'Bisküvi Ve Çikolatanin Baskenti' Karaman'dan 5 Kitada 149 Ülkeye Ihracat

Türkiye'nin bisküvi, çikolata, kek ve gofret üretiminde söz sahibi olan Karaman'da, yilin ilk 8 ayinda yüzde 90'i bisküvi, çikolata, kek ve gofret ürünleri olmak üzere 164 milyon dolarlik dis satim gerçeklestirildi Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Gökhan Alkan: 'Asya ve Afrika basta olmak üzere dünyanin 5 kitasina ihracat yapiyoruz. 2021 yilinda en çok Yemen, Irak, Fildisi Sahili, Venezuela, Türkmenistan, Suriye, Libya, Ürdün, Senegal ve Kolombiya gibi ülkelere Karaman'dan ihracat gerçeklestiriyoruz. Karaman'da üretilen ürünlerimiz dünyanin her yerine gidiyor ve tüketiciyle bulusuyor'

MURAT ÖZÜNAL - Bisküvi, çikolata, kek ve gofret ürünlerinde ülkenin en çok üretime sahip kentlerinden Karaman'dan, ocak-agustos döneminde 149 ülkeye büyük bölümü bisküvi, çikolata ve kek ürünleri olmak üzere yaklasik 164 milyon dolarlik ihracat yapildi.

Yatirimlarla her geçen yil daha fazla büyüyen Karaman Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan 469 firma, dünyanin çesitli ülkelerine ihracat gerçeklestiriyor. Bu firmalarin büyük bir kisminda bisküvi, çikolata, gofret ve kek üretiliyor.

Ayrica, Karaman'da üretilen gida üretim makineleri, dünyanin birçok yerindeki fabrikalara kuruluyor.

Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi (KTSO) Baskani Mustafa Gökhan Alkan, AA muhabirine, Türkiye'de bisküvinin serüveninin, 1920'li yillarda Istanbul'da küçük imalathanelerde elde yapilan üretimle basladigini söyledi.

1941 yilina gelindiginde ülkedeki un probleminden kaynakli bisküvi üretiminin bir süre durdugunu aktaran Alkan, 1954'lere gelindiginde bant sistemi ile üretimin devam ettigini belirtti.

Alkan, Karaman'da ise bisküvi imalatinin 1960'li yillarda basladigini, o zamandan bugüne kentin bisküvi ile anildigini dile getirdi.

Kentte 50 yili askin süredir yogun bir sekilde bisküvi, kek ve çikolata üretimi yapildigini anlatan Alkan, pandemi sürecinde ham madde tedarikinde sikinti yasadiklarini belirterek, "Pandemi sürecinde 2019 yilinin sonunda dünyada baslayan pandemi salginiyla beraber ilk baslarda ham madde tedarikinde yasanan sikintilar, sonrasinda dünya ticaretinin dengesinin bozulmasiyla ve konteyner problemiyle kismen de olsa ihracatimiz etkilendi. Siparis noktasinda bir sikinti olmadi ama ürettigimiz ürünleri ulastirma noktasinda sikintilarimiz oldu. Bu da ihracat rakamlarimiza yansidi." diye konustu.

2020 yilini 250 milyon dolarlik bir ihracatla kapattiklarini söyleyen Alkan, "2021 yilinin ilk sekiz ayina gelindiginde 164 milyonluk bir ihracatimiz gerçeklesti. Yil sonu itibariyla 2020 ihracat rakamlarini geçmis olacagiz. Ihracatimizin yüzde 90'ini bisküvi, çikolata, kek ve gofret ürünleri olusturuyor." dedi.

- Pandemi süresince OSB'de kapanan firma olmadi

Karaman OSB'de 469 firma oldugunu ve bu firmalarda yaklasik 19 bini askin isçi istihdam edildigini ifade eden Alkan, söyle konustu:

"Pandemi sürecinde biz gida üretimi yaptigimiz için gida ve üretim güvenligi ön planda oldugu için, hijyen noktasinda, üretimde çalisanlarin sagligi noktasinda üst seviyede önlemlerimiz vardi. Bundan dolayi hiçbir firmamiz olumsuz etkilenmedi. Kapanan, karantinaya alinan bir firmamiz olmadi. Dünyada bu süreçte gidanin ön plana çikmasiyla bu durum, Karaman'da imalat sektörüne olumlu yönde yansidi."

Alkan, Karaman'dan dünyanin dört bir yanina ihracat yapildiginin altini çizerek, "Asya ve Afrika basta olmak üzere dünyanin 5 kitasina ihracat yapiyoruz. 2021 yilinda en çok Yemen, Irak, Fildisi Sahili, Venezuela, Türkmenistan, Suriye, Libya, Ürdün, Senegal ve Kolombiya gibi ülkelere Karaman'dan ihracat gerçeklestiriyoruz. Karaman'da üretilen ürünlerimiz dünyanin her yerine gidiyor ve tüketiciyle bulusuyor." ifadelerini kullandi.

Ihracat yapilan ülkelere en çok firin grubu olan bisküvi, çikolata ve kek gönderildigini açiklayan Alkan, bunu makine, yumurta, mobilya, ambalaj ile süt ve süt ürünlerinin takip ettigini bildirdi.

Alkan, Karaman'in Türkiye'nin profesyonel ve kümelesmis üretim sehirlerinden oldugunu belirterek, "Istanbul Sanayi Odasi'nin yapmis oldugu arastirmalardaki en büyük sanayi kuruluslarinda ilk 500'de bir firmamiz, ikinci 500'de 3 firmamiz var. Bunlarin çogunlugu gida üzerine çalisan firmalar. Ayni zamanda dünyanin en büyük yüz sekerleme firmasi içinde bulunan Türkiye'deki 4 firmadan biri de Karaman firmasidir. Önümüzdeki yillarda bu sayi artacak. Hedeflerimiz bunlar." degerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile