Birsen'den Mesaj Var Açıklaması 'Otizmin Gerçekten Farkında Mısınız?'

Birsen'den Mesaj Var Açıklaması 'Otizmin Gerçekten Farkında Mısınız?'

Çocukluğundan beri farklı olduğunu hisseden ancak 21 yaşında adını koyamadığı bu farklılığın otizm olduğunu öğrenen Birsen Başar, o günden sonra kendini otizm farkındalığına adadı. Türkiye’de, Hollanda’da ve Belçika’da yüzlerce seminer veren, kitaplar yazan, belgeseller hazırlayan Başar, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde yine üniversiteli gençlere otizmin ne olduğunu anlatmak için Türkiye’ye geldi.

Hollanda’da doğup büyüyen Türk kökenli Birsen Başar, Türkiye’de, Belçika’da ve Hollanda’da otizm konusunda yaptığı çalışmalarla tanınıyor. 2013 yılında hayatı belgesel filme konu olan, Otizmli Türk çocuklarına yardımcı olmak ve herkesi otizm konusunda bilinçlendirmek amacıyla geldiği İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde seminer veren Başar, "Ben sadece Türkiye’de değil Hollanda ve Belçika’da da çalışmalar yapıyorum, oralarda da insanlar otizmin pek bilinmediğini düşünüyorlar. Bugün ise burada çok güzel bir seminer oldu, salondaki tepkiler çok güzeldi" dedi.

Otizm konusunda farkındalığın yeterli seviyeye gelebilmesi için neler yapılması gerektiğine değinen Başar, "Sadece Otizm Farkındalık Günü diye ilgi gösterilmesin, herkes elinden geldiğince bu konuda bir şeyler yapsın. Sadece konuşmak yetmez" ifadelerini kullandı.

"İNSANLAR OTİZMİ BİLDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR AMA YETERİNCE BİLMİYORLAR"

Otizmlilerin daha iyi şartlarda var olabilmeleri için onlara şans verilmesi gerektiğini ifade eden Başar açıklamalarına şöyle devam etti: "Otizm hakkında bazı insanlar çok farklı düşünebiliyor. Otizmli insanları tanımaya çalışın, deneyin, şans verin."

"AİLEM BİR ŞEYLER BAŞARMAYA BAŞLADIĞIMI GÖRÜNCE BENİ ÇOK DESTEKLEDİ"

Ailesinin bu çalışmalara ilk başladığında çevreden gelecek olumsuz tepkilerden korktuğunu ancak bir şeyler başarmaya başladıktan sonra kendisini çok desteklerini belirten Başar, otizmli çocuklara sahip ailelere de şu mesajı verdi:

"Otizmli çocukların aileleri ilk başta çocuklarına pozitif bir şekilde davranırlarsa çocuklar da pozitif şekilde cevap verir. Bence aileler daha otizmin ne olduğunu bilmedikleri için doğru davranmıyorlar, bilgilendirilseler pozitif olmaya çalışırlar. Çünkü negatifliğin otizme hiç iyi etkisi yok."

Seminerde konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, otizm konusunda öğrencilerin bilinçlenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını, Birsen Başar gibi azimli hayatları gördüğünde gurur duyduğunu ve tüm gençlerin bu azmi örnek almaları gerektiğini belirtti.

Hem keyifli hem de bilgilendirici bir seminer gerçekleştiğini söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüsekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdal Şen ise, "Buna sadece otizm diye bakmamak gerekiyor. Aslında dünyadaki tüm farklılıkları, her bireyi biricik olarak kabul ederek her grubun farklılıklarını anlayabilmek, onlarla birlikte yaşayabilmek adına önemli bir eğitimdi. Birsen Başar bu anlamda çok güzel bir örnek. Burada bugün bizimle birlikte olması bizi çok mutlu etti, çok onur duyduk. Bu farkındalıkla ilgili olarak bütün sosyal sorumluluk çalışmalarında söylediğimiz eğitim ve sevginin bütün kapıları açabileceğini, bütün sorunları çözebileceğini düşünüyoruz. Hem eğitim hem de sevginin paylaşıldığı bir dünyada bugün yaşadığımız bütün sorunların ortadan kalkabileceğine inanıyoruz" açıklamalarında bulundu.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Sorumluluk Kulübü etkinliği olarak organize edilen çalışma hakkında bilgi veren Kulüp Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emel Tozlu, "Bu organizasyonları yapmaktaki temel amacımız, toplumsal duyarlılığı olan, sosyal sorumluluk bilinci ile eğitim alan öğrenciler yetiştirerek, topluma katkı sağlamak. Umarız bir nebzede olsa farkındalık yaratabiliyoruzdur" diyerek organizasyonun öneminin altını çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile