Bir Yılda 170 Bin Kişiye Kanser Teşhisi Konuluyor

Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yapılan açıklamada, “Ülke genelinde yılda 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır” ifadesinde bulunuldu.


Kayseri halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemidir. Ülke genelinde yılda 170.000 kişiye kanser teşhisi konulmaktadır” denildi.

“Günümüzde insanın yaşadığı çevredeki fiziksel, biyolojik ve kimyasal kanserojenlerin sanayileşme sürecine paralel olarak artış göstermesi, biyolojik etkenler ve giderek artan sosyal etkenler nedeniyle Kanser önemli bir halk sorunu olarak hala gündemdeki yerini korumaktadır” ifadesinde bulunulan açıklamada şu bilgiler verildi:
“4 Şubat Dünya Kanser Günü yıl boyunca sürdürülmesi gereken halkı bilgilendirme -bilinçlendirme-farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelelerinde önemli bir yer tutmaktadır.

Bu nedenle ilimizdeki tüm sağlık kuruluşları ve ilgili kurum ve kuruluşlarla, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)tarafından meme kanseri taramaları (kendi kendine meme muayenesi eğitimi, klinik meme muayenesi, mamografi, serviks kanseri tarama ve eğitimleri, tütün kontrolü, yeterli ve dengeli beslenme) konularında faaliyetlerde bulunulmuştur.

Halkın Bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) 'nin kanserle mücadele de rolleri oldukça önemlidir.

İlimizdeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Doğumevi Hastanesi zemin katta hizmet vermektedir.

2013 yılında her gün iki seans halinde gelen hastalara Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) verilerek 2822 kişiye ulaşılmıştır.

Halk Eğitim Merkezi ve Hizmet içi yapılan eğitimlerde 1384 kişiye ulaşılmıştır.

Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile