Bm'de Küba'ya Ambargo Oylandı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Küba'ya ambargoların kaldırılmasını oyladığı bugünkü oturumunda, 188 ''evet'' oyu çıkarken, oylamada sadece ABD ve İsrail ''hayır'' oyu verdi.


BM Genel Kurulu, ABD'nin Küba'ya uyguladığı ekonomik ve finansal ambargoların kaldırılması konusunu tartıştı. BM 68. Genel Kurulu'nda bugün yapılan 38'inci oturumunda, 40 nolu gündem maddesi altında yer alan, ''ABD'nin Küba'ya dayattığı ekonomik, ticari ve finansal ambargolara son verilmesi'' konusunda hazırlanan tasarıyı oylamaya sunuldu.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez'in de katıldığı 193 üyeli BM Genel Kurulu'ndaki Küba toplantısında üye ülke temsilcilerinden delegeler Washington'un, komşusu ada ülkesine 21 yıldır uluslararası toplum vasıtasıyla uyguladığı ambargoların kaldırılmasını, 188 ''evet'' oyuna karşı 2 ''hayır'' oyuyla kabul etti.

Küba Dışişleri Bakanı Parrilla, BM Genel Kurulu'ndaki oylamayla ilgili konuşmasında, ''ABD'nin Küba'ya karşı politikasının kesin bir uluslararası izolasyon ve kara leke olarak, yasal ve etik zeminden yoksun olduğu'' ifadesini kullandı.

Bakan Parilla, Küba'nın bugüne kadar ambargolar nedeniyle bir trilyon 126 milyar dolarlık bir ekonomik kayba uğradığını belirtti.

ABD'li diplomat Ronald Godard ise ''ABD'nin Küba'ya yönelik yaptırım politikasının, sivil haklar ve insan haklarına saygıya teşvik etme çabalarından biri olduğunu'' ifade etti.

Godard ayrıca, ABD'nin ada ülkesine en büyük yabancı gıda sağlayıcısı ülke olduğunu kaydetti.

AB, Vatikan, BM'ye bağlı bir çok kuruluşla birlikte 188 ülke, Küba'ya karşı ambargoların kaldırılması konusundaki BM Genel Sekreterlik dökümanını destekleyerek, karşı duruş sergiledi.

BM Genel Kurulu'ndaki oylama kınama amaçlı sembolik bir anlam taşıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile