Van'da, deprem konusunda farkındalık sağlamak, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili AFAD uzmanlarınca öğrencileri bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen tatbikatlar devam ediyor.
İMKB Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'ndeki tatbikat öncesinde, AFAD uzmanları deprem sırasında neler yapılacağı, deprem çantasında bulunması gereken malzemeler, enkaz altında kalındığında uygulanacak yöntemlerle ilgili öğrencilere bilgi verdi.
Daha sonra senaryo gereği, kentte meydana gelen deprem sahnesi canlandırıldı. Okulda bulundukları sırada depremi yaşayan ve paniğe kapılan öğrenciler, kısa sürede okulu tahliye ederken, merdivenlerin çökmesi sonucu okulda mahsur kalan öğrenciler de olay yerine gelen AFAD ekiplerinin operasyonuyla kurtarıldı. Okulun 5. katında mahsur kalan bir öğrenci ise ekipler tarafından sedyeyle indirildi.
Tatbikatın ardından AFAD ekiplerince yangın söndürme yöntemleri konusunda da öğrencilere uygulamalı eğitim verildi.
Tatbikatı gerçekleştiren AFAD personeline teşekkür eden öğrencilerden Büşra Önay, aradan 4 yıl geçmesine rağmen tatbikatı izlerken, 2011'deki depremleri yeniden yaşar gibi olduğunu belirtti.
Önay, tatbikat sayesinde depremde neler yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olduklarını dile getirerek, "AFAD ekiplerinin okulumuzda verdiği ikinci eğitim ve tatbikatı uyguluyor. Aldığımız bu eğitimlerle olası bir deprem hazırlıklıyız" dedi.
-" Amaç, deprem bilinci oluşturmak"
AFAD Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürü Atilla Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle öğrencilerde deprem bilinci oluşturmak amacıyla eğitimler verdiklerini söyledi.
Uzun, "2011 yılında yaşanan depremin ardından deprem konulu eğitim ve tatbikatları artırdık. 2014 yılında 22 bin 500 kişiye deprem eğitimi verdik" dedi.
Deprem Haftası kapsamında öğrencilerin bilgilenmesini sağlamak için eğitimlerin yanı sıra tatbikat da düzenlediklerini anlatan Uzun, bu sayede öğrencilerin deprem sırasında daha bilinçli hareket etmelerini sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Uzun, 2011 yılındaki depremlerde birçok insanın merdiven boşluklarında ve binaları tahliye ederken hayatını kaybettiğini anımsatarak, gençleri daha bilinçli hale getirip depremlerde nasıl hareket etmeleri gerektiğini uygulamalı olarak gösterdiklerini ifade etti.
- "Van depremi Türkiye gündeminde yerini korumaya devam ediyor"
2011 yılında yaşanan depremin ardından deprem konulu eğitim ve tatbikatlarını artırdıklarını kamu kurum ve kuruluşlardan sürekli eğitim talebi aldıklarını anlatan Uzun, şöyle konuştu:
"Bizde müdürlük olarak tüm imkanlarımız seferber ederek bu konudaki çalışmalarımızı yapıyoruz. Bölgeyi bir tarafa bırakmamız gerekirse ve hatta Türkiye'de deprem konusu geçtiğinde, anında Van depreminden söz edilmekte. Örneğin Adana'daki Afet Müdürülüğü Van depremi üzerinden örnekler vererek deprem konulu çalışmalarını yapmaktadır. O yüzden Van depremi Türkiye gündeminde yerini korumaya devam ediyor. Arama kurtarma birlik müdürlüğü olarak 80 kişilik bir personelle hizmet vermekteyiz. Bize bağlı Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı ve Siirt'e arama kurtarma faaliyetleri yürütüyoruz. İsmini saydığımız illerde olası bir felakette ilk müdahaleyi etme kapasitesine sahibiz. Mevcut ekipman, teçhizat ve eğitimli personellerimizle hazırlıklı bir birliğiz."
- "Dünyanın her yerine müdahale edecek kapasitedeyiz"
AFAD Başkanlığının ve Van Valiliğinin görevlendirmesi halinde dünyanın her yerinde afete müdahale etme kapasitesine sahip olduklarını belirten Uzun, arama ve kurtarma eğitimlerine her gün kesintisiz devam ettiklerini, ekiplerini dağcılık, çığ, dalgıçlık gibi uzmanlık gerektiren konularda eğittiklerini dile getirdi.
AFAD eğitim ve Halkla İlişkiler Birim Amiri Erkan Kan ise deprem haftası nedeniyle etkinlikler düzenlediklerini ifade etti.
Deprem felaketini yaşamış bir il olarak eksiklerin giderilmesi ve deprem bilincinin topluma kazandırılması amacıyla bu tatbikatları ve eğitimleri verdiklerini ifade eden Kan, şunları kaydetti:
"İlimiz iki büyük deprem geçirdi. Bizler de buna hazırlıklı olmak için AFAD olarak ilimizdeki okullara ulaşmaya çalışıyoruz. Özellikle 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla günde iki okula gidiyoruz. Amacımız öğrencilerimize depremden önce, deprem sırasında ve depremden sonra neler yapılması gerektiğini öğreterek, onların şanslarını yükseltmek, bilinçli birer birey haline getirmektir. Deprem Haftası dışında Milli Eğitim Müdürlüğü vasıtasıyla okullarımıza gidiyoruz. Özel sivil toplum kuruluşlarına, üniversite öğrencilerinin oluşturduğu arama kurtarma topluluklarına eğitim veriyoruz. Halkımızı bilinçlendirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve eğitimlerimiz yıl boyunca sürekli devam ediyor."
Bir Yılda 22 Bin 500 Kişiye Deprem Eğitimi
İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, 1-7 Mart tarihlerinde düzenlenen "Deprem Haftası" etkinlikleri kapsamında, tatbikat ve eğitimlerini sıklaştırdı.