Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi, Avrupa'ya İhraç Edilmeye Başlandı

Çorumlu kimya öğretmeni Erol Tonga'nın fikir sahibi olduğu projeyle üretilen Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi , Avrupa'ya ihraç edilmeye başlandı.

Bitkisel atık yağların lavabolara dökülmesinin önlenmesi ve su kirliğinin önüne geçilmesi amacıyla tasarlanan BAYTOM, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Uğur'un katkılarıyla Ar-Ge çalışmaları tamamlanarak pilot il Çorum'dan sonra Türkiye'deki çeşitli kentlerin belediyelerine de gönderildi.

Kentteki Küçük Sanayi Sitesi'nde üretilen, ev kadınlarının lavabolardan döktüğü bitkisel yağların kolaylıkla toplanmasını sağlayan BAYTOM, Türk markasıyla Fransa ve İngiltere'deki belediyelerde de yerini almaya hazırlanıyor.

Projenin fikir sahibi Erol Tonga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lavabodan döküldüğü andan itibaren 1 litre atık yağın 1 milyon metreküp deniz suyunu kirlettiğini söyledi.

Suya karışan yağların kanalizasyon sistemlerinde tahribatlara yol açtığı vurgulayan Tonga, atık yağların daha çok ev kadınları tarafından lavabolardan döküldüğünü, bunu önlemek amacıyla da BAYTOM'u ürettiklerini belirtti.

Yağ toplama makinesinin ev kadınlarının evde kullandığı kızartma yağlarını toplamaya yönelik olduğunu anlatan Tonga, şu bilgileri verdi:

''Kadınlar evde biriktirdikleri atık yağları lavabodan dökmek yerine evlerde biriktiriyor. Daha sonra alışveriş merkezlerine ve marketlere yerleştirilen BAYTOM'lara boşaltıyorlar. Makine sesli sistemle sizi yönlendiriyor. Dökülen yağın miktarını söylüyor. Yağın içindeki katı maddeleri süzgeçten geçiriyor. Eğer yağın içine başka sıvı karışmışsa onu ayırıyor. Tamamen bitkisel yağı alarak bir bölüme, diğer sıvıyı da başka bir bölüme aktarıyor. Dökülen miktar karşılığında 25 ya da 50 kuruş para veriyor. Avrupa'ya göndereceklerimiz ise araba yıkama ve indirim kuponu verecek. Biriken yağlar atık yağ toplayan firmalar tarafından toplanarak değerlendiriliyor.''

-''Atık yağlı sular kanalizasyondaki canlıları besliyor''-

BAYTOM'un daha çok belediyeler aracılığıyla alındığını belirten Tonga, ''Belediyeler atık yağın lavabodan dökülmesine engel olamayınca bunun çok daha fazlasını onarım için veriyorlar. Kanalizasyon sistemine giden atık yağlı sular sistemi tıkıyor. Ayrıca burada yaşayan canlılar atık yağlı suyla beslenerek, büyüyor. Kemirgen canlılar yurtdışında bu nedenle telekomünikasyon ağlarını kemirerek, zarar veriyor'' diye konuştu.

Tonga, BAYTOM'un Türkiye patentinin alındığını belirterek, 3 yıl sürecek araştırmalar sonucu dünya patentini de alacaklarını tahmin ettiklerini söyledi.

-Fransızları şaşırtan icat-

Yaklaşık bir ay önce İngiltere ve Fransa'da atık yağ toplama işiyle uğraşan firmaların kendisine ulaştığını bildiren Tonga, şunları kaydetti:

''Fransa'da atık yağ toplama işiyle uğraşan bir firmanın Türk yetkilisi bize ulaştı. Evlerdeki atık yağları toplamada büyük zorluk çektiklerini, internette yaptığı araştırmalar sonucu BAYTOM'u öğrendiğini dile getirdi. Amerika, Çin ve Japonya'da benzer bir ürüne rastlamadıklarını, Çorum'a gelerek ürüne görmek istediklerini söyledi.

Beraberinde İngiltere'de bio-dizel üretimi yapan bir başka yetkiliyle geldiler. Birer numunenin ardından Londra ve Lyon'daki belediyelere gönderilmek üzere 40 bin adet sipariş verdiler. Montajı Almanya'da yapılacak ürünün üzerinde 'Türk teknolojisidir' yazacak. BAYTOM'a üç dil yüklenecek, AB standartlarına göre birkaç değişiklik yapılacak. Ayrıca Hollanda ve İsviçre'den de ürünü görmek için gelmek isteyenler oldu. Bu gelişme bizim için ve oradaki Türkler için gurur verici.''

Fransa'da atık yağ toplayan bir firmada yetkili olan Gürsel Çakar ise BAYTOM'u gördükten sonra Fransa'daki belediye başkanlarıyla görüştüklerini belirterek, '' diye şaşırdılar. Sonra da diğer firmalardan önce biz alalım rekabetine girdiler. Avrupa geri dönüşüme büyük önem veriyor. BAYTOM, özellikle Avrupa'da hak ettiği ilgiyi görecektir'' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile