Bitlisli Öğrencilerden 'Hızarsiklet'

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Otomotiv Bölümünde okuyan iki öğrenci, bisiklete taktıkları hızar (ağaç kesme makinesi) ile "hızarsiklet" adını verdikleri motorlu bisiklet yaptı.

BEÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Otomotiv Bölümündeki akademisyenler ve öğrencilerin hazırladığı projeler, birbirinden ilginç buluşları da ortaya çıkarıyor.
Otomotiv bölümü 2. sınıf öğrencileri Ahmet Yaşar Öz ve Zübeyr Kaplan, proje ödevleri kapsamında ulaşımlarını kolaylaştırmak adına ağaç kesme makinesi olarak kullanılan hızar ile bisikleti bir araya getirip motorlu bisiklet yapmaya karar verdi.
Öğretim üyelerinin de desteğiyle hazırladıkları projeyi kısa sürede hayata geçiren Yaşar ve Kaplan, "hızarsiklet" adını verdikleri motorlu bisikleti tamamlayarak, AA muhabirine tanıttı.
Öğrencilerden Ahmet Yaşar Öz, uzun yolları daha kaliteli ve konforlu şekilde ilerlemek amacıyla bisiklete ağaç kesme makinesinin motorunu entegre ettiklerini belirterek, bu projede hem motor gücünden hem de bisiklet konforundan yararlandıklarını söyledi.

Yaptıkları bisikletin hem motorlu hem de motorsuz olarak kullanılabileceğini, bunun da gerek yakıt tüketimi gerekse sağlık açısından önemli olduğunu anlatan Öz, şöyle konuştu:
"Projeyle bisiklet gücü kullanılarak egzersiz yapılabilir, yorulduğumuzda veya uzak mesafelere yetişmek istediğimizde motor gücünden de yararlanabiliriz. Elimizde 0,35 cc'lik bir motor gücü bulunuyor. Bu da yarım beygire eşdeğer bir güç. Motor rölantide ve jikle çekilerek tam gaz verildiğinde devir gücü daha da yükseliyor. Bu güç bisiklete göre çok fazla olduğu için 2 kasnak, 3 kayış ve 10 santimetrelik bir taş tekerlek kullandık. Devrin motora ve tekerleğe zarar vermemesi için bunları kullandık. Böylelikle motor devrini indirdik ve motor bisikletimizi saatte 45 ile 50 kilometre hızda sabitlemeye çalıştık. Motorumuzda yarım litrelik benzin deposu bulunuyor. Oluşturduğumuz düzenekle bisikleti, motordan ayırabiliyoruz. İstediğimizde motoru bisikletle birleştirip, önden çekişli motor bisiklet haline getirebiliyoruz."
-"Bisiklete motor kuvveti sağladık"
Öz, motorun düz yolda 50, engebeli yollarda ise 40 ile 45 kilometrelik bir hıza ulaştığını bildirerek, bir litre benzinle 100 kilometre yol katedilebileceğini kaydetti.

Şehirlerdeki trafik sorunu ve akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasından dolayı insanların bu sistemlere geçmesinin daha iyi olacağına değinen Öz, "Hem proje ödevimizi yaptık hem de ülkemize ve milletimize hayırlı bir iş ortaya çıkardık. Projemiz çok takdir gördü. Hocalarımızın deneyimi ve katkılarıyla güzel bir şey ortaya çıktı" diye konuştu.

Öz, motorun aksamı ve kalitesi ile kullanılan yağın kalitesinin değiştirilebileceğine işaret ederek, sistemin geliştirilmesiyle daha kapsamlı ulaşım araçlarının ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile