'Bizim Kültürümüzde Özellikle Kadina, Engelliye Ve Yasliya Sahip Çikmak Vardir'

'Bizim Kültürümüzde Özellikle Kadina, Engelliye Ve Yasliya Sahip Çikmak Vardir'

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazim Uysal, Igdir Üniversitesi tarafindan düzenlenen Engelsiz Erisim ve Engelsiz Egitim baslikli seminere konusmaci olarak katildi.

Igdir Üniversitesi (IÜ) tarafindan çevrim içi olarak düzenlenen ve moderatörlügünü IÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Selahattin Çelebi’nin yaptigi Engelsiz Erisim ve Engelsiz Egitim baslikli etkinlige Dumlupinar Üniversitesi Rektörü Kazim Uysal, IÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ibrahim Demirtas ve Prof. Dr. Senayi Dönmez, Engelli Ögrenci Birimi Koordinatörü Necati Yakup Ünalli ve her iki üniversitenin akademik ve idari personelleri katildi.

Etkinligin açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Selahattin Çelebi, etkinligin 2021 YÖK Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde 10 turuncu bayrak kazanarak hem turuncu bayrak hem de toplam bayrak sayisinda ilk sirayi alan Üniversitelerinin Engelsiz Üniversite politikasini anlamak ve Igdir Üniversitesinin de bu politikalardan yararlanmasi için düzenlendigini ifade etti.



“Iki üniversitenin ayni konuya kafa yormasi özlenen bir tablo”

Iki üniversitenin ayni konuya kafa yormasinin özlenen bir tablo oldugunu söyleyen Rektör Kazim Uysal, “Bu etkinlige katilmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Farkli cografyalardaki iki üniversitenin ayni konu üzerine kafa yormasi bizim özledigimiz bir tablo. Igdir Üniversitesi, ülkemizin hizli gelisen üniversiteleri arasinda yer aliyor ve biz de Üniversite yönetimini tebrik ediyoruz” dedi.

DPÜ’ye son iki yilda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile Yüksekögretim Kurulu tarafindan verilen ödüllerden söz eden Rektör Uysal,” Bizim hedefimiz artik tek tek binalari engelsiz hale getirmekten öte engelsiz üniversiteyi olusturabilmek. Bu da bir vizyon ve anlayis meselesi. Bizim kültürümüzde özellikle kadina, engelliye, yasliya sahip çikmak vardir. Ülkemizin içinde bulundugu salgin sürecini iyi yönetmesini de medeniyet anlayisimizda oldugunu düsünüyorum. Biz kadina, engelliye, yasliya sahip çikmayi ibadet sayiyoruz. Bizim engelli ögrencilerimiz için yaptigimiz yatirim da bu anlayisin bir yansimasi. Bizden önceki yönetimlerle baslayan anlayisi biz de sürdürüyoruz ve daha iyiye götürmeyi hedefliyoruz. Engelli insanlarin engelsiz insanlardan daha çok katki saglayabilecegine iliskin pek çok örnege tanigiz. Bu yüzden de engelli bireylerin binalara fiziki erisimini saglamak bizim boynumuzun borcu. Bunun bir sonucu olarak da her yeni akademik yilda daha çok engelli ögrenci üniversitemizi tercih ediyor” dedi.



“Binalarin en bastan engelsiz olarak tasarlanmasi çok önemli”

YÖK’ün verdigi Engelsiz Üniversite Ödülleri’ne basvuru sürecini basindan sonuna kadar anlatan Uysal, IÜ’de de oldugu gibi insaati devam eden binalarda bu sürecin nasil isletilebilecegine iliskin soruya ise “Bir binanin insaatina baslamadan önce engelsiz bir bina olarak tasarlanmasi çok önemli. Bu amaç için daha sonra yapilacak degisiklikler hem süre hem de maliyet açisindan bir miktar kaybi da beraberinde getiriyor” seklinde konustu.

Koordinatör Necati Yakup Ünalli da YÖK’ün üniversiteleri degerlendirirken hangi ölçütleri esas aldigini ve Koordinatörlügün Engelsiz Üniversite politikasi kapsaminda yürüttügü çalismalardan bahsetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile