Biyokaçakçıya 4 Bin 500 Lira Ceza

Bursa'da, sosyal medya üzerinden timsah tahnitini satmaya çalışan kişiye 4 bin 500 lira ceza kesildi.

Bursa'da, sosyal medya üzerinden timsah tahnitini satmaya çalışan kişiye Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce (DKMP) 4 bin 500 lira ceza verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, DKMP tarafından, Bursa'da ticareti izne bağlı olan timsah tahniti ile Ukrayna'dan izinsiz getirilen fil ve mors dişlerine el koyuldu.

Operasyon kapsamında, sosyal medya üzerinden 2 bin lira bedelle satılmak üzere yayımlanan fotoğraf için ilgili kişiyle pazarlık yapılarak iletişime geçildi. Satış işlemi sırasında da emniyet güçleriyle ortaklaşa yapılan baskınla timsah tahnitine el konuldu.

Bir başka operasyonda da Ukrayna'dan postayla gönderilen koli içinde bir fil ve iki mors dişini teslim almaya gelen kişiye yetkililerce müdahale edildi.

Operasyonlar sonucunda, timsah tahniti satmaya çalışan kişiye 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümleri çerçevesinde 4 bin 500 lira idari para cezası uygulandı. Fil dişi ve mors dişleri ile ilgili yasal süreç ise devam ediyor.

Bakanlıklar arası iş birliği ile Kocaeli Gümrük Muhafaza ile Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğünce Çin uyruklu bir kişi üzerinde tespit edilen ve toplam ağırlığı yaklaşık 500 gramı bulan 16 adet fil dişi eşya da DKMP 1. Bölge Müdürlüğünce teslim alındı. Bu kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

- "Biyokaçakçılığa göz açtırılmıyor"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konuya ilişkin değerlendirmesinde, filin, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticareti Sözleşmesine (CITES) tabi bir tür olduğu belirterek, fil ürünlerinin satışının da yasak olduğunu kaydetti.

Bakanlık olarak biyokaçakçılık konusunda çok hassas olduklarının altını çizen Eroğlu, denetimleri tavizsiz yapmaya çalıştıklarını, gereken cezaları verdiklerini vurguladı.

Eroğlu, "Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından türlerin kaçırılmasını önlemek ve CITES uygulamaları ile türler konusundaki bilinci arttırmak maksadıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı muayene ve muhafaza memurlarına yılda birkaç kez düzenli olarak eğitim verilerek konunun önemi anlatılıyor. Böylelikle biyokaçakçılığa göz açtırılmıyor." ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile