Bitkisel Üretim Yapan ÇKS'ye Kayitli Tüm Üreticiler Destek Alacak

Bitkisel Üretim Yapan ÇKS'ye Kayitli Tüm Üreticiler Destek Alacak

Samsun Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam, bitkisel üretim yapan ve Çiftçi Kayit Sistemi’ne(ÇKS) kayitli tüm üreticilerin destek alacagini, üretim planlamasi kapsamindaki stratejik ürünlere ise ilave destek verilecegini söyledi.

2025-2027 yillarinda yapilacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diger bazi tarimsal desteklemelere iliskin Cumhurbaskani Karari, Resmî Gazete’de yayimlandi. Ilk defa bitkisel üretim destekleri 3 yillik ve üretim döneminden önce açiklandi. Destek kalemlerinde sadelestirmeye gidildi, bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayitli tüm üreticiler destek alacak. Konu ile ilgili açiklamada bulunan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, dikkat edilmesi gereken konularin altini çizdi.

Birçok ilki barindiran bitkisel üretimde yeni destekleme modelinin hayata geçirildigini, Cumhurbaskani Karari ile hayvancilik ve su ürünlerinde oldugu gibi bitkisel üretimde de artik üretim planlamasinin en önemli ayagini uygulamaya aldiklarini kaydeden Müdür Ibrahim Saglam, “Ilk defa bitkisel üretim destekleri 3 yillik açiklandi. Ilk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açiklandi. Destek kalemlerinde sadelestirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayitli tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlamasi kapsamindaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kisiti olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek saglanacak. Kamu kuruluslari tarafindan islah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarlari girdi maliyetlerindeki degisikliklere göre her yil güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacagini bilmis olacak. Böylece çiftçilerimizi, planli üretime yönlendirecek ve plansiz üretimin getirdigi birtakim olumsuzluklarin da önüne geçmis olacagiz” dedi.



Temel destekler

Yapilacak temel destekler hakkinda bilgi veren Ibrahim Saglam, “Mazot ve gübre destegi olarak yapilan destekleme ödemesi 2025 yilindan itibaren temel destek ödemesi olarak yapilacak. Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrildi. Her kategori için destek katsayisi belirlendi. 2025 üretim yili için destek katsayi degeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planli üretim ve üretimi gelistirme destekleme tutari, destek katsayi degeriyle destek katsayisinin çarpimi sonucu elde ediliyor. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karsilanacak. Ikinci kategoride yer alan arpa, bugday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçegi, findik, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan çeltik ve pamuk üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak” diye konustu.



Planli üretim destegi

Tarimsal Üretimin Planlanmasi Kurulu tarafindan arpa, aspir, ayçiçegi (yaglik), bugday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, misir (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, sogan (kuru), soya ve yem bitkileri planli üretim kapsaminda yer alan ürünlerin listeye alindigini ifade eden Müdür Saglam, “Planlama kapsamindaki ürünleri havzasinda üreten çiftçilere temel destege ilave destek ödemesi yapilacak. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karsilanacak. Yeralti sularinin yetersiz seviyede ve su kisiti oldugunun bakanlikça tespit edildigi havzalarda yer alan sulu tarim arazilerinde ilgili üretim yilinda arpa, bugday, aspir, fig, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçegi (yaglik) üreten çiftçilere ürünün bulundugu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer alti su kisiti destegi ödenecek. Yeralti su kisitinin bulundugu yerlerde planli üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100’ü karsilanacak” seklinde konustu.

Üretimi gelistirme destegine de deginen Saglam, sunlari söyledi:

“Verim ve kaliteyi artirmak için sertifikali tohum kullanim, sertifikali/standart fidan kullanim, organik tarim, iyi tarim uygulamalari, kati organik-organomineral gübre destekleri verilmeye devam edilecek. Karar kapsamindaki diger destekler de belli oldu. Biyolojik ve biyoteknik mücadele destegi kapsaminda 2025 yilinda örtü alti paket destek tutari dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artirilarak 3 bin 825 liraya, açikta paket destek tutari dekara 870 liradan 1305 liraya çikarildi. Lisansli depolarda muhafaza edilen ürünler için kira destegi, Ticaret Bakanligi tarafindan belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Agi (ÇMVA) sistemine katilim primi destegi, bu sisteme dahil isletmeler için yüzde 50 artirilarak 1500 liraya yükseltildi. Tarimsal yayim ve danismanlik destegi yüzde 104 artirilarak 294 bin liraya çikarildi. 2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlamasi havza ürün deseni listesinin de yer aldigi Cumhurbaskani Karari’nin bazi maddeleri 1 Ocak 2025’ten, bazilari da 1 Mayis 2025’ten itibaren yürürlüge girecek olup mevcut bu desteklemelerle birlikte fark ödemesi destegi de çiftçilerimize ödenecektir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile