Birçok Badire Atlatti Ama 500 Yildir Dimdik Ayakta

Birçok Badire Atlatti Ama 500 Yildir Dimdik Ayakta

Sakarya’da Osmanli Padisahi Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azami Yunus Pasa tarafindan 1516 yilinda Mimar Sinan’a yaptirilan cami, 500 yili askin süredir varligini sürdürüyor.

"Sakin sehir" unvaniyla bilinen Sakarya’nin Tarakli ilçesinde Osmanli Padisahi Yavuz Sultan Selim’in vezir-i azami Yunus Pasa tarafindan 1516 yilinda Mimar Sinan’a yaptirilan cami, 505 yildir ilk günkü gibi ayakta duruyor. Kubbesinin kursunla kaplanmasi ve tas bloklar arasindaki baglantiya demir yerine kursun dökülmesi sebebiyle halk arasinda "Kursunlu Cami" olarak bilinen Yunus Pasa Cami, yerli ve yabanci turistler tarafindan ilgi görüyor. Birçok deprem görmesine ragmen büyük bir restorasyona ugramayan cami, vatandaslara hizmet vermeye devam ediyor.

"Depreme ragmen zarar görmedi"

Caminin tarihi hakkinda bilgi veren vatandas Alaattin Yilmaz, içeresinde bulunan hat sanatlarinin Tarakli ilçesinde dogan ve eserleriyle iz birakan Hattat Hafiz Saim Özel tarafindan yazildigini belirtti.

Caminin halk arasinda "Kursunlu Cami" olarak bilindigini ifade eden Yilmaz, "Yunus Pasa Camii’nin kubbesi ve tas bloklardaki demir baglantilarinin arasina kursun döküldügü için Taraklilar bu camiye "Kursunlu Cami" de derler. Cami, Yavuz Sultan Selim’in Misir seferi sirasinda 1516-1517 yillarinda yaptirilmis ve kare planlidir. Yunus Pasa Camii’nin içerisinde bulunan hat sanatlari da Tarakli ilçesinde dogan ve burada vefat eden hattat Saim Özel tarafindan yazilmistir. Cami bahçesinde de 300 yillik mezarlarda bulunmaktadir. Caminin asagi tarafinda Osmanli hamami vardir ve burasi 24 saat yandigi zaman buhariyla caminin isitildigi rivayet edilir. Mimar Sinan eseri olan bu cami, birçok depreme maruz kalmistir. Zarar görmemistir, sadece ön kisminda küçük bir yikinti oldu, o da tamir edildi. Kendimi bildim bileli Yunus Pasa Cami hizmet vermektedir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile