Acıbadem Bursa Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Uzmanı Dt. Meriç Kaan Kuğu, diş sağlığı ile ilgili gerçeğin çoğu kimse tarafından ihmal edildiğini söylerken, diş temizliğinin gerçekte nasıl yapılması gerektiğini anlatıyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Uzmanı Dt. Beyhan Kasapoğlu ise, süt dişlerinin sanıldığı gibi önemsiz olmadığını vurguluyor.
Ağız ve diş sağlığının korunması için sadece dişlerimizi fırçalamak yeterli değil. Diş fırçalamanın yanı sıra dişlerin ara yüzey temizliği ve dil, dudak ve yanak temizliği de bir o kadar önemli. Dt. Beyhan Kasapoğlu ve Dt. Meriç Kaan Kuğu, bu konuda izlenecek yolu şöyle anlatıyorlar: “Dişlerimizi fırçaladıktan sonra diş ipi veya arayüz fırçası ile dişlerimizin temizliğini yapmalı, ardından dil ve yanak temizliği için tercihen alkol içermeyen ağız bakım suları ile gargara yaparak temizliğimizi sonlandırmalıyız.”
6 ayda bir kontrol şart
Çoğu kişiden “Dişlerimi çok iyi fırçalıyorum ama yine de çürüyor” yakınmaları geldiğini anlatan Dt. Beyhan Kasapoğlu ve Dt. Meriç Kaan Kuğu, bununla birlikte kişilerin bu çürükleri zamanında fark edemediklerine değiniyor ve ancak çürükler çok ilerleyip ağrı ve kırıklara sebep olduğunda diş doktorlarına başvurduklarını ekliyor. Dt. Beyhan Kasapoğlu ve Dt. Meriç Kaan Kuğu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Fakat 6 aylık yapılan rutin kontroller bu çürüklerin erken teşhisini sağladığından tedaviyi kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra 6 ayda bir yapılan diş taşı temizliği ve diş eti tedavileriyle, ağız florası düzenlenerek, çürük oluşumu azaltılabiliyor.”
Diş etleri neden kanar?
Diş taşlarının birikmesi ve yanlış diş fırçalama tekniği, diş eti kanamalarının en önemli iki nedeni. Dişlerin üzerinde biriken bakteri plağının tükürük içindeki mineraller ile birleşmesiyle oluşan diş taşlarını doğru fırçalama tekniğiyle azaltmak mümkün. Ayrıca 6 ayda bir yapılan diş taşı temizliğiyle birlikte, diş eti sağlığınızı koruyarak kanamaların önüne geçebilirsiniz.
Dişlerin çok hızlı, kuvvetli ve yanlış teknikle fırçalanması da dişetlerinin tahrip olmasına neden oluyor. Ayrıca bu alışkanlığın diş taşları oluşumuna katkı sağladığına dikkat çeken Dt. Beyhan Kasapoğlu ve Dt. Meriç Kaan Kuğu, “Doğru fırçalanmayan dişlerde bakteri plağı, temizlenmenin aksine diş eti cebi dediğimiz alanlarda birikiyor. Bu da diş taşı birikiminin artmasına neden oluyor” diyor.
Süt dişleri önemsenmeli
Süt dişleri ile ilgili genel kanı; ileride düşecekleri ve bu yüzden önemsiz oldukları yönünde... Ancak bu dişlerin bir çocukta 6 aylıktan 12 yaşına kadar ağızda kalacağı düşünülürse, gerçek hiç de öyle değil. Büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar için beslenme kadar beslenmeyi sağlayacak dişlerin de önemli olduğunu kaydeden Dt. Beyhan Kasapoğlu, süt dişlerinin bir diğer görevinin ise, daimi dişlere rehberlik yapmak ve dişlerin kalıcı düzenini sağlamak olduğunu ifade ediyor. Dt. Beyhan Kasapoğlu ve Dt. Meriç Kaan Kuğu, özensiz davranıldığında ortaya çıkacak sonuçları ise şöyle paylaşıyor: “Erken yaşanan süt dişi kayıpları bu düzenin bozulmasına ve daimi dişlerde çapraşıklıklara neden oluyor. Bu nedenle süt dişleri ağızda görülmeye başladıkları andan itibaren temizliğine dikkat edilmeli ve mutlaka diş hekimi tarafından kontrol edilmeli.”
Bitmeyen Çürüklerin Sebebi Diş Aralarında Saklı
Uzmanlar, dişlerdeki bitmeyen çürüklerin, diş aralarında saklı olduğunu belirterek, "Ağız ve diş sağlığının korunması için sadece dişlerimizi fırçalamak yeterli değil. Diş fırçalamanın yanı sıra dişlerin ara yüzey temizliği ve dil, dudak ve yanak temizliği de bir o kadar önemli" uyarısında bulunuyor.