Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Mehdi Zengin, varis hastalığının genellikle bacaklarda görülen ve cilt altından giden toplardamarların kabarık hale gelmesi ve genişlemesi olarak ifade edilebileceğini belirtti.
Bacaklarımızda iki tip toplardamar olduğunu anlatan Op.Dr.Mehdi Zengin, şöyle konuştu: "Bunlar yüzeysel ve derin toplardamardır. Yüzeysel toplardamarlar cilt altındadır ve gözle görülebilir. Derin toplardamarlar ise derinde ve kemiğin yanında seyrederler. Kirli kanın ayaklardan kalbe dönüşünde derin toplardamarlar asıl görevli damarlardır ve kanın yüzde 90’ını taşır. Her iki toplardamarların içinde kanın, aşağı kaçışının engelleyen tek yönlü çalışan kapakçıklar mevcuttur. Bu kapakçıklarda bozulma Sonucu kanın kalbe taşınmasında sorun olur ve kan ayaklarda toplanır, böylelikle varis hastalığı dediğimiz venöz yetmezlik meydana gelir.''
MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLİR
Varisin kramp ve ağrıya neden olduğunu ifade eden Op.Dr. Mehdi Zengin, şunları söyledi: ''Varis meslek hastalığı olarak kabul edilir. Özellikle yüksek topuklu ayakkabı kullanan kadınlarda, uzun süre ayakta çalışan kişilerde, ayakların uzun süre hareketsiz ve sabit pozisyonda, oturur ya da ayakta çalışanlarda, ailesel yatkınlığı olan kişilerde ve hamilelik dönemlerinde varis artmaktadır. Aynı zamanda uzun ve yoğun çalışma koşulları, hareketsiz günlük yaşantı, spordan uzak yaşamakta varisi tetiklemektedir.''
EGZERSİZ ÖNEMLİ
Varisi önlemek için, ayak kaslarını güçlendiren egzersizlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Op.Dr. Mehdi Zengin, “Aşırı kilolu kişiler bir an önce kilolarından kurtulmalıdır. Kaplıca, kum banyosu ve güneş banyosundan uzak durulmalı. Ayakta uzun süre sabit pozisyonda kalmamalı. Uzun süre topuklu ayakkabı giyilmemeli.Tuz alımı azaltılmalıdır'' dedi.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Varisin tedavisinde, derecesine göre farklı yöntemlerin kullanıldığını belirten Op.Dr. Mehdi Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: “Tedavide ilaç, varis çorabı, iğne(skleroterapi), lazer, redyofrekans tedavisi ve cerrahi uygulanır. Varisi az olan hastalara varis çorabı önerilir. Varis çorapları basınçlarına ve boylarına göre değişik gruplara ayrılırlar.Gece çorap giyilmesine gerek yoktur. Skleroterapi ve lazer tedavisi 1-3 milimetre çapındaki kılcal damarlar için uygulanabilir. Daha büyük damarlarda başarılı olmaz. Son yıllarda lazer ve radyofrekans yöntemi ile büyük damarlarda damar içine girilerek varisin tedavisi yapılmaktadır. Bu işlemlerin lokal anestezi altında steril koşullarda yapılması gerekmektedir. Cerrahi tedavi bazı vakalar dışında pek tercih edilmemektedir, ileri derecede varisi olan ve ayakta yaralar oluşmuş hastalarda uygulanabilir.”
Bir Tür Meslek Hastalığı: Varis
Varisin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü, yüksek topuklu ayakkabıların varise neden olabildiği belirtildi.