Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki tır kuyruklarına ilişkin, 'Bulgaristan tarafında yoğun kontrollerin olduğu belirtiliyor. 15 Temmuz'dan sonra insan kaçakçılığıyla alakalı sıkı kontroller var. Aynı iş iki defa yapılıyor. Şu anda Avrupa Birliği polisi kontroller yapmaya başladı. Tüm bunları Türk ekonomisine sabotaj olarak düşünmeye başladık.' dedi.
Bulgaristan'ın insan kaçakçılığına yönelik arttırdığı güvenlik önlemleriyle nedeniyle Kapıkule Gümrük Kapısı'nda oluşan tır kuyruklarındaki sürücülerle görüşen Şener, sorunu çözmeye çalıştıklarını ifade etti.
Şener, ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, 100 milyon dolarlık ihracatın 4 gündür tarla kenarlarında park halinde beklediğini söyledi.
Kapıkule'den günlük ortalama 900 araç geçerken iki haftadır 600 aracın geçmeye başladığını dile getiren Şener, şöyle konuştu:
'Bulgaristan tarafında yoğun kontrollerin olduğu belirtiliyor. 15 Temmuz'dan sonra Türk tarafında da sıkı insan kaçakçılığıyla alakalı kontroller var. Aynı iş iki defa yapılıyor. Şu anda Avrupa Birliği polisi kontroller yapmaya başladı. Tüm bunları Türk ekonomisine sabotaj olarak düşünmeye başladık. Çünkü Türkiye ihracatla büyüyor. Türkiye'ye fren yaptırmak istiyorsanız ihracatını engellemelisiniz. Türkiye'nin 65 milyar dolarlık Batı'ya ihracatının 25 milyar doları Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yapılıyor. Birileri Türkiye'yi aşağı çekmeye çalışıyor.'
- 'Bunun acısını şoförlerimiz çekiyor'
Şener, son dönemde Bulgaristan'dan böyle bir tavır beklemediklerini ancak bu kapının Türkiye ile Bulgaristan arasında değil Türkiye ile AB arasında, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir kapı olduğunu belirterek, şunları anlattı:
'Şayet Bulgaristan bu işi beceremiyorsa AB ülkeleri gelsin, karşı tarafın gümrük müdürü bir Alman ya da Avusturyalı olsun. İki turnikeden araç kabul eden Bulgaristan turnikeden birinde bulunan rögar kapağını değiştirmesi ve bu kapağın etrafındaki harcın kuruması için bir haftadır tek turnikeden alım yapıyor. Çok sık kontroller var. Türk ekonomisi büyük bir zorlukla karşı karşıya. Bunun acısını şoförlerimiz de çekiyor.'
Türkiye'nin teslim garantisi veremediği için bazı sektörlerde kayıplar yaşadığını vurguladı.
Bu zorlukları aşmanın kendileri için basit olduğunu dile getiren Şener, 'Günde bu kapıdan 2 binin üzerinde araç çıkmalı. Çıkmıyorsa yan tarafa bir Kapıkule daha yanına bir Kapıkule daha yaparsınız. Kapıkule bizim için 'Kapıçile' olmuş durumda. Bu araçlar gidemediği için para gelmiyor, para gelmeyince burada ekonomi dönmüyor. Dünya ticaretinin kapılarda 2-3 gün bekleme lüksü yok. İhracatla kalkınan bir ülkenin kapılarında bu kadar beklenilmemeli.
AB yetkilileri de gelmiş, Bulgaristan'ın üzerinde bir baskı var bilmiyoruz. Bulgaristan frene basmış durumda. Özellikle 15 Temmuz sonrası Batı'nın bir tutumu var, bununla ilişkilendirmeye başladık. İki aydır AB polisi gelmiş kontrol yapıyor, iki ayda yakalanan kaçak yok. Burada bir kontrol var aynı kontrol karşı tarafında da var. 'Günde 20 araçtan fazla araç geçmeyecek' diye talimat verildiği duyumları var. Biz buna sabotaj diyoruz. Türk ekonomisi frenleniyor.'
Şener, yaşanan sorun noktasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının da girişimleri olduğunu, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım beklediklerini kaydetti.
- Sınır kapılarında tır kuyrukları
Bulgaristan'a açılan sınır kapılarında tır kuyrukları uzamaya devam ediyor. Kapıkule'de 20, Hamzabeyli'de 13 kilometrelik tır kuyruğunda onlarca tır çıkış için Bulgaristan'ın alım yapmasını bekliyor.
Bulgaristan'ın insan kaçakçılığına yönelik artırdığı güvenlik önlemleri nedeniyle alım sayısını düştüğü ve bu durumun kuyruklara neden olduğu belirtiliyor.
En azı üç gündür kuyrukta olan tır sürücüleri, soruna çözüm bulunmasını istiyor.
'Birileri Türkiye'yi Aşağı Çekmeye Çalışıyor'
UND İcra Kurulu Başkanı Şener: 'Bulgaristan tarafında yoğun kontrollerin olduğu belirtiliyor. 15 Temmuz'dan sonra insan kaçakçılığıyla alakalı sıkı kontroller var. Aynı iş iki defa yapılıyor. Şu anda Avrupa Birliği polisi kontroller yapmaya başladı. Tüm bunları Türk ekonomisine sabotaj olarak düşünmeye başladık' 'Türkiye ihracatla büyüyor. Türkiye'ye fren yaptırmak istiyorsanız, ihracatını engellemelisiniz. Türkiye'nin 65 milyar dolarlık Batı'ya ihracatının 25 milyar doları Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yapılıyor. Birileri Türkiye'yi aşağı çekmeye çalışıyor'