BM Genel Kurulu, 25. kez ABD'den Küba'ya uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırmasını istedi. ABD ve İsrail ilk kez tasarıya çekimser oy verdi.
193 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulu, ABD'nin Küba'ya uyguladığı ekonomik ve finansal yaptırımların sona erdirilmesi talebiyle hazırlanan karar tasarısını 25. kez oyladı.
Oylamada 191 ülke tasarıya destek verirken sadece ABD ve İsrail çekimser oy kullandı. Bu iki ülke daha önceki tasarılara ret oyu vermişti.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BM Genel Kurulu'nda oylama öncesinde yaptığı konuşmada, Başkan Barack Obama'nın Havana'da belirttiği üzere adanın geleceğinin Kübalıların elinde olması gerektiğini kabul ettiklerini söyledi.
Oylamada çekimser kalacaklarını vurgulayan Power, 'Bu tasarıya çekimser oy vermek Küba hükümetinin tüm politikası ve uygulamalarını tasvip ettiğimiz anlamına gelmez. 50 yıldan fazladır izolasyon politikası izlemiştik artık ilişki geliştirme politikası izliyoruz.' dedi.
ABD 1960 yılından bu yana Küba'ya çeşitli ekonomik ambargolar uyguluyor.
BM Genel Kurulu 1992 yılından bu yana bu yaptırımların kaldırılması için her yıl karar alarak ABD'ye çağrı yapıyor ancak BM Genel Kurulu kararlarının yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.
Obama yönetimi, Küba ile geçen yıl diplomatik ilişkileri yeniden başlatmıştı ancak ambargoların kaldırılması için Kongre kararı gerektiği için henüz bu hayata geçirilememişti.
BM'den ABD'ye, 'Küba'ya Uygulanan Ambargoları Kadırın' Çağrısı
BM Genel Kurulu, 191 ülkenin desteğiyle alınan kararda ABD'den Küba'ya uyguladığı yaptırımları kaldırmasını istedi Bu yıl 25. kez BM'de oylanan tasarıya ABD ve İsrail ilk kez ret yerine çekimser oy verdi