Biz Kürtler devlete ilk defa kendimizi bu kadar yakın hissettik''

Biz Kürtler devlete ilk defa kendimizi bu kadar yakın hissettik''

Başbakan Yardımcısı Arınç ve Bakan Eker ile görüşen Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, 'İlk kez devlete kendimizi bu kadar yakın hissettik' dedi.

Aktar, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcisiyle düzenlediği toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantının çok yararlı olduğunu söyledi.

''Biz Kürtler devlete ilk defa kendimizi bu kadar yakın hissettik. Bu projenin, açılımın sağlıklı yürümesi için birbirimizi anlamamız gerekiyor. Katılmasak da birbirimizin görüşüne tahammül etmemiz lazım'' diyen Aktar, Bakan Arınç'ın kendilerini dinlediğini anlattı.

Güzel bir görüşmenin gerçekleştiğini, bu sürecin ilerlemesi açısından herkesin birbirini anlaması ve toplumun korkularını yenmesi gerektiğini dile getiren Aktar, ''kimsenin bu ülkenin bölünmesi için bir çaba içerisinde olmadığını'' söyledi.

''İnsanların daha özgür yaşayabilmesi tartışmasının yapıldığını'' kaydeden Aktar, Diyarbakır'dan böyle bir hava çıktığını, bu havanın bakanlar aracılığıyla Türkiye'nin diğer kesimlerine yansıtılacağına inandığını belirtti.

Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Çoban da ''Özellikle yetkili ağızlar tarafından bu kadar umut verici konuşulması gerçekten bizi de umutlandırıyor. Sürecin devam etmesi noktasında ciddi bir destek sunuldu'' dedi.

Çoban, şunları söyledi:

''Sayın Bakanımız çok umut verici konuştu. Bu nedenle biz önümüzdeki süreçte özellikle cuma gününden sonra TBMM'de yapılacak görüşmelerin ardından bir yol haritasının çıkacağını umuyoruz. Bunun Türkiye'nin birlikte yaşaması ve daha güçlü bir bölge ülkesi olması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Sivil toplum örgütlerinden ciddi destek aldı. Kürt açılımını tekrar destekliyoruz. Sürecin takipçisi olacağımızı ifade ettik.''

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, toplantıda Hükümet'in bu konuda kararlı olduğu ve yollarına devam edeceklerinin belirtildiğini dile getirdi.

Toplantıda çeşitli taleplerde bulunduklarını anlatan Ensarioğlu, ''PKK'ya çözüm bulunması gerektiği, PKK'yı görmezden gelen ve orta yerde bırakan çözümün şiddeti durdurmayacağını söyledik. Kürt sorununu çözerken bu sorunun yarattığı sorunların da birlikte çözülmesi lazım. Dağdan inişlerin yolunun açılması gerektiğini belirttik. Yaklaşık 40'ın üzerinde sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 27 temsilci taleplerini dile getirdi. Hemen hemen bütün görüşlerimiz ortaktı'' diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey, Türkiye'de kangren haline gelen sorunların bir anda değişmesini beklemediklerini, toplantının tartışma sürecinin olgunlaşması, karşılıklı empati ve görüş alışverişinin gelişmesi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

Hükümet'in kendi cephesinde önemli çalışmalar yaptığını, ancak kendi açılarından hala insan hakları ihlallerinin devam ettiğini savunan Erbey, şöyle dedi:

''Cezaevlerinde insan hakları ihlalleri devam etmektedir. Dolayısıyla Hükümet'in tabu haline gelen toplumsal sorunları tartışmaya başlaması oldukça önemlidir. Hükümeti desteklediğimizi, ancak daha somut ve çarpıcı adımların atılması gerektiğini ifade ettik. Kürt sorununun çözülmesinin Türkiye'ye çok şey kazandıracağını ortaya koyduk. 2 saatlik bir görüşme oldu. Herkes akan kanın durmasını istedi. Çatışmaların, operasyonların durmasını, tartışma sürecinin devam etmesini ifade etti. Hükümet'in Demokratik Açılımı bölge tarafından destekleniyor, ama eksik görülüyor. Hala insanlar hayatını kaybetmektedir. Analar hala ağlamaktadır. Dağa gidişin nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiği ortaya konuldu. İnsanların ölmesini, ölümlerin devam etmesini istemek, siyasette yoktur.''
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile