Bm'den İspanya'ya Irkçılık Eleştirisi

Bm'den İspanya'ya Irkçılık Eleştirisi

Birleşmiş Milletler (BM) Irkçılıkla Mücadele Özel Raportörü M.Mutuma Ruteere, İspanyol politikacıları ve medya kuruluşlarını ırkçılık konusunda eleştirdi.

BM raportörü Ruteere, 21-28 Ocak tarihleri arasında İspanya’da yaptığı incelemenin sonucunu bugün başkent Madrid’de bir basın toplantısı ile açıkladı.

İspanya’nın ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelede aldığı mesafeye ve ırkçılık karşıtı yasalara övgüde bulunan Mutuma Ruteere, bununla birlikte birçok konuda da eleştiride bulundu.Ziyareti sırasında İspanyol politikacılar ve siyasi liderler arasında görülen nefret söylemleri ve yabancı düşmanlığına dikkat çeken Mutuma, bunun yerel, bölgesel ve ülke çapında başa çıkılması gereken bir olgu olduğunu söyledi.

“Siyasi liderlerin, kendi saflarından gelse bile, bu tür söylemleri kınama gibi bir sorumluluğu vardır.” diyen BM raportörü, İspanya’dan bu durumla başa çıkacak mekanizmaları güçlendirmesini talep etti.Medyanın göçmenler dâhil bazı grupları damgaladığını, ırkçı önyargıyı ve negatif basmakalıp sözleri yaydığını rapor eden Mutuma Ruteere, göçmenlerin medyada kötü resmedilmesini ve suçlu gibi gösterilmesini engellemek için daha çok iş yapılması gerektiğini ifade etti.

BM raportörünün ırkçılık konusunda eleştiride bulunduğu İspanyol medyasının, toplantıya hemen hemen hiç ilgi göstermemesi dikkat çekti.Raportör Mutuma Ruteere, ülkedeki ekonomik krizin göçmenlerin insan hakları konusunda kazanımlarını negatif yönde etkilediğini belirterek, yüksek işsizlik oranlarına ve barınma problemlerine dikkat çekti. Özellikle göçmenlerin sağlık hizmetlerine ulaşımını engelleyen yasanın üzücü olduğu kaydedildi.Göçmen mahallelerinin fiilen tecride uğramaya başladığını söyleyen BM görevlisi, dolayısıyla göçmen çocuklarının da okulda da aynı sorunla karşılaştığını söyledi.

Mutuma Ruteere, İspanya’daki Roman göçmenlerin iş bulma, barınma ve eğitim konularında yaşadığı sıkıntılara değinerek, kırsal kesimlerde ve seralarda çalışan göçmenlerin yaşam şartları karşısında şok olduğunu aktardı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile