Bitcoin Dolandiriciligina Bakacak Mahkeme Bulunamadi Açiklamasi 4 Yilda 2 Mahkemeden Görevsizlik Karari

Bitcoin Dolandiriciligina Bakacak Mahkeme Bulunamadi Açiklamasi 4 Yilda 2 Mahkemeden Görevsizlik Karari

Erzurum’da Bitcoin’le kar payi elde edecegi vaadiyle onlarca kisiyi milyonlarca lira dolandirdigi iddia edilen sahislarin, hangi mahkemede yargilanacagina dört yildir karar verilemedi. Yillardir mahkemeler arasinda görevsizlik karariyla gidip gelen dava dosyasinin magdurlari, magduriyetlerinin bir an önce giderilmesi ve adaletin saglanmasini istiyor.

Erzurum’da Bitcoin isimli sanal para yöntemi ile kazançlarindan kâr payi elde edecegi vaadiyle onlarca kisi dolandirilmis, milyonlarca lira dolandirildiklarini iddia eden magdurlar, 2020 yilinda solugu savcilikta almisti.

Magdurlarin iddiasina göre; Tuba P., ortagi Seda K. ve Birgül D. araciligi ile vatandaslardan para topladi. Kurdugu saadet zinciri ile yatirim yaptiklari parayi degerlendirip 6 yil boyunca kâr payi dagitan Tuba P. son aldigi paralarin geri ödemesini yapmadi. Tuba P.’ye ulasamayan 16 kisi, Erzurum Cumhuriyet Bassavciligi’na giderek sikâyetçi oldu. Onlarca kisiden milyonlarca lira vurgun yaptigi öne sürülen Tuba P. ise hesabinin hacklendigini iddia ederek hiçbir ödeme yapmadan sirra kadem basti.

Yargilayacak mahkeme araniyor

Bitcoin’e yatirim yaparak para kazanacaklarini vadeden Tuba P., Seda K. ile Birgül D. hakkinda Erzurum 4. Agir Ceza Mahkemesi’nce ‘dolandiricilik’ suçlamasiyla 2020 yilinda dava açildi. Ancak dava karar asamasindayken mahkeme heyeti degisti. Yeni göreve gelen mahkeme heyeti ise davanin kendilerinde degil de Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektigi yönünde görevsizlik karari verdi. Ancak Erzurum 5. Asliye Ceza Mahkemesi de görevsizlik karari verince dosya bu kez istinafa tasindi. Istinaf Mahkemesi 5. Ceza Dairesi de son olarak davanin yeniden Agir Ceza Mahkemesi’nce görülmesi gerektigi yönünde karar verdi.

Dört yil içinde mahkemeler arasinda dönüp dolasan dava dosyasi için Erzurum 4. Agir Ceza Mahkemesi’nin yeniden durusma günü vermesi bekleniyor.

Bilirkisi raporunda dikkat çeken ifadeler

Dava dosyasina giren bilirkisi heyet raporu da gerçekleri gözler önüne serdi. Magdurlar ve saniklarin banka hesaplari arasindaki banka trafigi detayli bir sekilde incelendi. Magdurlarin anapara kayiplarinin toplamda 3 milyon 250 bin 100 TL oldugu belirlendi. Bilirkisi raporunun sonuç kisminda yer alan ifadeler ise dikkat çekti. Raporda, “Saniklardan Tuba P.’nin saadet zincirinin tepe yöneticisi oldugu, saniklardan Seda K. ve Birgül D.’nin bu saadet zincirinin içinde yogun olarak yer aldiginin anlasildigi” ifadeleri kullanildi.

Paramiz pul oldu

Magdurlardan Murat Erçek, dolandirildigi 100 bin TL üzerindeki rakamla dört yil önce sifir kilometre alabilecegi bir aracin simdiki fiyatinin 1 milyon TL’nin üzerinde oldugunu söyleyerek, "Ben de 100 bin TL’nin üzerinde dolandirildim. Dört yil öncenin 100 bin TL’si ile sifir kilometre satin alabilecegim bir araç, simdi 1 milyon TL’nin üzerinde. Kaybimi düsünün. Bu insanlar dört yildir tutuklanmadan rahat sekilde geziyorlar. Belki de bizden aldiklari paralari katlayarak artirdilar. Ama bizim paramiz pul oldu. Hizli yargilama yapilamadigi için zamaninda magduriyetimiz giderilmedi. Simdi ne zaman davada karar çikacak, magduriyetimiz ne zaman ve ne sekilde giderilecek belli degil. Artik adaletin yerini bulmasini istiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile