Trakya Bölgesi’nde çiftçiler tarafindan yogun olarak ekilen kanola bitkisi, Eskisehir’de de tarlalarda kendisine yer bulmaya basladi.
Biyodizel yakit ve bitkisel yag basta olmak üzere mum, ruj, sanayi yaglari ve gazete mürekkebi yapiminda kullanilabilen kanolaya çiftçilerin ilgisi artti. Eskisehir’in Inönü ilçesine bagli Kümbet Akpinar Mahallesi’ndeki 75 dönümlük arazisine kanola eken Mehmet Yetim ilçede bir ilke imza atti. Kanola ekerek bölgede geleneksel türlerin yani sira alternatif ürünler de ekilebilecegini göstermeyi amaçladigini belirten Yetim, ilk hasat beklentisinin 250 ile 400 kilogram arasinda oldugunu kaydetti.
Kanola bitkisinin ekim ve yetisme sürecinin zahmetsiz olduguna deginen Yetim, bir kisinin tüm islemleri yapabilecegini söyledi.
“Sadece maddiyat için degil bir yandan da çiftçiye örnek olalim diye ektik”
Çiftçilerin farkli ürünler ekmesini ve gelir kaynaklarini çesitlendirmesini saglamak istedigini belirten Mehmet Yetim, “Kanola bitkisini Inönü’de ilk kez ekenlerden biriyim. Bundan çitçinin iyi para kazanacagini söylediler ve ekmemizi tavsiye ettiler. Bunun yemek yaginda kullanildigini, biyodizel oldugunu söylediler. Biz de ekimini yaptik. Bu sene denemek için ektik. Insallah basarili oluruz. Diger çiftçi arkadaslarimiza da örnek oluruz ve devam ederiz. Bundan verim beklentimiz 250 kilodan 400 kiloya kadar. Sadece maddiyat için degil, bir yandan da çiftçiye örnek olalim diye ektik. Tekirdag ve Bandirma taraflarinda bu bitkiden çiftçilerin güzel para kazandigini duyduk. ‘Bu bölgede neden olmasin?’ diyerek buna girdik. Pancar ya da ayçiçegi kadar zahmetli bir bitki degil. Ekimini yapiyorsun ve belli araliklarda suluyorsun. Isi bu kadar. Isçilik neredeyse sifir. Bir kisi traktörüne malzemesini takarak bu isi yapabiliyor” diye konustu.
Biyodizel Ham Maddesi 'Kanola' Çiftçinin Yeni Umudu Oldu
Türkiye’de ekim alani hizla artan kanola bitkisi, Eskisehir’de çiftçinin yeni umudu oldu.