Bitlisli 333 Kadın Mikro Kredi İle Kendi İşlerinin Patronu Oldu

Bitlisli 333 Kadın Mikro Kredi İle Kendi İşlerinin Patronu Oldu

Bitlis Valiliği ve İl Özel İdare tarafından yürütülen SODES destekli bayanlara yönelik Mikro Kredi projesi kapsamında Bitlis’te son iki yılda krediden yararlanan 333 kadın kendi işinin patronu oldu.

Dar gelirli kadınların Kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan küçük bir sermaye niteliğinde olan mikro kredi projesi sayesinde uzun yıllardır ev hanımlığı yapan kadınlar, hem iş sahibi, hem de kendi işlerinin patronu oldular. Mikro kredinin amacının klasik yollarla kredi alamayacak kişilere; yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve işsizliği azaltacak şekilde, ailesi ve kredi alan için, kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapılmasını, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaya katkı sağlayacak sermaye ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Mikro Kredi Bitlis Şube Müdürü Harun Ergezen, bu kapsamda Bitlis ve ilçelerinde Son iki yılda kredi alan 333 kadının kendi işinin patronu olduğunu söyledi.

Dar gelirli bayanların ticari bir faaliyette bulunarak girişimciliğe özendirilmesi ve avuç açma kültürünün ortadan kaldırılarak ekonomik ve sosyal projeler ile bayanların topluma kazandırılmasını sağlamak amacında olduklarını dile getiren Ergezen, 2012 yılında uygulanmakta olan projeleri şöyle açıkladı: “21 Aralık 2010 yılında imzalanan protokolle ve Bitlis İl Özel İdaresi tarafından yürütülmekte olan Sodes proje kapsamında her eve Mikro Fabrika Projesi çalışmalarına başlanmıştır. 2010 yılı Sodes kapsamında hedeflenen üye sayısı 110 iken 2011 yılı ortalarına doğru 190 bayana kredileri verilip bu kredileri evlerine gelir getirici işlerde kullanmışlardır. 2011 Yılının eylül ayında kabul gören Kredili Destekle Gelişen Bitlis projesi kapsamında toplam ulaşılacak bayan sayısı 200 kişi iken nisan ayı itibariyle 113 bayana ulaşılıp kredileri teslim edilmiş ve bu kredileri gelir getirici işlerde kullanarak evlerine ekonomik katkıda bulunmuşlardır. Ayrıca Bitlis merkezde 168, Güroymak ilçesinde 105, Adilcevaz ilçesinde ise 60 olmak üzere toplamda 333 bayana kredileri teslim edilmiştir.”

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK

Kredilerini alan bayanların genellikle elişi-örgü yapımı, ev yemekleri satımı, tandır ekmeği, gözleme hamur işleri yapımı, piko, tuhafiye dükkânı, turşu jağ yapımı, tavuk hayvan besiciliği gibi alanlarda çalıştığını ifade eden Mikro Kredi Şube Müdürü Harun Ergezen, “5 kadının bir araya gelerek, “şöyle bir iş yapacağım, bana kredi verirseniz, size olan borcumu öderim” demesiyle başlıyor süreç. Ardından 1 haftalık eğitimle kadınların kendine olan güvenleri perçinleniyor ve bu sürenin Sonunda, yapacakları işe göre kredilerini alıyorlar. İlk kez başvuranlar, ilk yıl için 100 ila 1000 lira arasında kredi alıyor. Bir yıl vadeli verilen kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkıyor. Sonraki yıllarda ise katlanarak artıyor. Bayanlarımızın bu kredilerden yararlanmasını öneriyoruz.” SATIŞ KONUSUNDA YARDIM Ergezen, ayrıca kredi verilen üyelerin günlük yapmış oldukları ürünlerin satışı konusunda da bayanlara yardımcı oldukları belirterek, “Süt ve süt ürünleri, el işleri ve diğer farklı ürünlerin satış işlemlerinde İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen Mikro Kredi Marketi'nde satışa sunularak üyelerimize destek oluyoruz” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile