Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin TBMM’nin 24. Dönemi için yapılan yemin töreninde hazır bulunmalarına rağmen yemin etmemesine tepkiler sürüyor. Eski İzmir Milletvekili Recai Birgün, CHP’nin bu tutumuyla BDP ile aynı çizgide yer aldığını söyledi. BDP’nin toplumda gerginlik oluşturarak Meclis’i tıkamak için her türlü yola başvurduğunu ifade eden Birgün, bugün CHP’nin aynı rolü üstlendiğini ifade etti. BDP’nin Kandil ve İmralı’dan, CHP’nin ise Ergenekon’dan aldığı emirle hareket eden parti konumuna gediğini savunan Birgün, ana muhalefet partisi için “BDP’nin Türk versiyonu. Yarın dağa çıkarlarsa hiç şaşırmam.” ifadelerini kullandı.
Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na konuşan Recai Birgün, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. CHP için “BDP ile aynı çizgiye girebileceğini asla beklemiyordum.” diyen Birgün, “Çünkü BDP’nin politikası toplumda gerginlik yaratarak toplumu ayrıştırmak çatıştırmak. Bu zihniyete CHP’nin dâhil olacağını tahmin edemiyorum açıkçası. Ancak ben de dâhil herkes şaşkın vaziyette. Çünkü insanlar en azından sorunun çözümü için Meclis’e girmelerini bekliyordu. Ortak bir karar alınırdı. Çünkü seçim mitinglerinde ‘çalışacağız, kazanacağız, Meclis‘e gelip anayasa da dâhil gerekli değişikler için iktidar partisi ile müzakere edeceğiz‘ diyen CHP’lilerin, böyle tavır ortaya koyması şaşırttı.” diye konuştu.
"CHP SEÇMENİNİN İRADESİNİ YOK SAYDI"
Birgün, sürekli halkın iradesini referansı aldığını iddia eden CHP’nin bu tavrı ile hiç de demokrat olmadıklarını gösterdiğini kaydetti. “Bu tavırla gerçek yüzleri ortaya çıktı.” diyen Birgün, “Gerçekten demokrasiye inan bir parti çözümü Meclis’te arar. Meclis’i kilitleyerek devleti şaibe altında bırakarak demokrat olunmuyor. Çünkü halkın iradesinin temsil edildiği yer Meclis‘tir çünkü. Bunu tıkarsanız demokrasiye karşısınız demektir. Burada Meclis dışında çare aramak demokratlığın olmadığını gösteriyor. Bunun başka bir izahı yok.” dedi.
CHP’nin siyasetti ağırlığının giderek yok olmaya doğru yol aldığını ifade etti. Birgün, “Yemin etmediler ama çok büyük bir sorun da yaşanmadı. Meclis yoluna devam etti. Halkın beklentilerine cevap vermeyecek bir siyaset güderseniz, olacağı budur. CHP, Kılıçdaroğlu ile sanki halka giden bir parti görüntüsü vermiş olsa bile bunun samimi ve tekili olmadığı görülüyor.” dedi.
"BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ"
“Görünen köy kılavuz istemez.” diyen Birgün, bunun kasıtlı olarak yapıldığını söyledi. CHP’nin amacının Ergenekon sanıklarının bırakılmasına yönelik bir planın parçası olduğuna dikkat çeken Birgün, şunları kaydetti: “Ergenekon sanıklarının aday gösterildiğinde devamında da böyle bir şeyin yaşanabileceği de belliydi ve bekliyordu. Yani toplumun genelinde suçlu olduklarına dair kanaat olan kişileri gösterirseniz sonucun böyle olacağı belliydi. Hukukçular uyarmıştı bu konuda. Buna rağmen bunların aday gösterilmesi bilinçli olarak atılan ve Ergenekon sanıklarının bırakılmasına yönelik planın bir parçasıydı. Bu tavrıyla değişmediğini gösteriyor.”
"BDP İLE AYNI ÇİZGİDE"
Birgün, CHP’yi bugün BDP ve PKK ile aynı çizgide hareket etmekle suçladı. BDP’nin Kandil ve Öcalan’dan; CHP’nin ise Ergenekon ya da derin devletten gelen talimatlar doğrultusunda hareket ettiğine işaret eden Birgün, “Ama eski CHP’nin bir parçası oldu. Bugüne kadar CHP zihniyeti devlete hâkim bir zihniyetti. Onun için devleti çok sahiplenen bir durum vardı. Şimdi bu zihniyet devlete hâkim değil. CHP zihniyeti hâkim olmayınca devleti karşı bir yapılanma olarak görüyor. Çatışma da bundan çıkıyor. Yani zihniyet olarak devlet CHP olmadığına göre, bundan sonra kavga etmesi gerektiğini düşünüyor. BDP Kandil ve İmralı, CHP ise statükocu güçlerin güdümünde.” İfadelerini kullandı.
Birgün, bu yöndeki iddialarını şöyle sürdürdü: CHP, BDP’nin Türk versiyonu oldu. Yemin boykotundan sonra CHP de dağa çıkacak mı? Çünkü bir sonraki aşama budur. İnsanın aklına bu geliyor. CHP artık devlete benim değil diyor. BDP Türkiye Cumhuriyeti‘ni TC, CHP ise düşman olarak görüyor. CHP zihniyeti bu duruma geldi.”
Birgün: Chp, Bdp‘nin Türk Versiyonu Oldu, Dağa Çıkarlarsa Şaşırmam (Özel)
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin TBMM’nin 24.