Birçok Badire Atlatan Osmanli'nin 508 Yillik Camisi, Tarihe Taniklik Ediyor

Birçok Badire Atlatan Osmanli'nin 508 Yillik Camisi, Tarihe Taniklik Ediyor

Sakarya’da Osmanli Padisahi Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azami Yunus Pasa tarafindan 1516 yilinda Mimar Sinan’a yaptirilan cami, 508 yili askin süredir varligini sürdürerek tarihe taniklik ediyor.

Tarakli ilçesinde Osmanli Padisahi Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azami Yunus Pasa tarafindan 1516 yilinda Mimar Sinan’a yaptirilan cami, 508 yildir ilk günkü gibi ayakta duruyor. Kubbesinin kursunla kaplanmasi ve tas bloklar arasindaki baglantiya demir yerine kursun dökülmesi sebebiyle halk arasinda "Kursunlu Cami" olarak bilinen Yunus Pasa Cami, yerli ve yabanci turistler tarafindan ilgi görüyor. Birçok deprem görmesine ragmen saglamligini koruyan camii, Kültür ve Turizm Bakanligi Vakiflar Genel Müdürlügü tarafindan restore edilerek yeniden ibadete açilmayi bekliyor.

“Taraklilar bu camiye "Kursunlu Cami" de derler”

508 yildan beri tarihe taniklik eden camii tarihi hakkinda bilgi veren Alaattin Yilmaz, içeresinde bulunan hat sanatlarinin Tarakli ilçesinde dogan ve eserleriyle iz birakan Hattat Hafiz Saim Özel tarafindan yazildigini belirtti.

Caminin halk arasinda "Kursunlu Cami" olarak bilindigini ifade eden Yilmaz, “Yunus Pasa Camii’nin kubbesi ve tas bloklardaki demir baglantilarinin arasina kursun döküldügü için Taraklilar bu camiye "Kursunlu Cami" de derler. Cami Yunus Pasa tarafindan 1516-1517 yillari arasinda yaptirilmis. 2022 yilinin sonunda restorasyon çalismasi için cami teslim edildi, 2023 yilinin sonunda bitecekti ama 2024 sarkti” dedi.



“Burada namaz kilmak insana daha baska duygular yasatiyor”

Caminin çevresi ve içinden bahseden Yilmaz, “Camimizin içinde ilçenin degerlerinden olan Hattat Hafiz Saim Özel’in yazilari var, burada namaz kilmak insana daha baska duygular yasatiyor. Caminin farkli bir bölgesinde hamam var, burasi 24 saat yandigi zaman çikan buharla bu caminin isinmasi saglaniyormus. Ayrica caminin bahçesinde de 300 yillik mezarlarda mevcut bunlarda Tarakli’nin, yurdumuzun tapusu niteligindedir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile