Geçen yıl deneme amacıyla ailesiyle birlikte 500 lavanta fidesi ekimi yapan Tetikoğlu, önemli oranda verim elde edince Nemrut Dağı eteğindeki 20 dönüm araziye ekim yapmaya karar verdi.
Lavanta fidelerini Bulgaristan'dan getirdiklerini belirten Tetikoğlu, tarımsal çeşitliliği artırma konusunda meslektaşlarına örnek olmak istediğini ifade etti.
Geçen yıl kırsal kalkınmadan yararlanarak Bitlis Tarım ve Orman Müdürlüğü ile 500 lavanta fidesini toprakla buluşturduklarını anlatan Tetikoğlu, şöyle konuştu:
"Fideler yağmur, kar ve soğuktan etkilenmeyince bu yıl 20 dönüm araziye akim yapmaya karar verdik. Lavanta bitkisinin bölgemize çok büyük katkıları olacağını düşünüyoruz. Aromatik bitkilerden yağ elde etmek için bir proje hazırladık. Fideler biraz pahalı, inşallah, Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda bize ve bölgemizdeki çiftçilerimize biraz fide desteği verir. Lavanta bitkisi hem çiftçimizin yüzünü güldürecek hem de bölgemize büyük katkı sağlayacak. Bir ton lavanta bitkisinden yaklaşık 14-15 kilogram arasında lavanta yağı çıkıyor. Bunlar daha çok kozmetik sektöründe ve tıbbi aromatik bitki olarak kullanılıyor. Lavanta ekmenin güzel bir tarafı da, bir kez ekim yapıyorsunuz ve 15 yıl boyunca hiç ekim yapmadan sürekli verim alıyorsunuz."
Bitlis'te 40 Bin Lavanta Fidesi Toprakla Buluşturuluyor
Bitlis'in Tatvan ilçesinde çiftçi Süleyman Tetikoğlu, 20 dönüm araziye 40 bin lavanta fidesi dikimine başladı.