Bitkilerin Profesörü, Orkidenin Faydalarini Anlatti

Bitkilerin Profesörü, Orkidenin Faydalarini Anlatti

Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, orkide bitkisinin karbon temizleme aktivitesi nedeniyle tabiati da temizledigini belirterek insan sagligina da birçok faydasi oldugunu söyledi.

Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar’i ziyaret etti. Ziyarette Kibris’taki bitki türleri üzerine de konusan Prof. Dr. Karabulut, Cumhurbaskani Tatar tarafindan ‘Kibris konusunda yeni perspektif ve Kapali Maras açilimi’ kitabi hediye edildi. Bitkilerin profesörü Karabulut ise Kibris endemik bitkileri ve akademik çalismalarini Tatar’a sundu.

Kibris’in en önemli endemik bitkisinin orkide oldugunu belirten Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “M.Ö 4-5 YY Konfüçyüs çiçeklerin krali diye bahseder. Zarif dayanikli ve kirilgandir. Dogurganligi temsil eder. Orchis kelimesi tabiatin kalbini de ifade eder. Baska bir efsane de Maras’ta geçer. Dünya üzerinde sadece Geben Yaylasi’nda yetistigi de söyleyen bu çiçege Maras Orkidesi ismini de vermisler” dedi.

Orkidenin karbon temizleme aktivitesi nedeniyle tabiati da temizledigine dikkat çeken Karabulut, “Gögüs ve bronsiti temizledigi gibi öksürügü dindirmek içinde kullanilir. Çocuk ve gençlerde zihin açma etkisi de bilinir. Hemoroide iyi geldigi de söylenir. Çinliler orkide çiçegini ates ve seker hastaliginin yani sira, akcigerleri ve böbrekleri tedavi etmek için kullanirdi” ifade etti.

Orkidenin saglik açisindan önemli faydalarinin oldugunu belirten Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bu faydalari su sekilde siraladi:

“Öksürük ve balgam söktürür: Orkide çiçegi, öksürük sikâyeti olanlar kisiler için balgam söktürücü bir özellige sahiptir. Bu sebeple de bitkisel tedaviler için sikça kullanilan bir bitkidir. Orkidenin yapraklari gögsü yumusatarak balgami söküp rahatlamayi saglar.

Hücre aktivitesini uyarir

Orkidenin yapraklari ve tohumlari, quercetin, astragalin, izoerkesin, amfolal glukokonoksit, amino asitler ve alkaloidler içerir. Ve bu kimyasal bilesikler hücre aktivitesini uyarir. Antosiyanin, nutin, apigenin de dahil bitki içerisinde bulunan güçlü bilesikler kan pihtisi olusumunu önler ve hatta iyilestirir.

Tiroid problemlerine de birebir

Azalan tiroksin hormonu; vücut agirligi artisi, düzensiz adet periyotlari, ciltte sertlesme, saç dökülmesi, kabizlik, vücut agrisi ve anksiyete ile sonuçlanir. Artan tiroksin hormonu; kilo kaybi, yüksek kalp hizi, öfke, depresyon, uykusuzluk, menstruasyon problemi ile sonuçlanir. Ancak salep (orkide) bitkisi çok sayida tiroid aktiflestirici ve düzenleyici özellige sahiptir, bu nedenle vücuttaki hormon dengesini korumaya yardimci olur.

Kadinlarda adet agrilarini gideriyor

Orkide çiçeklerinin yardimi ile menstrüel sorunlar için ilaç hazirlayabilirsiniz.. Birkaç orkide çiçegi (köküyle birlikte) bir süre su ile kaynatilir, süzdükten sonra menstrüel düzensizlik ve uterus sorunlarini iyilestirmek için her gün içilir.

Kabizligi ve bagirsaklari düzenler

Orkide çiçegi ayrica kabizligin da önüne geçen özelliklere sahiptir. Bagirsaklari rahatlatarak bagirsaklarin daha rahat ve düzgün çalismasini saglar. Böylece, kabizlik sikâyetleri son bulmus olur.

Bu tip birçok faydasi bulunan orkide çiçegi, bronsit ve öksürüge de iyi gelir. Ayrica vücudu isitici bir etkisi oldugundan dolayi kis aylarinda vazgeçilmez bir içecek maddesidir.

Güzelligin sembolü

Orkide, birçok parfümün ve çesitlerinin içerisinde yer alan bir bitki türüdür. Bu kadar sik kullanilmasinin asil sebebi, hem cildi çevrenin olumsuz etkilerinden korumasi hem de cildin yenilenip nemlenmesini saglamasidir. Farkli türdeki orkideleri bir arada kullanmak, içerisinde bulunan müsilajlar sayesinde, yaslanmaya karsi savasta çok daha etkili olabilmektedir. Bu etkileri dolayisiyla da Asya’da uzun senelerdir güzellik ve bakim alaninda kullanilmaktadir.

Stresin önler

Salep bitkisinin ayrica bir tonik gibi davrandigi ve sinir agrisini, sinirleri çözerek ve üzerindeki stresleri azaltarak yararli oldugu ileri sürülmektedir. Orkide ayni sekilde kokusuyla da hava temizleyici ve stres azaltici özelliklere sahiptir. Dolayisiyla hem tüketmek hem de çiçeklerini evinizde kullanmak isteyebilirsiniz.

Panzehir olarak da kullanilmis

Orkidenin ayrica Dogu’da ve Çin’de panzehir olarak da kullanildigini belirten Karabulut, “Tonik içecekler yapmak için neredeyse zararsiz bazi orkide türleri kullanilir. Orkide ayrica bagisikligi artirabilir. Orkidelerden yapilan sütlü bir içecek olan salep çok popülerdir. Antik Yunan’da bir afrodizyak olarak da tüketilir. Orkide, dünyanin birçok ülkesinde yemek pisirmede kullanilmaktadir. Bilinen vanilyanin bir orkideden baska bir sey olmadigini da not edelim. Orkide, tamamen kadinsi bir enerjiye sahip oldugu söylense de erkeklerinde sevdigi bir çiçek olsa da yalnizca kadinsi bir çiçek olarak kabul edilir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile