Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Bitlis ve çevresindeki ocaklardan çıkarılan mermerlerin içindeki fosilleri araştırdıklarını bildirdi.
Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mermerlerin içinde pek çok farklı canlıya ait fosil çıktığını ve bunları incelediklerini söyledi.
Fosillerin milyonlarca yılda oluştuğunu belirten Aksoy, 'Mermerlerin içinde 'ostrea' adı verilen canlıya ait kalıntılar olduğunu belirledik. Günümüzde istiridye olarak tanımlayabileceğimiz bir canlı türü. Bu konuda mikroskobik araştırma yaptık. İstiridyenin yanında alg ve mercanlara ait kalıntıları da tespit ettik. Bunun yanında miogypsina cinsine ait fosiller bulduk.' dedi.
Prof. Dr. Aksoy, araştırdıkları fosillerin yaklaşık 20 derece sıcaklıktaki, derinliği fazla olmayan denizlerde yaşadığını tespit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
'Bu fosiller miyosen dönemini karakterize ediyor. Şöyle diyebiliriz Doğu Anadolu Bölgesi yaklaşık 200 milyon yıl önce bölgede açılan okyanusla su altında kalmış. Levhaların kapanmasıyla bölge oldukça yükselerek kalıntı denizler oluşmuş. Bu dönemde bölgede okyanuslaşma başlıyor. Yani Bitlis sular altındaydı. Yaklaşık 20 milyon yıl önce denizin bölgeden çekilmesiyle karasal koşullar hakim oldu. Yani Bitlis'in 180 milyon yıl su altında kaldığını söyleyebiliriz.'
Bitlis'teki 'Fosilli Mermerler' Araştırılıyor
Bitlis Eren Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ercan Aksoy, kentteki ocaklardan çıkarılan fosilli mermerleri araştırıyor Prof. Dr. Aksoy:'Mermerlerin içinde, günümüzde istiridye olarak tanımlayabileceğimiz bir canlı türüne ait fosiller bulduk. Bu konuda mikroskobik araştırma yaptık. İstiridyenin yanında alg ve mercanlara ait kalıntıları da tespit ettik'