Birincilik Ödülü İyte'nin Oldu

Birincilik Ödülü İyte'nin Oldu

Uluslararası çapta gıda projelerinin yer aldığı etkinlikte; gıda, ilaç ve kozmetikte kullanılacak “Fındık küspesinden protein izolatı” projesiyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) birincilik ödülü aldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) düzenlediği, yurt içi ve yurt dışından 400’e yakın projenin yarıştığı uluslararası gıda AR-GE proje pazarı etkinliğinde birincilik ödülü, İYTE Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yemenicioğlu yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Fındık küspesinden gıda, ilaç ve kozmetik alanında kullanılabilecek katma değeri yüksek protein izolatı üretimi” isimli İYTE projesine verildi.

Prof. Yemenicioğlu yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalışmada, doktora öğrencisi Arş. Gör. Levent Aydemir, İYTE Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden Doç. Dr. Yusuf Baran ve Arş. Gör. Aysun Adan da araştırmacı olarak görev aldı.

Çalışma kapsamında dünyada ilk kez yeterince değerlendirilemeyen bir yağ endüstrisi atığı olan fındık küspesinden yüzde 94 saflıkta protein izolatı üretildi. Türkiye halen gıda, ilaç ve kozmetik alanında tamamı ithalatla karşılanan soya protein izolatını kullanmakta olup, dünyada bu ürünün en önemli ithalatçıları arasında yer alıyor. Üretilen fındık protein izolatı gerek düşük maliyeti, gerekse yüksek kalitesiyle soya protein ithalatını azaltabilecek bir potansiyel oluşturuyor.

İYTE’de gerçekleştirilen kapsamlı karakterizasyon çalışmaları ayrıca dünyada ilk kez fındık proteinlerinin biyoaktif özelliklerini ve ambalaj materyali üretiminde kullanılabileceğini göstermiş durumda. Dr. Yemenicioğlu yaptığı açıklamada, fındık proteinlerinin sahip olduğu yüksek antioksidant aktivite yanında tansiyonu düşürücü ve kolon kanserini önleyici etkilere sahip olduğu yönünde ciddi in-vitro veriler elde ettiklerini ve bu verileri pek yakında uluslararası saygın bir dergide yayımlayacaklarını bildirdi. Bu bulgular, fındık proteinlerinin gıda, ilaç ve kozmetik sanayinde insan sağlığını artıracak ürünler geliştirmek amacıyla kullanılabileceğini gösteriyor.
Yemenicioğlu ayrıca, fındık proteinlerinin sıcak içecek köpüğü hazırlamada, et ürünlerinde yağ tutma kapasitesini artırmada ve yenilebilir ambalaj materyali üretiminde kullanımının büyük potansiyel arz ettiğini de belirlediklerini aktardı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile