Birgi'de Maden Arama Çalışmaları Tartışıldı

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Belediyesi ve beldeye bağlı Kemer, Hacıhasan, Yılanlı ve Dokuzlar köylerinin sakinleri Bozdağlar'ın eteklerinde yapılan altın arama çalışmalarını Birgi'deki bir kahvehanede düzenlenen toplantıda ele aldılar

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Belediyesi ve beldeye bağlı Kemer, Hacıhasan, Yılanlı ve Dokuzlar köylerinin sakinleri Bozdağlar'ın eteklerinde yapılan altın arama çalışmalarını Birgi'deki bir kahvehanede düzenlenen toplantıda ele aldılar.
Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener başkanlığında oluşturulan 28 kişilik komisyon bölgede yapılan altın arama çalışmalarını değerlendirmek için vatandaşlarla bir araya geldi.
Toplantıya Belediye Başkanı Cumhur Şener, Çekül Vakfı Birgi Koordinatörü Emin Başaranbilek, Egeçep platformundan Kimya Mühendisi Ertuğrul Bark, sivil toplum kuruluşundan Ersun Gülcen ve Servet Ali Çınar, çevre köylerin muhtarları ve vatandaşlar da katıldı.
Toplantı Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti Lefke ilinde yapılan altın madeni arama çalışmaları ve sonuçları ile ilgili EGEÇEP tarafından hazırlanan slayt gösterimi ile başladı.
Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener toplantının açılış konuşmasında bölgenin zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, çevre sakinleri olarak bu zenginliğin katledilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Doğayı korumamız gerektiğine değinen Şener, "Bölgemizde yaşıyorsak doğayı korumak zorundayız. Bilim adamlarının açıkladıkları rakamlar ürkütücü. Doğadan yeşilliğin kalkması ile birlikte yaşam 47 saat sonra sona eriyor. Doğa onun için çok önemli. Kemer yaylasındaki altın madeni faaliyete geçtiğinde Ödemiş, Küçük Menderes havzası ve İzmir bile etkilenecek. Bu nedenle bizler oluşturduğumuz 28 kişilik ekiple yasal yolları arayacağız. Komite kuracağız. Deklarasyon, imza kampanyası gibi çalışmalarımız olacak" dedi. Şener, bölgede yapılan arama çalışmalarının ruhsatının, Bozdağ Madencilik adına 2006 yılında tahsis edildiğini belirterek, "Bundan bizim 20 Temmuz 2009'da haberimiz oldu. Şirketin sahibi vefat etmiş, şimdi tüm haklarını oğulları Kök Madencilik'e devretmişler. Bundan böyle biz onlarla muhatap olacağız" şeklinde konuştu. Dokuzlar köyü muhtarı Mahmut Akaoğlanoğlu da yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bugün Çevre ve Orman Bakanlığımız Beydağ barajı kurarak etrafını ağaçlandırıyor. Bugün Kiraz ilçemizde Çatak köyünde gölet yapılacak ve şimdiden etrafı ağaçlandırma çalışmaları sürdürülüyor. Bir yandan da Kemer yaylasında köylüler en kaliteli kestaneleri yetiştirmek için yüz binlerce yeni ağaç diktiler. Bugün Bursa'nın, İstanbul'un kestaneleri buradan gidiyor. Eğer maden çevreyi tahrip edecekse bu çelişki nedir? Buna anlam vermek mümkün değil."
Kimya Mühendisi Ertuğrul Bark da Kırıtsa yapılan arama çalışmaları hakkında bilgi vererek "KKTC Lefke'de görüntüleri biz çektik. Tam bir çevre felaketi var. Lefke'de tesislerin olduğu yerde canlı bir bitki bile bulmak mümkün değil. Burası 1930'lu yıllarda faaliyete geçirilmiş. Bugün Lefke'de ölümlerin yüzde 48'i kanser ve Alzhaimer hastalığından. Savaşta Rumlar ilk önce burayı kendileri terk etmiş. Niye? Çünkü burada siyanür atıklı tepeler var. Tam bir çevre felaketi."
Maden arayan şirketlerin dünyaca tanınmış bilim adamlarını, konuşturarak insanları kandırdıklarını belirten Bark, "Bilim adamlarına madenin zarar vermeyeceği yönünde söylettikleri sözlerle vatandaşları inandırıyorlar. Bergama'da da öyle oldu. Sonra ne oluyor? Altınlar onların oluyor, pisliği bize kalıyor. Hiçbir Avrupa ülkesinde maden işletmeleri bulamazsınız. Neden? Çevre felaketi ile karşı karşıya kalacaklar da ondan. Çöplüğü bize altınları da onlara kalıyor"
Geç saatlere kadar süren toplantının bilgilendirme toplantısı olduğunu söyleyen Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, işin peşini bırakmayacaklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde, konuyla ilgili bir panel düzenlemeyi düşünüyoruz" dedi.
Şener, "Edindiğimiz bilgilere göre, bugün Bergama'da kadınlarda göğüs kanseri hastalığı hızla yayılıyor. Zengin ülkeler bizim gibi ülkeleri tüketiyorlar. Buna izin vermeyi düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile