Bitlis'teki Kadınlar Atıklardan Süs Eşyası Üretiyor

Bitlis'teki Kadınlar Atıklardan Süs Eşyası Üretiyor

Bitlis’teki kadınlar topladıkları atık malzemelerden süs eşyası üretiyorlar.

Kadınlar, topladıkları kozalak, ağaç, çalı, plastik, ceviz ve fındık kabuklar gibi malzemeleri atölyede, hediyelik süs eşyalarına dönüştürüyor. Kadınlar, doğaya terk edilmiş ve çürümeye yüz tutmuş gereçleri, atölyede duvar ünitesi, çiçek, vazo, gelin çiçeği, buzdolabı süsü ve buna benzer birçok çalışma yaparak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Bitlis Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Müdürü ve Geri Dönüşüm Atölyesi sorumlusu Melek Güneş Birlik, kadınların talebi üzerine geri dönüşüm atölyesi açtıklarını söyledi.

Akla gelebilecek her türlü doğaya terk edilmeye ve çürümeye yüz tutmuş gereçleri atölyede hayata geçirdiklerini ifade eden Birlik, "Topladığımız malzemelerden iş yapıyoruz. Atölyemizde gerek çocuk odaları için gerekse evi tamamlayan dekorasyon, duvar üniteleri, çiçekler, vazolar ve buna benzer birçok çalışma yürütüyoruz. Bu bağlamda kadın geri dönüşüm atölyesi doğrultusunda olduğu için daha istekli daha heyecanlıdır. Her gün karşılaştığımız, bastığımız ve hiç aklımıza gelmeyecek malzemeleri atölyemizde işliyoruz. Mesela siz dikene basıyorsunuz ama biz basmıyoruz. Biz koparıp onu atölyemizde değerlendiriyoruz. Dikeni vazolarımıza çiçek yapıyoruz. Çocuklarımıza çok değer veriyoruz. Kadınlarımız çocuklara atkı, bere, bebek şekerleri, odalarına kapı süsleri bu tarz şeyler yapılıyor. Buradaki kadınların birçok alın teri var. Bir sürü çalışması var. Her birinin eser değerinde olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Sergi kadınlarımıza gelir getirecek"

Kadınların çocuklarıyla atölyeye geldiğini ve burada çocuklarını bırakabileceği oyun alanları olduğunu belirten Birlik, şunları kaydetti:

"Kadınlar burada bir araya gelerek sohbet ediyor ve işini yapıyor. Kadınlar yapmış oldukları ürünlerini sergilemeyi ve satmayı düşünüyor. Atölyemizde 20 kursiyerimiz vardı. Ama talep artınca artık sınır koymadık. Herkes atölyemize gelebilir. Bazı kadınlarımız işini evinde yapabiliyor. Biz kadınlarımıza ev ödevleri veriyoruz. Çalışmalarını bitirip tekrar buraya bırakıyorlar. Atölyemizde dönüştürdüğümüz ürünler yeterli hale gelince sergi açıp, halkımıza sunacağız. Sergi kadınlarımıza gelir getirecek. Kadın emeğinin karşılığını alacak. Atölyemizin amacı kadınlarımıza cep harçlığı sağlamak."

Bölgedeki kadınların batıya göre biraz daha asosyal olduğunu kaydeden Birlik, "Bu bağlamada kadınlarımız burada bir araya gelmesi bir sosyal etkinliktir. Ayrıca kadınlar zamanlarını tüketmek anlamında değerli bir atölye. Kadınlarımız burada sosyalleşmiş oluyor" diye konuştu.

Kursiyer Şehriban Birlik ise, Bitlis Belediyesinin sağlamış olduğu kursta boş zamanlarını değerlendirdiğini söyledi.

Birlik, "Belediyenin bize verdiği destek ve kendi imkânlarımızla bulduğumuz malzemelerle geri dönüşüm atölyesine getiriyoruz. Bu malzemelerle ürün sergiliyoruz. Kadınlarla burada toplanıp ürünler yapmaya çalışıyoruz. Aile ekonomimize destekte sağlıyor. Ürünlerimizi sergileyeceğiz. İnşallah hepsi satılacaktır. Mesela kozalak, ceviz, fındık kabukları dışarıdan getirdiğimiz ağaçları boyayıp avizeler yapıyoruz. Kapı süsleri yapıyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile