilmiş kutu içerisinde koymaktır.

Evcil hayvanlarla yolculuk.

Evcil hayvanların, hareket halindeki bir araç içerisinde serbestçe dolaşmalarına izin verilmemelidir. Beklenmeyen bir manevra veya ani frenlemeda, hayvan sadece yaralanmakla kalmayabilir, aynı zamanda araç içindeki yolculara da zarar verebilir. Onları daima araç içi güvenlik ağları arkasında tutun veya çok iyi havalandırılmış kafesler içerisinde taşıyın.

Sürüş stilinizi ayarlayın!

Ağır bagajlarla yüklü bir araç ile seyahat esnasında aracın manevra kabiliyetinin değiştiğini ve sürücünün buna alışmasının zaman aldığını unutmayın. Buna ilave olarak, bütün aile ve bir sürü bagaj ile seyahat etme, daha fazla dikkat kaybı, daha az görüş mesafesi ve daha uzun durma mesafesi gerektirecektir. Tüm bu değişiklikleri göz önünde bulundurarak direksiyonun başına geçiniz...

milliyet
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile