Köyde 100 dönümlük alanda 4 bin kiraz ağacı yetiştiren Örs, bahçesinden yılda 80 ton verim elde ediyor.
Örs, gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 yıldır bölgede meyvecilikle uğraştığını ve Bitlis'te çok güzel organik kiraz yetiştiğini söyledi.
Kirazlardan bu yıl 80 ton verim elde ettiğini ancak önümüzdeki yıllarda bunu 120 tona çıkarmayı hedeflediğini ifade eden Örs, şöyle konuştu:
"İklim koşulları ve toprak yapısı itibariyle, bahçemizde sulama yapmıyoruz ve ilaç kullanmıyoruz. Kirazımızın ilk yüklü satışını bu sene gerçekleştireceğiz. Daha önce sadece bu bölgede satış yapıyorduk. Bu sene Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerine de satış yapacağız. 10 işçiyle hasadımızı 10 günde bitirebiliyoruz. Yatırım maliyetlerini düşündüğümüzde, meyvecilik bu bölgede en karlı iş. Isparta ve İzmir bölgelerinde aynı koşulda kiraz yetiştiren bir çiftçi, aşağı yukarı bahçesinde yılda 6 defa ilaçlama yapıyor. Dönümüne ise 200-300 kilogram arası gübreleme ve sulama yapıyor. Yani oradaki çiftçi, kirazın kilosunu 1 liraya mal ederken, burada aynı kirazı 50 kuruşa mal ediyoruz. Bu da bu bölgenin avantajı."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise son zamanlarda Bitlis'te meyve yetiştiriciliğinde büyük artış yaşandığını söyledi.
Meyvecilikle uğraşan çiftçilere bakanlıkça ciddi destekler verildiğini ifade eden Korkmaz, yeni bahçe kurmak isteyen çiftçilere dekar başına 150-300 lira arası destek verildiğini belirtti.
Korkmaz, "İlimiz son dönemde çok önemli bir meyvecilik merkezi haline geldi. Hızlı bir şekilde yeni meyve bahçeleri kuruluyor. Bunların başında elma, kiraz ve ceviz bahçeleri yer alıyor. Bunda meyveciliğin diğer sektörlere göre yatırım maliyetinin düşük, kar marjınınsa yüksek olması etkili" dedi.
Bitlis'ten Karadeniz'e Kiraz Pazarlıyor
BİTLİS - Tatvan ilçesine bağlı Adabağ köyünde organik yöntemlerle kiraz yetiştiriciliği yapan çiftçi Mehmet Örs, yetiştirdiği kirazları Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin birçok iline pazarlıyor.