'Biz De Varız' Programının Galası Yapıldı

'Biz De Varız' Programının Galası Yapıldı

Engellilere yönelik hazırlanan 'Biz de Varız' programının galasında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, "Geçmişte engellilerin yasası yoktu.

Şimdi yeni bir yol haritasının içindeyiz. 29 Nisan'da yapılacak sınavda her engelli kendi kategorisinde sınava girecek. Temmuz ayında engellilerimizin yapmak istediği her şeyin önünü açacağız" dedi.

Engellilere yönelik TRT Okul kanalı için hazırlanan 'Biz de Varız' adlı müzik-eğlence programının galasına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda bir konuşma yapan Şahin, "Geçmişte engellilerin yasası yoktu. Şimdi yeni bir yol haritasının içindeyiz. 29 Nisan'da yapılacak sınavda her engelli kendi kategorisinde sınava girecek. Temmuz ayında engellilerimizin yapmak istediği her şeyin önünüaçacağız" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Arınç ise, "Hepimizin bir parçası olan engellilerimizi hükümetimiz bir birey olarak kabul etti. Onlara yardım etmeyi sosyal devletin bir parçası olarak gördük. 12 Eylül 2010 referandumuyla engelli yurttaşlarımızı pozitif ayrımcılık şekliyle değerlendirmiş olduk. Hayatı onlarla zenginleştirmek önemli" dedi.

Sunuculuğunu Burak Kut'un yaptığı programda 'Biz de Varız' programının tanıtımı, engelli ve engelsiz üyelerden oluşan Mehter takımının konseri, engelli ve engelsiz dansçıların sergilediği dans gösterisi yer aldı. Programda, 'Aş Bunları' ve 'İnci Taneleri' programlarının fragmanları yayınlanırken, Devinimler ve Yaşama Sevinci Dans Topluluğu bir dans gösterisi sundu. Gösterinin koreografisini yapan Gülüm Pekcan, "Gösterimizin amacı engelli ve engelsizlerin entegre olması ve engelsizlerin engellilere olançekincelerini atmalarını sağlamak. Çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Benim dans okulum 4. katta. Her hafta 4 kat çıkıyoruz. Herkes sanat yapabilir. Yeter ki yüreğimizde engel olmasın" diye konuştu.

Programda, 1999 depreminden sonra bedensel engeli olan depremin simgesi olmuş Ömür Kınay'ın 'Empati' isimli kısa filmi yer aldı. Kısa filmin müziğini yapan şarkıcı Ceza, "Sanatım ve müziğimle her türlü hayrın yanındayım. Biz sanatçılar her zaman engellilere konser veriyoruz. Kişilik olarak paylaşmayı ve farkında olmayı seviyorum" dedi.

Kısa film gösteriminden sonra, opera sanatçısı Hakan Aysev ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü Gösteri Sanatları Grubu tenoru Emrah Erdem mini bir konserverdi. Program öncesinde karşılaştığı zorluklar konusunda İHA mikrofonuna konuşan bedensel engelli Funda Dönmez, şehirlerdeki mimari sorunlardan yakındı. Dönmez, "En başta mimari sorunlar yaşıyoruz. Bize göre yürüme yerleri yok. Merdiven çok. Belediye arabaları iyi oldu. Şehir planlamacılığı en başta engelliler ve yaşlılara göre yapılmalı. İnsanların yürüme problemi olduğu zaman trafik beklemiyor. Engelli olduğumuzu belirtmemize rağmen sürücülerin saygısızlığıyla karşılaşıyoruz. Yardımsever insanlar da var.Yurtdışına da gittim. Orda bu problemler çözülmüş. Başkentte yaşamamıza rağmen zorluklarla karşılaşıyoruz. Mimari sorunların halledilmesi lazım" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile