''Birgün''lük Ölüm Dansi

''Birgün''lük Ölüm Dansi

Ardahan’da gelisim sürecini tamamlayarak, çiftlesmek için uçusan, ’birgün’ ya da ’mayis’ olarak adlandirilan sinekler, aydinlatma direklerinin etrafinda yaklasik 1 saat uçtuktan sonra ölüyor. Ömürlerinin büyük kismini larva olarak suda geçiren birgün sineklerinin, 3 yila kadar olan erginlesme sürecini tamamlayip, sudan çiktiktan sonra isiga yönelerek, çiftlesme uçusu yapip, toplu halde öldügü belirtildi.

Görüntüsü ile kelebegi andiran ve "Bir Günlükler" olarak adlandirilan sinekler, her yil oldugu gibi bu yil da Ardahan’da ölüm uçusunu gerçeklestirmeye basladi.

Aydinlatma lambasi etrafinda toplanan sineklerin, yaklasik bir hafta boyunca bu uçusu sürdürmesi bekleniyor.

Ardahan Belediye Baskani Faruk Demir, ’’Birgün’’lük sineklerle ilgili bilimsel çalisma yapilmasi gerektigini söyledi.



Demir, ’’Bir hafta sürüyor. Bu akimi duymustum ama ben de ilk defa tanik oluyorum. Her yerde olmuyor ve özellikle Kura vadisinde son yillarda olmaya basladi.

Tarihi köprü üzeri kar tanesi gibi. Bu kayitlari gök bilimcilerle yada sineklerle ilgili çalisma yapan bilim adamlari ile paylasmak gerekiyor. Bilimsel çalisma sonucu bize Bir günlükler ile ilgili dogru bilgiyi verecektir’’ dedi.

Karanligin çökmesiyle ölüme uçuslari basliyor

Ardahan’da görüntüleri ile kelebegi andiran çok sayida sinek, aksamin çökmesiyle Ardahan Köprüsü ile Ardahan Kalesi’nin alt kismindaki aydinlatma lambalarinin etrafini sarmaya basliyor. Sineklerin yaklasik yarim saat süren bu görsel söleni, ölümleriyle noktalaniyor. Geçen yil da ayni bölgede aydinlatma lambalari etrafinda toplanan sineklerin, yaklasik bir hafta daha "ölüm dansini" sürdürmesi bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile