Ülkede faaliyet gösteren iki telekomünikasyon şirketi Etisalat ve Du'ya karar bugün bildirilirken şirket yönetimleri de kendi abonelerini haberdar etmeye başladı. Her iki şirketin abonelerini mağdur etmemek için alternatifler sunmaya çalışacağı öğrenildi.
ÜLKE GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT
Yetkililere göre BlackBerry telefonlar arasındaki bilgi iletişimi telefon üreticisi Kanadalı RIM şirketinin özel ağı üzerinden yapılıyor. Böylece BlackBerry akıllı telefon kullanıcıları arasında gerçekleşen bilgi alışverişi yerel otoriteler tarafından denetlenemiyor. Bu tür bilgi değişiminin de ülke için kanuni, sosyal ve güvenlik endişeleri oluşturduğu kaydediliyor.
Otorite genel müdürü Muhammed El Ganim, "kamu yararı için BlackBerry hizmetlerinin kabul edilebilir bir çözüm bulunup uygulanmasına kadar 11 Ekim'den itibaren askıya alınacağını" söyledi. El Ganim ayrıca "benzer uygulamaların olduğu diğer ülkelerde BlackBerry şirketinin yerel kanunlara uyduğunu fakat BAE'deki düzenlemelere uymamasının hem hayal kırıcı hem de endişe verici olduğunu" ifade etti.
Telekomünikasyon şirketi Du, kararın kendilerine ulaşmasının ardından yaptığı açıklamada "BlackBerry hizmetlerinin durdurulacağını fakat abonelerin ses, kısa mesaj, görüntülü-videolu mesaj ve Blackberry dışı internet dolaşımı gibi hizmetleri kullanmaya devam edeceğini belirtti. Telefon üreticisi RIM ise herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı. Şirket sözcüsü en kısa zamanda müşterilerini bilgilendireceklerini ifade etti.
BAE'nin yanı sıra geçtiğimiz günlerde Hindistanlı yetkililer de kendilerine kullanıcıların e-posta ve kısa mesajlarına ulaşma imkanı verilmediği takdirde BlackBerry hizmetlerinin ülkede yasaklanabileceğini açıklamıştı.
Kaynaklara göre BAE'de 100 bini iş kullanıcısı olmak üzere halen 500 binin üzerinde BlackBerry abonesi bulunuyor.