Makamında okula devam etmeyen çocuklarla ilgili gazetecilere açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, sisteme kayıtlı olmasına rağmen çok sayıda çocuğa ulaşamadıklarını söyledi. En büyük sıkıntılarının kimlik yaşı ile fiziki yaşın birbirini tutmaması olduğunu ifade eden İlhami Bayraktar; "Devam takip işlemlerinde ulaşamadığımız çocuklarımız var. Çoğunluğu ilimiz nüfusuna kayıtlı olup ilimiz dışında ikamet ediyor. Biz daha çok bunlara ulaşamıyoruz. En büyük sıkıntımız da bu. Bizim ulaşma noktasındaki temelimiz tek tek hangi öğrencimizin nerede, ne kadar okula kazandırıldı, bunları tespit etmiş durumdayız. Bizim kayıtlarımızda da ilköğretim çağında olup ortaöğretime giden öğrenci sayısı var. İlköğretim çağında gözüküyor adrese dayalı nüfus kayıt sistemine baktığımızda bu ilköğretimde devamsız gözüküyor fakat ortaöğretimde eğitimine devam ediyor. Bu şekilde olan 936 öğrencimiz var. Yine ilköğretim çağında olup rehabilitasyon merkezlerine giden öğrencilerimiz var. Bunlar da yaklaşık 743 tane. İlköğretim çağında olup okul öncesine giden 500 civarında öğrencimiz var. Çocuğun yaşı küçük fakat ilköğretim üçüncü sınıfa gidiyor. Nüfus kayındaki yaşı 4-5 yaşında ama fiziki yaşı daha büyük" dedi.
"BİR YAŞINDA DİPLOMA ALAN VAR"
Kimlik yaşı küçük olduğu için erken yaşta diploma alanların olduğunu belirten Bayraktar; "İlköğretim çağında ilimiz nüfus kayında olup adreste bulunmayan 430 öğrencimiz var. Kayıtları var ama adreslerinde yok. Yani herhangi bir yerde okula gitmiyor. Çünkü Türkiye'nin neresinde okula giderse gitsin kayıtlardan düşüyor. Kız ve erkek karışık. Yine bölgemizde eğitim çağında görünen ancak hayatta olmayan 820 çocuk var. Çocuk ölmüş ama nüfustan düşüşü yapılmamış. Bizde kayıtlı gözüküyor, araştırıyoruz öldüğünü tespit ediyoruz. Ama nüfusta hayatta gözüküyor. Batı illerine göç etmiş ve bulundukları illerde aileleri tarafından okula gönderilmeyen 870 öğrencimiz var. Bizim en büyük sıkıntımız bunlar. Eğer biz gittiği yeri bilsek ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü'yle gerekli yazışmaları yaparız ve çocuğun bilgilerini veririz. Yine kimlik yaşı ile fiziki yaşı uymayan bin 613 çocuk var. İlköğretim çağında gözüküyor, adresine gittiğimizde çoluk çocuk sahibi biriyle karşılaşıyoruz. Bu bölgede genellikle ailelerimiz ölen çocuğunun yerine yeni doğan çocuğunu devam ettiriyor. Bir de ilkokula gideceği zaman ailelerin aklına geliyor ve o zaman kimlik çıkarıyor. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen bir yaşında gözüküyor. Bizde bir yaşında diploma alan çocuk var. Bu çocuğa bir taraftan diploma veriyoruz ama 8 yıl sonra da devamsız çocuklar arasında gözüküyor. İki yıl önce çocukların fiziki yaşına bakılıyordu. O yüzden çocukların kimlik yaşı küçük olmasına rağmen kaydı yapılıyordu. İki yıl önce yayımlanan yönetmelikten sonra çocukların kimlik yaşını esas alıyoruz. Bu şekilde yaşı küçük olanları takip ettirip yaş tashihi yaptırıyoruz" diye konuştu.
"ÇOCUKLARIN ÖLÜM KAYDI YAPILMIYOR"
Öldüğü halde kayıttan düşüşü yapılmayan 820 çocuğun olduğunu vurgulayan Bayraktar; "Bazı aileler bölgede çocuk parası olarak bilinen Şartlı Nakit Transferi'nde faydalanmak için ölen çocuklarının kayıtlarını düşürmüyorlar. Aileler müracaat ettiği zaman bu yardımdan faydalanabilir. Bu konuda gerekli takibin yapılması lazım. İl genelinde öldüğü halde kayıttan düşürülmeyen 820 çocuk var. Burada sorumluluk aileye düşüyor. Biz çocuğun öldüğünü söylesek de bir şey değişmez. Sadece okul olarak aileye ulaşıp çocuğun nüfus kaydını düşürün diyoruz. Öldüğünü biz tespit ediyoruz ama kağıt üzerinde ölüm raporu olmadığı sürece yapabileceğimiz bir şey yok. Ailenin beyanı tek başına olmuyor, ölüm raporu veya muhtar beyanı gerekiyor. Böyle durumda olan çocukları biz sistemde görüyoruz" şeklinde konuştu.
Bir Yaşında Diploma
Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, bölgede çocuklarının kimlik yaşı ile fiziki yaşı arasında çok fark olduğunu belirterek ".