Bitlis'te Yatırımcılardan Teşvik Talebi

Tatvan'da terör olaylarından olumsuz etkilenen yatırımcılar, teşvik talebinde bulundu.

7 Haziran seçimlerinden sonra, bölgede yaşanan terör olaylarından dolayı, iş yapamaz duruma gelen yatırımcılar, 1 Kasım sonrası ekonominin kısmen de olsa canlanmasının sevincini yaşıyor.

Kendi imkanlarıyla bugüne kadar ayakta durmayı başardıklarını anlatan yatırımcılar, teşvik desteği olmadan işlerine devam etmelerinin mümkün olmadığını, bu nedenle hükümetten destek beklediklerini belirtti.

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Yardımcısı Cengiz Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 7 Haziran sonrası yaşanan olaylar nedeniyle bölgede ekonomik kriz yaşandığını anımsattı.

Gıda sektörü haricindeki tüm sektörlerde ciddi anlamda daralma meydana geldiğini belirten Şahin, olaylardan dolayı ihalelerin yapılamadığını, devam eden ihalelerin de ödeneğinin gönderilmediğini söyledi.

İhalelerin, güvenlik nedeniyle iptal edilmesi ya da durdurulmasından dolayı il genelinde büyük sıkıntı yaşandığını anlatan Şahin, 7 Haziran ve sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle bünyelerindeki 26 firmanın kapanış vermek zorunda kaldığını ifade etti. Şahin, şöyle konuştu:

"Şu anda direnmeye çalışan bazı sektörlerimiz var ve onlar da öz kaynaklarına yönelmiş durumda. Öz kaynakları bittikten sonra bu firmalar da kapanabilir. Bu da bize büyük sıkıntı yaşatacaktır. 1 Kasım seçimlerinden sonra tek başına bir partinin iktidara gelmesi, olumlu bir hava estirmeye başladı. Ekonomik olarak herhangi bir girdi olmasa bile huzur ortamının tesis edilmesinden dolayı esnafımızın yüzü az da olsa güldü. Hükümet programında da belirtildiği gibi can suyu olarak nitelendirilen, özellikle küçük ölçekteki esnaflarımıza sunulacak desteğin bir an önce hayata geçirilmesi firmaların normale dönmesini sağlayacaktır."

7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasındaki süreci kapatabilecek bir paket beklediklerini kaydeden Şahin, esnafın bu kapsamda can suyu olarak teşvik paketini beklediğini dile getirdi.

Şahin, "İnşallah gelecek destek can suyu niteliğini taşır ve esnaf yeniden öz kaynaklarını kazanır. Daha önce ekonomik anlamda sürekli gelişim sağlayan Bitlis, yaşanan olaylardan dolayı en fazla etkilenen il oldu ama hükümetin destekleri hayata geçmeye başladıkça umut ediyoruz ki Bitlis ekonomik olarak tekrar şaha kalkacaktır. Esnaf ve tüccarlarımızın da umudu budur" diye konuştu.

Yaklaşık 3 yıldır olaylardan dolayı ticari anlamda tıkanma noktasına geldiklerini belirten Tatvan Giyim ve Tekstil Atölyesi işletmecisi Kenan Çağan, istikrarın üretim için önemli olduğunu ifade etti.

Çağan, "Böyle bir ortamda burada üretim alanı açtık. Bölgede yaşanan olaylardan dolayı batıdaki firmaların buraya bakış açısı değişti. Onlara bağlantılı çalıştığımız için haliyle olumsuzluklar işimize yansıyor. Bugüne kadar kendi imkanlarımızla ayakta durabildik ama tabii ki bu da bir noktaya kadar" dedi.

Öz kaynaklarının tamamen tükendiğini ifade eden Çağan, bölgede üretim yapan ve ticaretle uğraşanlara hükümetin destek olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile