Biyodizelin Yeni Hammaddesi Ketencik Bitkisi

Denizli'de girişimci bir çiftçi tarafından ekimi yapılan ve biyodizel sektöründe hammadde olarak kullanılan ketencik bitkisinin hasadı yapıldı.

Denizli'nin Çivril ilçesinde girişimci bir çiftçi tarafından ekimi yapılan ketencik bitkisinin hasadı gerçekleştirildi.

Çiftçi Rıza Tanoğlu, Özdemirci Mahallesi'nde 20 dekarlık alana ekimini yaptığı ketencik tohumunun hasadını, biçer döverle yaptı.

Tanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin bilgisi dahilinde ilk kez ekilen ketencikten dekarda 300 ile 500 kilo arasında rekolte beklediğini söyledi.

Türkiye'de ketencik bitkisinin pek fazla bilinmediğini ve bazı yerlerde deneme amaçlı ekildiğini anlatan Tanoğlu, şunları söyledi:

'Tarla bitkileri bölümlerinde yağlı tohumlar üzerinde yapılan çalışmadan sonra bakanlık tarafından tescillendi. Bu bitkiyi ekmemin nedeni dışa bağımlılığı azaltmak. 2013 yılında okuduğum bir makale üzerine yaptığım araştırmalardan dolayı bu bitkinin ekimine karar verdim. Tohumunu bulmakta oldukça zorlandım. Ketencik bitkisi, bir yağ bitkisidir, sanayi alanında daha çok kullanılmaktadır. Görüştüğüm firmalarda tonu dolar bazında 800 dolardan 2 bin 500 dolara kadar değişmektedir. Ülkemizin dövizi yurt dışına gitmesin diyerek bu bitkinin ekimini gerçekleştirdim. Önümüzdeki ekim döneminde 500 ton ürün almayı hedefliyorum.'

- Maliyeti düşük, stratejik bir ürün

Nadasa bırakılan arazilerde ekiminin yapılabildiğini aktaran Tanoğlu, 'Bitkinin maliyeti düşük olduğundan çiftçi için cazip bir ürün. Alternatif yerlerde değerlendirilebilir. Bu bitkinin biyodizelde jet yakıtı olarak kullanılabilmesinden dolayı, ABD donanması jet yakıtlarında bu bitkinin yağını kullanıyor. Stratejik ürünlerden biri.' dedi.

İzmir Torbalı'da EPDK Biyodizel İşleme Lisansına sahip firma yetkilisi ziraat mühendisi Ali Soykan Giray da işletmelerinin biyodizel üretimi yapan bir firma olduğunu belirterek, 'Bunun için bitkisel yağları kullanıyoruz. Türkiye'de bu üretimi yapabilmemiz için bitkisel yağa ihtiyacımız var. Ülkemizde petrolden sonra ikinci ithal kalemimiz, bitkisel yağlar ve bunların tohumları. Rıza beye teşekkür ediyoruz. Bu konuda yanında olup kendisini destekliyoruz. Aspirde daha ekerken bir ürünün direkt pazarlanmasını, satılmasını gerçekleştirdik. İnşallah ketencik tohumu ile de buna devam edeceğiz. Sanayici, endüstrici olarak üreticimizin yanındayız.' diye konuştu.

Ketencik bitkisi tohumunun yağlı tohumlardan aspir, kanola, soya gibi biyodizel üretimine uygun olduğunu dile getiren Giray, 'Bu yüzden biz tercih ediyoruz. Ketencik bitkisi bizim için ekimi, takip etmesi çok kolay, fazla bir bakım ve masraf gerektirmiyor. Tarım sektörü açısından umut verici bir ürün. İlaç sanayisinde, gıda sektöründe kullanılabilen ketencik tohumunu biz direkt biyodizelde kullanıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile